Reklama

Reklama

Začne to fotografií a vzkazem na ní: "Zab ho!" A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krátkodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další - ukecaný Teddy a barmanka Natalie. Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 530)

Wendy05 

všechny recenze uživatele

Opravdu originální film, u kterého musíte přemýšlet od začátku až do konce. Nebo od konce až do začátku? ()

andrej9999 

všechny recenze uživatele

Naopak ja si myslím, že je to nudný film, dej ma vôbec nezaujal a keď som ho pozeral druhý krát s odstupom času, ani som ho nedopozeral. Pre mňa nuda a 2* su asi aj tak veľa. ()

Dhanill 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem dost dobře nedokázal popsat, co se v tom filmu děje....dokud jsem si nepřečetl Verbalův komentář:) Vynikající nápad, navíc skvěle provedený. ()

zimi 

všechny recenze uživatele

Dobrej nápad, ale to snad není Nolan, u mne to nefungovalo, přitom námět měl velkou šanci!!!!! Omlouvám se jsem zklamán!!!!! ()

Frank234 

všechny recenze uživatele

Geniální originalita, která se zdá být možná na začátku malinko rozházená, ale má svůj "řád". Tak si to pusťme, usaďme se, nekomentujme to u sledování a buďme pozorní. Musel jsem ho vidět dvakrát, abych ho dokázal ocenit přesně tak, jak si sám film zaslouží. 95%. ()

TeeToTaller 

všechny recenze uživatele

UFFFfff, v ten moment, kdy do sebe všechno zapadlo jsem pocítil úžas a obrovskou úlevu, že jsem všechno správně pochopil. Brilantní sestříhání a postavení jednotlivých scén nenechá diváka v klidu ani na sekundu, mozek musí šrotovat 110 minut na plné obrátky a za to má Nolan můj největší obdiv. ()

Celsius 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek, který člověka připoutá k obrazovce. Ten si pak děj dopředu -tedy pozpátku- snaží domýšlet a najednou příjde rozhřešení nerozhřešení. Nolan je klasa, po které sáhnout nikdy neomrzí a vždy se jedná o silný útok na lidské vjemy. ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Memento určitě stojí za podívání. Zas něco méně obvyklého, co není běžně na krámě. Je fakt, že převrátit časovou osu filmu a časovou osu jeho příběhu je celkem neotřelé. Na druhou stranu není všechno zlato, co se třpytí, a zašmodrchané časové přímky ještě neznamenají dobrý film. 60% ()

truecarnage 

všechny recenze uživatele

Mám rád Nolanovu nelineárnosť v jeho filmovom rozprávaní. Tento film bol naozaj poriadne dopletený, čo ma na jednej strane bavilo a nútilo sedieť v pozore, na druhej strane neustále opakovanie záberov aby divák pochopil kontext pôsobilo trochu klaustrofóbne. Z hľadiska filmovej dynamiky sa nejedná o najlepší Nolanov film. Jeho komplexné filmové rozprávanie, spolu aj s dynamickým príbehom, ktorý Vás udrží 2 hodiny v strehu doviedol do dokonalosti až vo svojich neskorších - pochopiteľne aj finančne náročnejších projektoch. Napriek tomu je Memento zaujímavým filmom, ktorý však vyžaduje pozorného diváka. ()

Padam 

všechny recenze uživatele

Nolan mě prostě baví. Tento vlastně velice jednoduchý příběh si vás chytí vyloženě díky genialitě zpracování, kdy na začátku znáte konec a na konci se dozvíte začátek. Asi to chce vidět dvakrát (pokud tedy nejste výjimečně pozorní). Za dobré slovo stojí i celkem dobré herecké výkony. Dlouho se jednalo o můj TOP oblíbený film. 5* bez keců. ()

Xiras 

všechny recenze uživatele

Môj filmový orgazmus bol zničený mojou nezvrátenou chuťou pozrieť si na nete rebríček s filmami, ktoré majú najlepší zvrat na konci. Medzi nimi je samozrejme Memento. Bohužiaľ som si prečítal ako to končí a od začiatku som vedel kto je tou osobou. Večná škoda, inak poctivá filmárčina. ()

Protentoucel 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Tak originální, dovedený k dokonalosti jak v nedokonalostech tak ve všech ohledech, jakož i ve smyslu navození konkrétních pocitů a nejistot. Dává nahlédnout a přikládá další střípek mozaiky, do pschiatrické patologie mysli člověka. Strhne a pohltí. Nutí diváka dávat opravdu pozor, aby mu neunikl sebemenší detail. A i když člověk zkouší předvídat nebo spontánně něco začne tušit v rámci děje, zjistí, že je vše jinak a má zamotanou hlavu ještě víc, načež na konci moze šrotuje a dává si vše dohromady a člověk s otevřenou pusou a zatajeným dechem jen kouká a přeje si, aby to ještě konec nebyl. Nemám slov. ()

saint3n 

všechny recenze uživatele

jen doplňuji komenty, takže mně klidně můžete obviňovat ze ztráty soudnosti, ale i tak jeden z filmů, kterej ve mně zanechal nejdlouhodobější vzpomínky, převážně znepokojivé.. Nolan ale věděl, že přesně to se mnou má jeho film udělat a povedlo se mu to. zvláštní film, ne pro každýho, ale pro fany 100% must to see ()

VIISpirt

všechny recenze uživatele

Jak je sakra možné že tenhle film jsem přehlídnul !? Asi to bude tím že jsem si to nevytetoval na tělo nebo já už se nepamatuju sakra ()

Peyio 

všechny recenze uživatele

113 minútová jazda na kolotoči. Nedostal som ani sekundu na výdych, mozog pracoval stále a aj tak som si musel pozrieť ešte raz(nečudoval by som sa ak by som bol z toho stále mimo) aby som to úplne pochopil. Nolan vyrobil masterpiece a v tomto trende pokračoval aj ďalej (ten chlap vie točiť len prvotriednu kvalitu). Dokonalosť... ()

Elanornegra 

všechny recenze uživatele

Som sokovany, genialne, cely cas treba udrziavat pozornost na 100%. Cela hlavna trojica je perfektna, zapletka nadcasova fakt klobuk dole... samozrejme druhe pozretie nutne, i ked som to v podstate pochopil 100% ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (více)

Reklama

Reklama