Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kouzelný malý film o prachobyčejném životě bez cukrlátek a strojenosti. Dneska jsme tady, zítra úplně někde jinde a pozítří už nemusíme být vůbec. Mezitím se snažíme tu naší káru táhnout jak umíme nejlíp, a když přestaneme doufat, že na nás ještě někdy vysvitne sluníčko, zapracuje náhoda. Nejlepší pomocník, který dokáže spojit nespojitelné. Znenadání dostaneme šanci, okusit ten nenapodobitelný pocit štěstí, které se zmnohonásobí, když se o něj máme s kým podělit. A víc už ostatně není třeba. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příběh o trojici lidí, kteří se navzdory svým rozdílným povahám, názorům a zvykům dají dohromady a vytvoří si mezi sebou pouto přátelství. Mile natočený, ale zároveň trpký film, který mi na tváři vyvolal jak vroucí úsměv, tak i hluboké dojetí. Všichni tři herci byli ve svých rolích úžasní a skvěle odpovídali svým charakterům. Film na zpříjemnění večera, ve kterém je účelně a chytře smíchané drama s komedií. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Rozhodně oceňuji výkon Petera Dinklagea, který si v podstatě zahrál sám sebe. Scénář byl na tělo připraven všem zúčastněným a vznikl tak z toho takový příjemný, odlehčený film, který si nebere za cíl nic jiného, než potěšení diváka. Na zlepšení nálady tento nezávislý snímek funguje dokonale, chce to jen vypnout a vychutnávat si vesměs jednoduché, o to více však kouzelné, dialogy. Problémem snad může být vnímán jen příběh, který se vyvíjí jen velice okrajově a končí velice záhy. Záměr tvůrce však víceméně kvituji a jsem rád, že můžu sledovat něco netradičně pojatého...70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice v dřívějších dobách nezajišťoval jen vypravování vlaků. Staral se o evidenci jejich průjezdů, poštu jež přivážely a odvážely, peníze... Byl spojkou mezi místním světem a světem dálek provoněným uhelným kouřem dálkových expresů, které dříve brázdili Ameriku od oceánu k oceánu... Tahle role byl doslova psaná na míru .-) Peteru Dinklagemu, který coby liliput proslul již v celé řadě filmů - zejména komedií (vzpomeňme skvělou britskou záležitost Horší než smrt). Když jsem po zhlédnutí filmu přemýšlel čím mně vlastně okouzlil, usoudil jsem, že to bylo jeho obyčejností. Ano tenhle film je o obyčejných lidech, je napěchovaný obyčejnou člověčinou a snad právě proto je tak okouzlující a neobyčejný... Nevím jestli v tom byl záměr, ale ta ústřední trojka byla dokonalá... Liliput Fin, kterého okolnosti zanesou na starou opuštěnou železniční stanici v Newfounlandu, dvoumetrový upovídaný Kubánec Joe z rychlého občerstvení či smutná Olivie... Postavy jak z románu Jonhna Steinbecka.. :-). Někdy prostě film o normálních lidech sedne. Vyloženě komediální film není, spíš hřeje u srdce, ale i tak se párkrát zasmějete:-) . Za mně je to za 4 kousky sušeného hovězího. * * * * ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)
  • Rozpočet: 500,000 dolarů. (Saku)

Reklama

Reklama