Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Život Davida Galea sprevádzali rozporuplné recenzie a reakcie, pretože lahôdkové obsadenie a sľubný námet lákalo na oskarovú záležitosť. No a treba povedať, že kritici sa (niekedy:)) nemýlia. Parker mal najskôr myšlienku, na ktorú vymyslel príbeh. Nie naopak, čiže silný príbeh, z ktorého by vyplynulo logické vyústenie so zmysluplnou pointou. Tak mi aspoň trochu za vlasy pritiahnutý dej Davida Galea pripadal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nenávidím zabíjení a můj úřad zabíjí, aby tomu zabránil." K trestu smrti mám poněkud rozpolcenej vztah. Spíš jsem proti, ale v případě jasně prokázanejch úmyslnejch vražd, nejlépe s hromadou důkazů, pachatelovým přiznáním a nahrávkou ze tří kamer, bych byl pro. Jinak ovšem nejsem ochoten fanaticky bojovat za žádnou myšlenku a nic z toho, co udělal David Gale, bych neudělal. Vlastně udělal. Neodmítl bych pozvání do ex-studentky Berlin. Jsem jen chlap a tohle se prostě nedá odmítnout. A co se týká dramatu, tak bylo docela výživný, zajímavý a přineslo mi pár zajímavejch postřehů ze života. Třeba o tom, že skutečně šťastni jsme jen tehdy, když sníme o budoucím štěstí a proto musí být naše sny nesplnitelný. Tady je moje životní chyba. Já si sny zásadně plním, takže si šlapu po štěstí. To je krutý. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"S tím bych souhlasil, to jsem řekl kdy?" "To řekl Hitler!" Čím víckrát ten film vidím, tím víc se stává mou srdcovou záležitostí a to jak zpracováním, tak i obsahem. Ano, průběh a zápletka jsou možná trochu překombinované a v daném časovém a zpracovaném rozsahu ne zcela uvěřitelné (např. zde není vůbec zmíněn případný motiv Galea k jeho činu, za nějž byl odsouzen - to se přece u soudu řeší taky, ne? - a tato absence může celej příběh házet trošku do nerealistična). I přesto, vynikající práce ukazující, že i ve světě DNA testů není problém vytvořit "falešné" důkazy a odsoudit nevinného člověka, a taky sílu médií ovlivňovat a vytvářet veřejné mínění ("V televizi říkali, že znásilnil a zabil ženu, tak by ho měli popravit!"). A ano, možná to je jen účelová agitka, ale jsem za ní rád. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery. Herecký ansámbl za pět, Winsletová tu jasně ukázala, že rozhodně nikdy nebude jen Rose z Titanicu a její novinářku tu nelze nemilovat.  Spacey dokonalý jako vždy a Laury Linney si nelze nevšímat. Byť její chvíle slávy vlastně přijde až v poslední třetině, ale zase stojí za to. Druhou zdejší sexuální scénu asi jen tak z hlavy nevyženu, jedna z nejpravdivějších souloží na filmovém plátně vůbec, a opravdu to nemyslím nijak smyslně či oplzle.  Ovšem jinak jsem se zdráhal uvěřit a to je prostě pro komplexní zážitek z tohoto druhu filmu asi třeba. Nejen uvěřit tomu, že by byl někdo schopen něco podobného opravdu dotáhnout do konce, ale spíš to celé neposrat.  Čili jako mnoho jiných musím jednu hvězdu sejmout. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Herecké galapředstavení trojice Spacey-Winslet-Linney a k tomu příběh se silným poselstvím. Od absolutního hodnocení ho však odtahuje místy zmatečná režie a tempo vyprávění, kdy zvraty chvílemi přicházejí jeden za druhým a jindy se celé drama jen líně válí na místě. Nevadí to, ale z dojmu ucelenosti mě to zbytečně vytrhává. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • Scéna, kdy Kevin Spacey jde opilý po ulici a oslovuje kolemjdoucí, byla zčásti improvizace. Režisér později uvedl, že většina lidí kolem nepatřila ke komparsu. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama