Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příběh o trojici lidí, kteří se navzdory svým rozdílným povahám, názorům a zvykům dají dohromady a vytvoří si mezi sebou pouto přátelství. Mile natočený, ale zároveň trpký film, který mi na tváři vyvolal jak vroucí úsměv, tak i hluboké dojetí. Všichni tři herci byli ve svých rolích úžasní a skvěle odpovídali svým charakterům. Film na zpříjemnění večera, ve kterém je účelně a chytře smíchané drama s komedií. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krásna dráma s pár komickými momentami, ale bol to skôr taký smiech cez slzy, niektoré hlášky ma však celkom dobre pobavili. Film dýcha osobitou melancholickou atmosférou, ktorá ešte podtrhuje jednotlivé vážne momenty, tie často diváka prinútia popremýšľať nad tým, čo je vlastne v živote dôležité a čo menej. A k tomu treba ešte prirátať Tyriona z HoT alias Peter Dinklage, ktorý tu bol absolútne fenomenálny. Veru, samota je hneď znesiteľnejšia, keď sú na ňu traja. 85/100 ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice (station agent) se nepodobá filmu, na jaký jsme pod stejnojmenným názvem zvyklí s Vlastou Burianem. Je to víc než mimořádně citlivý a příjemný film o člověku, který se s noblesou dokáže vyrovnat se svým handicapem a jeho budování citových a společenských vazeb ve svém novém okolí včetně vztahu nového okolí vůči němu. I když je to film s poměrně jednoduchou dějovou linií, všem lidem, co se na tomhle filmu podíleli, se podařilo vytvořit něco úžasného. Pro mě je tenhle film (spolu s maďarským Kontroll) asi nejpříjemnějším překvapením, které jsem letos vzhlédl. Patricia Clarkson jako Olivia a Peter Dinklage jako Fin a zdatně sekundující užvaněný Joe (Bobby Cannavale) .. to je herecký koncert... Prostě a jednoduše... je to neobyčejně obyčejný film o neobyčejně obyčejných lidech... :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...Henry vám odkázal nějaký majetek v New Jersey. Půl akru půdy a STAROU VLAKOVOU STANICI..... Když se vám bude zdát, že váš život je nudnej, nebo že žijete v totálním chaosu a že je třeba zrovna TEĎ zpomalit, je ta pravá chvíle tento film. Není o ničem a přesto, že se tu děje tak málo, je divný, že se na to dá dívat. I NEOBYČEJNÍ LIDÉ SI DOKÁŽÍ UŽÍVAT ŽIVOTA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, že tunely dělíme na tmavší a světlejší. 2.) Chtěl bych být lilipután. 3.) Jsem magor do vláčků. 4.) Vzruší mě jedině průjezd vlaku. 5.) Vydržím mnoho hodin čekat na průjezd vlaku. 6.) Nemyslím si, že uživatel Fr je kretén. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Vlakové nádraží, kde se natáčelo se, nachází v Newfoundland v New Jersey v USA. Dále se filmovalo v lokalitách Lake Hopatcong, Dover, Hibernia, Rockaway Township, Rockaway Borough nebo Hoboken v Pennsylvanii. (Terva)
  • Všechny výtvarné práce, které jsou v Oliviině domě byly namalovány a poskytnuty herečkou Jessalyn Gilsig, přítelkyní režiséra McCartyho (Kulmon)
  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)

Reklama

Reklama