Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu nemá špatnou myšlenku, jen jsem postrádal v tomto snímku jakýsi náboj, něco jako se říká u vína "jiskru". Ten děj plynul pomalu a líně, jako řeka vlévající se do moře ve své deltě. Samota, břímě těžkého života a odloučení od společnosti, to všechno jsou jistě věci zasahující hluboko do duše každého a ovlivňují jeho chování ke svému okolí. Ten film to krásně divákovi podává "na zlatém podnosu". Jistě tedy nemůžeme čekat, že bude plný elánu a chuti do života. Ale ta jiskřička v barvě tohoto "vína", alespoň v podobě něčeho malého, optimistického mi tam chyběla. I když, pravda, závěr nakonec nezanechá diváka až v tak špatné duševní náladě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keby ste niekedy chceli niekomu popísať, čo si predstavujete pod pojmom "feeling  amerického nezávislého filmu", tak si spoločne pustite Prednostu. Ide o ten typ filmu, aké sme žrali počas pondelkového amerického nezávislého leta kedysi na ČT2 a ktoré mi dnes chýba, i keď máme možnosť si pozrieť všetko, tak tá pravidelnosť a vytešovanie sa na to, čo bude o týždeň, mali svoje čaro. Všetci herci sú suproví a ich životné drámy uveriteľné. Ústredná myšlienka o tom, kto je tu ten divný, nám našťastie nie je násilne vtĺkaná do hlavy, takže tu ani nemáme typických záporákov. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

...Henry vám odkázal nějaký majetek v New Jersey. Půl akru půdy a STAROU VLAKOVOU STANICI..... Když se vám bude zdát, že váš život je nudnej, nebo že žijete v totálním chaosu a že je třeba zrovna TEĎ zpomalit, je ta pravá chvíle tento film. Není o ničem a přesto, že se tu děje tak málo, je divný, že se na to dá dívat. I NEOBYČEJNÍ LIDÉ SI DOKÁŽÍ UŽÍVAT ŽIVOTA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, že tunely dělíme na tmavší a světlejší. 2.) Chtěl bych být lilipután. 3.) Jsem magor do vláčků. 4.) Vzruší mě jedině průjezd vlaku. 5.) Vydržím mnoho hodin čekat na průjezd vlaku. 6.) Nemyslím si, že uživatel Fr je kretén. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příběh o trojici lidí, kteří se navzdory svým rozdílným povahám, názorům a zvykům dají dohromady a vytvoří si mezi sebou pouto přátelství. Mile natočený, ale zároveň trpký film, který mi na tváři vyvolal jak vroucí úsměv, tak i hluboké dojetí. Všichni tři herci byli ve svých rolích úžasní a skvěle odpovídali svým charakterům. Film na zpříjemnění večera, ve kterém je účelně a chytře smíchané drama s komedií. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nádherný, malý, príjemný, trpkosladký film a dôkaz toho, že nezávislý film môže mať dej a nemusí byť nakrútený len pre nejakú 500-vku vyvolených. Vo filme exceluje osamelý Peter Dinklage, niekedy som sa až bál, že to nehrá, ale doslova prežíva. Pochváliť musím aj brilantný soundtrack a nádhernú scenériu. Jeden z najlepších filmov, aké som videl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Rozpočet: 500,000 dolarů. (Saku)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)

Reklama

Reklama