Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tento severský realizmus je proste skvelý! Kiežby sa z neho chceli inšpirovať aj iné kinematografie, kde väčšinou tak tlačia na pílu, až celkový príbeh dostáva výrazne skreslené kontúry a namiesto "podľa skutočných udalostí" je to už len "inšpirované skutočnými udalosťami". Príbeh dánskeho reportéra Daniela je skutočne nevyspytateľný. Z nevinného fotenia portrétov domácich obyvateľov vo vojnou devastovanej Sýrii sa razom stáva boj o vlastný život. Film mal poriadne emóciami podfarbenú atmosféru, ktorá pôsobila do veľkej miery skutočne až chladno realisticky. Výborne natočené, bez zbytočnej teatralizácie a zveličovania. Zaujímavý pohľad na celý psychický teror z oboch strán - z Danielového utrpenia v zajatí ISIS, a taktiež z pohľadu jeho rodiny v Dánsku, ktorá sa mu snaží na diaľku zo všetkých síl pomôcť. Zároveň tu bolo pekne prezentované, že ISISáci sú absolútni vymetenci, ktorí sa zbabelo skrývajú za islam a korán. Zaslúžených 5*! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh uneseného dánskeho novinára v Sýrii je v poradí druhou sfilmovanou verziou toho istého skutočného príbehu. Tou prvou boli dve epizódy dánskeho seriálu Dicte, nakrútené v roku 2016. Tie v necelej hodine obsiahli v zásade to isté čo "Vidíš mesiac, Daniel", nevynechajúc pri tom nič podstatné. Akurát boli trochu zmenené mená a voľnejšie sa pracovalo s postavami i príbehom. Z môjho pohľadu bolo seriálové spracovanie dramatickejšie. K čomu nepochybne prispelo, že bolo o hodinu a štvrť kratšie. Takže milý Daniel, nabudúce si pôjdem pozrieť naozajstný Mesiac. Namiesto toho, aby som si zopakoval už dva razy videný, v zásade totožný, no predsa len trochu zdĺĺĺhavý príbeh. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film hlavně o osudu mladého dánského fotografa, který se vydal sám do Sýrie, aby fotil osudy obyčejných lidí. Je zadržen příslušníky ISIS a spolu s několika dalšími zajatci vězněn ve staré škole. V průběhu věznění jsou všichni týráni, biti a trpí hladem. Toto všechno podstupují do doby, než za ně vlády nebo rodiny zaplatí milióny Euro nebo Dolarů. Vězni postupně ubývají, jak je za ně uhrazeno výkupné, jen Daniel a pár dalších zůstávají. Danielova rodina je celkem chudobná, nesehnala tolik peněz ani když se nadosmrti zadlužili všichni členové rodiny, zrušili životní pojistky a zpeněžili vše, co měli. Dánská vláda s únosci vůbec nevyjednává a výkupné neplatí. Čas se krátí a únosci odmítají čekat i o den déle. Hrozí, že Daniela brzy popraví. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj nepochopiteľné. Niekto to nazve investigatívnou žurnalistikou, ale pre mňa je to väčšie zahrávanie sa so životom než horolezectvo. ísť do prostredia, kde žijú stredovekom a reálne vám hrozí, že vás nielen chytia, ale potom budú aj kruto mučiť a následne odrežú hlavu ako dobytku, tak to nie je odvaha ani vášeň k práci, to je proste pomätenie mysle. Hlavne keď viete, že štát sa na vás totálne vyserie. Len jeden mal šťastie a aj to musí žiť s takými spomienkami, že v podstate nežije. Dlhší, ale hutný film, dobrá hudba, atmosféra. A memento, že podobní odrezávači hláv sa tlačia aj dnes už do Európy a my im ako idioti pomáhame. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle knihy. Dánský fotograf Daniel Rye byl vězněn IS 13 měsíců. pak rodina rozbila prasátko s úsporami v kombinaci s veřejnou sbírkou a vykoupila ho. Americký novinář Foley takové štěstí neměl a muslimáci mu podřízli hrdlo. Herec se s Ryem radil o jeho emocích a zkušenostech, aby byl snímek co nejpřesnější.Ve snímku jsou zážitky Foye a snaha rodiny a vyjednavače. Tedy tři roviny. Chudák fotograf si myslel, že bude v zemi fotit jen civilisty a dětičky. Smlouvání věznitele rozlítilo jako urážka Prokoka. Název filmu pochází z deníku jeho matky. Popis života hrdiny začíná na gymnáziu. Připravte se na pěkné surovosti. Člověku nejde na rozum, proč si vymírající dánská společnost zvolila jako své nástupce kromě afričanů právě migranty z arabských zemí. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Esbena Smeda v hlavní roli fascinoval především fakt, že Daniel do Sýrie nejel se záměrem dokumentovat válku. Zajímalo ho pouze, jak žijí obyčejní lidé. Chtěl poznat jejich příběhy. „V průběhu natáčení jsme byli s Danielem ve velmi úzkém kontaktu – přece jen, když máte hrát někoho, kdo je ještě na živu, máte celkem velké obavy, jestli ho zahrajete věrně.“ (MatyM)
  • Role záporáka, Mohammeda Enwaziho, tzv. „Johna“ z „džihádistických Beatles,“ jak jeho čtveřici islamistů s anglickými přízvuky přezdívala média, připadla britskému herci s egyptskými kořeny Amiru El-Masrymu. Mezi hercovi přáteli se našli osobní známí Enwaziho, jejichž vyprávění mělo vliv na rodící se koncepci role. „Neměl jsem zájem hrát teroristu. Chtěl jsem hrát někoho, kdo si myslí, že je v daném příběhu hrdinou a žádal jsem, aby to ve scénáři bylo zcela zjevné,“ uvedl herec. (MatyM)
  • Ve 105. minutě sundá Anita (Sofie Torp) ze stěny dva popsané papíry. V dalším záběru tam ale chybí tři papíry a později zase dva. (Duoscop)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama