Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soukromý detektiv John Klute pátrá po jednom zmizelém obchodníkovi. Do případu se náhodně připlete mladá prostitutka Bree Danielsová. Krátce po jejich seznámení jsou Klutovi souvislosti celého případu jasné: Jeho klient je jak vrah zmizelého, tak také nebezpečný neznámý, jenž call-girl ohrožuje. Jako člověk vysokého společenského postavení si nemůže John Klute dovolit být viděn s ženami, jako je Bree. Proto si vezme do hlavy, že Bree musí zmizet. (Pumiiix)

(více)

Recenze (93)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám s tímhle filmem ten problém, že jednoduše prezentuje látku, která by měla být napínavá, ale ve skutečnosti, je to film, který je minimálně napínavý a snaží se zaujmout hlavně scénami, které jsou herecky dobré - o tom žádná - ale prostě nevytvářejí celek, který by byl až tak divácky vděčný, jednoduše si jede svou vlastní cestou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka to moc nefunguje, na to je příliš jednoduchá a předvídatelná. Film je podle mě studií osamělosti, proto ty četné detailní záběry a hlavně příběh soustředěný na vztah mezi ústřední dvojicí. I když působí romanticky, není to žádná slaďárna. Už jenom proto, že hlavní pár spolu o svém vztahu nemluví, o to více to musí zahrát. Což se Fondové i roztomile ušatému Sutherlandovi daří. ____ Fondová je v roli prostitutky sice navenek sebevědomá, ale ve skutečnosti vyděšená a zahnaná do kouta, zatímco mlčenlivý Sutherland ji dokáže trpělivou vlídností nenásilně ochočit jako Malý princ svoji Lišku. ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

O příběh tu nejde, u Pakuly musíte číst mezi řádky. Poslouchat dialogy, ale vnímat to, co zůstalo nevyřčeno, nevědět kudy kam, hledat, nenacházet, chytat se stébel a narážet do vlastnoručně postavených zdí. Klute pátral po ztraceném příteli, místo něj našel bahno velkoměsta, pasáky, feťáky a jednu životem unavenou call girl. Ti dva se spolu přes počáteční ostych pořezali o střípky prchavého štěstí nalezené ve slepých uličkách unylé každodennosti a zjistili, že šťastné konce existují jen v pohádkách. Nebo ne? […] Odhalení pachatele nic neřeší, ti největší úchyláci odjakživa seděli na nejvyšších místech. Napínavé a pohlcující. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hmmm..pro mě je období 70tých let dost nepopulární - to období je pro mě i ve filmu dost zvláštní a tento film není výjimkou. Ano, vím, čím si Jane Fonda prošla, je to krásná ženská a může si dovolit se takto svlékat a ukazovat se, protože je to nádherný kus ženské a do toho ještě umí hrát..ale ten film...něčím je výjimečný, něčím je obyčejný..má něco v sobě...Jsem ráda, jak to dopadlo, ale jsem trošku zmatená z toho, že jsem tam vlastně nezjistila to hlavní... :D Jo - a hudba - ta v tomto filmu má velikou roli a dlouho jsem neslyšela něco tak skvělého :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď išiel Klute do kín, muselo byť veľmi mätúce pre divákov, že sa na prvý pohľad klasická detektívka, ktorá mohla evokovať napríklad Francúzsku spojku, postupom času zmenila na psychotriler. Hľadaný, respektíve neskorší vrah je známy vďaka filmovej reči pomerne skoro a do popredia sa dostáva vzťah prostitútky a detektíva. Okrem mnohých tu zmieňovaných kladov sa zameriam na Jane Fonda, pretože jej výkon v tomto filme je pre mňa vrcholom ženského herectva v zmysle ponorenia sa do postavy. Pre Sutherlanda a Fondovú vrcholné obdobie ich kariér. Najdôležitejším metaforickým záberom filmu sa stáva pohľad na kozmonauta na mesiaci. Rovnako osamotene a ako vo vzduchoprázdne sa cítia aj hrdinovia filmu vo veľkomeste. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Jane Fonda šla v rámci přípravy na film několikrát s některou z dívek do nočního klubu, kde se scházely se svými pasáky a kam přicházela nová děvčata. O ni se ani jednou žádný z nich nezajímal, což si vyložila jako jasný důkaz toho, že není na roli Bree Daniel ten správný typ. Šla tedy za režisérem Alanem Pakulou se slovy: „Alane, myslím si, že jsi udělal chybu, já se na tu roli vůbec nehodím.“ Nabídla mu celý seznam hereček, o kterých byla přesvědčena, že roli zvládnou mnohem lépe, počínaje její přítelkyní Faye Dunaway. Alan Pakula se jen zasmál a prohlásil, že se zbláznila. Celá léta pak tuhle příhodu vyprávěl svým studentům – asi aby jim dokázal, jak může pocit nejisoty herce ochromit. [Zdroj: Jane Fonda – kniha Tak šel můj život] (Pavlínka9)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama