Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku je vražda bývalého obchodního zástupce, z níž se později vyvine sabotáž. Případ řeší Hradec. Jako člen posádky nastupuje na loď plující do Chile a jeho pravé poslání zná pouze kapitán. Během plavby neznámý muž poškodí lokomotivy. Hradec chce zjistit, kam vedou nitky, a tak sleduje jednoho z námořníků do vnitrozemí. Je však zadržen a unesen neznámými muži... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paradoxně dávám tomuhle dílu dvě hvězdy. Proč, když se jedná o klasickou šašakárnu made in Bartolomějská ulice. Zase se nám tady objeví údajně ryze kriminální čin, ze kterého ale vyplyne mezinárodní záplatka a tak na scénu přichází velký šéf - František Němec. A ukazuje se, jak američtí imperialisté a bývalí nacisté stále tlačí na pilu a samozřejmě se marně pokoušejí zadržet nezadržitelné - vítězství socialismu pod moudrým vedením Sovětského Svazu na celém světě. Tentokrát jde o Chile, kde s k funkci prezidenta doslova prodral S. Allende, idol vší levičácké revoluční mládaže na celém světě. A jelikož znárodnil měděné doly a vyhnal jejich vlastníky z USA, jejich důlní technologie bez patřičné údržby "odešla" tak trochu s nimi. Ještě, že je tady technologiská špička tehdejší doby - socilalistické Československo, které je schopné americký "šrot" nahradit a PZO Lokomotex to taky ihned udělá. Jako jeho zástupce vyrazí major Hradec (samozřejmě inkognito jako pan Kysela), aby zabránil sabotáži, do které se přimotá lodník v podání Kanyzy. Jenže po příjezdu do Valparaísa se nějak Hradcovo krytí prozradí a po kouzelných scénách s "Pepim" z Budějovic (miluji scénu, když Hradce odvádí bývalý nacista Mestrey se svými gorilami) a Vašek Postránecký se ním loučí a radí mu, jak se zachovat příště. A jelikož nesnáším Kanyzu, miluji i scénu, kdy se tento perfidní zrádce, ubytovaný rovněž v Krásné vyhlídce snaží uniknout zabijákům. Jak dopadne zjistíme až díky místnímu plátku. Jinak oba Kubánci, kteří Kanyzu oddělají a potom hlídají i Hradce jsou úžasní týpci a zejména holohlavec má charisma nějakého Američana. No a pak se ukáže, že Mestrey je sice nacista, ale už nějak tak z povahy věci mu jde jenom o prachy a proto bude Jirka Hradec zadržen v "neznámé" zemi a výkupným z Prahy za něj bude číslo tajného konta kdesi ve Švýcarsku. Své si zde odehrál i spolehlivý bocman Janda - Martin Štěpánek, klasicky hysterický výkon, který se nikdy neokouká, nám předvede Helga Čočková.Bronislav Poloczek ve své roli politruka z Černých baronů by celý díl vyhodnotil jako "politicky zcela spravny." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jedu do země s měděnou půdou." Jenže nejede Honza, ale Jirka Hradec, jehož bitkařské schopnosti by rozesmály nejednoho soupeře. Jenže tady se ohrožuje socialismus, takže to beru vážně a napíšu, že se mi exotické Chile líbilo i s jeho groteskními zabijáky. A taky mi byl sympatický hajzlík zvaný Wunder Pepi, ale Honza měl tak málo prostoru pro svou genialitu, odvahu a spravedlivý zápal pro věc, že mne k lepšímu hodnocení nepřiměje ani zlý kukuč Alberta Mestreye. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další pokus o bondovku v podání Jirky Hradce. Tentokrát je v Praze nalezen zavražděný muž, a stopy od manželky a milenky (příšerná herečka s příšernou nesedící parukou) vedou až kamsi do Jižní Ameriky, kam míří podezřelý lodník, který má ksicht jako Jan Kanyza. V Kielu se tedy nalodí i Jirka Hradec, který rozkrývá tajemství - Kanyza s kámošem schovaným v podpalubí chystali sabotáž na z ČSSR dovážených lokomotivách, aby nebyly prodány komunistickému režimu a tím pomohli konkurenční západní imperialistické firmě. Hradec černého pasažéra zlikviduje, sabotáži zabrání a sleduje Kanyzu, který o ničem neví. Postránecký coby hajzlík v luxxusním hotelu má ale podezření a tak Kanyzu nechá dvojicí poskoků šikmooký - holohlavý zlikvidovat. I Hradec je ale odhalen a zajat. Proč byl v tomhle díle mezi hlavními rolemi uveden i Radovan Lukavský, který tu je vidět nanejvýš z dálky a neřekne ani slovo, to netuším. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Československé špionážní filmy byly vždy k pláči, nebo smíchu, záleželo na úhlu pohledu diváka. Tady alespoň ti zlí nechtějí naš republice uloupit supertajný recept na pěstování mrkve. K dalším bonusům patří i lokace a především herecké výkony. V kotextu ostatních našich špionážních dramat je tohle špička. Connery je sice nepopiratelně větší švihák, než Jelínek, ale Bondové jsou přesto mnohem více k nechtěnému smíchu, než Hradcové. Kdysi mi vadila absence Zemana v seriálu o Zemanovi. Nyní mě bavila druhá polovina s Hradcem snad ještě o něco více, než první část se Zemanem. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sorry, kamaráde...sluníčko ti zašlo, zatáhlo se, no, to se stává...hele, příště si zkus v Bedekru zalistovat o pár stránek dál, jestli ti k tomu dá pánbíček ještě příležitost...a taky buď vopatrnější při výběru hotelů s pěknou vyhlídkou, to ti radím...". Určitý druh přehrávání, který se v seriálu nevyhýbá snad žádnému zúčastněnému herci či herečce a který byl z části nepochybně také vyžadován, přinesl v některých dílech velmi zajímavé (zábavné) postavy, Bella Vista je toho příkladem. Postránecký a v závěru Adamíra s jeho nazi-elegant jednáním jsou k sežrání, celkový mezinárodní rozsah tohoto dílu je také výborný, velmi melodická německá lidovka v ulici Täubchenweg či hned úvodní skvělé liškotóny. Určitě jeden z mých TOP 5.    ()

Galerie (3)

Zajímavosti (10)

  • Když Zeman (Vladimír Brabec) pouští z magnetofonu rozhovor Štefka a Barkla, tak na jeho konci zazní píseň od Karla Gotta „Kávu si osladím“, ta ale byla vydána v roce 1972, tedy dva roky poté, co se odehrával tento příběh. (xisp)
  • Loď Morava byla ve skutečnosti loď Československé námořní plavby Blaník. Jednalo se o nákladní loď s výtlakem 5517 BRT, délkou 124m, šířkou 17m, ponorem 6,9m a max. rychlostí 14,7 uzlů. Byla vyrobena v Polském Štětíně a ČNP za ní zaplatila 35,6 mil Kčs. Byla určena pro dopravu nákladů i lidí na Kubu, během 23 let (1967–1990) vykonala 196 plaveb a poté byla prodána za 982 000 USD společnosti Anglia Overseas I.C. do Panamy a získala nové jméno Roshni. Byla sešrotována v roce 1999. (xisp)
  • Na Kubě se natáčelo od 14. února do 14.dubna 1978. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno