Podle povídky
Norberta Frýda vznikla v roce 1971 malá televizní komedie o podvodu, který dobře skončil. Malý podvodníček pan Poupa (
J. Somr) chce zámožnému emigrantovi panu Novákovi (
B. Záhorský) prodat namísto starožitné almary falzifikát. Nechá skříň vyrobit a požádá starší dámu (
B. Waleská), aby mohl skříň naaranžovat v jejím bytě. Pan Novák je dámou a jejím bytem zcela okouzlen…
(Česká televize)
Komentáře uživatelů k TV filmu (8)
ViktorD
Ústřední hudební motiv (s mírně odlišným aranžmá) použil už dříve Jiří Šust v Menzelově Rozmarném létě.(19.7.2012)
vypravěč
Všeznalý vypravěčský hlas od prvních záběrů organizuje tuto mravokárnou povídku jako exemplární případ. Nenechá diváka ani chvíli na pochybách, s kým se na obrazovce potkává, a předem dává tušit, jak celá taškařice skončí. (A že skončí úplně jinak, je vlastně podružné...) Tím také od prvního okamžiku zbavuje snímek jakékoliv komiky, o napětí nemluvě a kdyby se náhodou někdo začal cítit napnutý, pak anekdotu prokládají nicneříkající záběry na chodící postavy, které děj spolehlivě retardují a nechávají diváka při pražských scenériích snít o vzdáleném nebo na ně vzpomínat (podle letopočtu, v němž na snímek natrefil). Olmerovu bezradnost však nejdokonaleji prozrazují vyprázdněné dialogy. Takovou směs frází, povzdechů, mlaskotu a srkání – abys pohledal! Když se nakonec Bohuš Záhorský rozpovídal, div jsem si nepřipadal, jako bych náhle sledoval jiný film. Olmerovy počátky i konec tedy dokonale souzní...(5.10.2019)
6thSun
Somrův somrák je perfektní a ve svým vlastním životě jsem se setkal s pár všivákama, který jako by mu z hlavy a jednání vypadli, takže to je velký plus, mínus je ale daleko větší, a to hlavně za bezpočet hluchých míst, kdy se Záhorskej prochází po Praze, šustí u toho Šustova hudba a diváky to má asi bavit. Nebaví no. 45%(20.10.2012)
rt12
Jedna hvězda za plejádu skvělých herců. Námět paráda, škoda jisté zdlouhavosti.(31.12.2013)
slunicko2
Poněkud utahané.(22.10.2020)
baxz
Standardně zábavná TV komedie natočená FSB pro ČST Praha, se standardně slušnými výkony všech zúčastněných, hlavně Josefa Kemra a Josefa Somra.(28.12.2011)
Pitryx
odpad!Mínus za kecání do děje. Mínus za hluchá místa. Mínus za „roztahanost“. Prostě mínusů nepočítaně, ani jednou jsem se nezasmál, nebylo čemu. Ani herecká elita nezachránila slaboduchý scénář.(29.12.2015)
Aniki
Taková roztomilá normalizační agitka o tom, ze udržovat si boční příjem drobnými kšeftíky a protislužbami, není v souladu s představou o socialistickém člověku. Somr byl tedy zas a znovu vynikající, jednak osobitým hereckým projevem a druhak i skvělou vizáží.(24.7.2020)