Reklama

Reklama

Významný americký režisér Sam Peckinpah natáčel jako potomek prvních osídlenců amerického západu především westerny, v nichž se technická zručnost snoubila se silným osobním zaujetím pro osudy lidí ve vypjatých situacích. Také jeho předposlední snímek Konvoj (1978) nese výrazné znaky žánru, byť se odehrává v současnosti. Koně v něm byli nahrazeni obrovskými řvoucími kamiony, ale jinak se skoro nic nezměnilo. Je tu hlavní hrdina se smyslem pro spravedlnost (Kris Kristofferson), úplatný a zarputilý šerif (Ernest Borgnine), dívka podléhající hrdinovu kouzlu (Ali MacGrawová), dobrácký kamarád (Burt Young), vychytralý politik (Seymour Cassel) a další nezbytné postavy, které z westernů známe. I když se Konvoj lehce dotýká některých vážnějších problémů, je to především svižně natočená akční komedie, v níž hlavní roli nehrají herci, ale někdy až neuvěřitelné výkony kaskadérů a dynamická střihová skladba. Scénář snímku byl napsán podle stejnojmenné populární písně countryového zpěváka C. W. McCalla, která zní pod závěrečnými titulky, ovšem už s novým textem, jenž do písně zakomponoval události i postavy Peckinpahova filmu, které v původní verzi vůbec nebyly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

nash. 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém koně nahradily tiráky, to podstatné však zůstalo... chlapská romantika, touha po svobodě a nezávislosti, vítr ve vlasech, drsné legrácky, přátelství, odhodlání... podívaná o odpovědnosti, o přetvářce, vůni sluncem rozpálených asfaltek.., která spíš než na překotný děj staví a pohrává si s atmosférou, pozvolnou eskalací zpočátku zdánlivě banálního sporu... kdo se chce bavit, může se bavit, kdo je spíš povahy přemýšlivé najde tu řadu lehce nahozených momentů k docela vážnému zamyšlení... ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÉ ČO V ŽIVOTE ZA NIEČO STOJÍ SÚ RÝCHLE NÁKLADIAKY, RÝCHLA OBSLUHA V KRČME A DIEVČATÁ, KTORÉ SA RÝCHLO VYZLIEKAJÚ." __ Pod mojím slabým hodnotením ,,Konvoja" stojí predovšetkým jeho podivná komická rovina i snaha vyjadriť jednoznačne jeho podstatu. Bitky v baroch doplnené o hudbu piana evokujú dobu nemých grotesiek, navyše obohatené o typické Peckinpahove spomaľovačky, ktoré však vyznievajú nevhodne a celkový výsledok pôsobí roztriešteným dojmom. Aj istá ,,sloboda" o ktorej sa film snaží vo svojej priamočiarosti čosi vyjadriť je v tomto prípade iba ťažko uchopiteľným univerzom, pri ktorej som sa začal zamýšľať či zamestnávateľ dovolí vodičom tirákov takto defilovať (Peckinpahom obľúbenou) krajinou americko-mexického pohraničia. Toto bezcieľne hnanie sa za niečím, iba zo zdanlivo hlbším zmyslom mi napokon úsmevne pripomenul Forrestov beh napriek Amerikou, ktorého nasledovníci majú s tými Kristoffersonovými mnoho spoločné. Aj tí tvrdí chlapi tu pôsobia dojmom padaviek a ak k tomu prirátam neschopných policajtov a trocha očakávaný záver, vychádza mi, že sám Peckinpah bral toto dielo ako nenáročnú odpočinkovú záležitosť. Napriek tomu filmu viac hviezdičiek z objektívnych príčin dať nemôžem. (923. hodnotenie, 69. komentár k filmu) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem měl zařazené jako potenciální akční film a docela jsem byl zvědavý. Výsledkem je bohužel typická slátanina ala Peckinpah. Začíná to ve stylu Polda a bandita - frajerský kamioňák vs. zaťatý polda kde to vypadá na nějaký ten respekt v pozadí a odlehčený styl. Jenže z poldy se vyklube naprostý psychopat co neváhá mučit "zajatce". Hrdina na útěku si chce jen zachránit kejhák, nemá žádný plán ani poselství a přesto se k němu přidává armáda truckerů... proč? V druhé půlce se z toho stává jakýsi pseudofilozofický protest proti... čemu?  K tomu politika a původní jakžtakž slušná roadmovie vybředne v šílenou nudu s kvalitními herci, kteří netuší co hrát (Borgnine). Koho baví kamiony, tak bude asi nadšený, mě to ale nic neříká. Jo a akční film to není, je tu pár bouraček, jedna špatně střižená bitka a řekněme solidní finále na mostu, ale jinak to nemá absolutně spád ani žádnou pořádnou honičku. 2* za finále a solidního Kristoffersona. PS: Ta vyprávěná country odrhovačka je otřesná. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Ó, zlaté šrotovné. Historie, už teď, a to ho ani nezavedli. Politici. Proti nim je to namířeno (šikovný Steve zemřel, tak ho nahradil dřevěný Kris...), zlý šerif nakonec jede v konvoji s truckery... Uf! Uf na druhou! Pro mě nejhorší Peckinpah, if you ask me, chtění je tady naprosto vzdálené zpracování, a přece tak zřejmé... Není to jen dobovým odstupem, jako kluk jsem na tom byl v karlovarském kině Drahomíra a odcházel jsem ve značných rozpacích a depresích, stejně jako můj bratr. A teď, bláhová naděje, že ten flick v sobě něco má... Má zklamání, to jo. Obávám se, že tohle je ten pravý tvůrčí nightmare: je z toho jasné, co má být řečeno a jak má být publikum získáno, strženo, oblbnuto, ale prrr... nefunguje to, zázrak nekoná se. Trucky jsou pěkný, o to nic. Ale zároveň strašně nudný, když na ně má chudák divák koukat déle než pět minut... I mistr tesař se utne, to je známá věc. Tenhle pseudofilm s pseudopolitickým podtextem, pozdně honícím uvolněnou dobu hippies, hodnotím benevolentně. Ale jinak: škoda času. Při vší úctě k macho-mistrovi, jemuž si troufám rozumět... ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Jeden tirák za druhým na cestě za čímsi před policií, úřady a politikou. Jediný možný pohyb je vpřed a kdo neuhne, bude v příkopě. Film je doslova western posazený do prostředí řidičů kamionů, u kterého se pobavíte jeho vlastní sebereflexí a dějovým spádem. V pozadí hraje country muzika, která dokresluje celkový dojem. Není to film, na který byste měli chuť se kouknout podruhé, ale za kouknutí rozhodně stojí. Už jen pro ten nápad. 65% = 3/5 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Jméno firmy na dveřích Bobbyho (Burt Young) kamionu je Paulie Hauling. To je narážka na film Rocky (1976), kde postavu Paulieho ztvárnil právě Burt Young. (Stiggie)
  • Film se natáčel ve městech Albuquerque, Cerrillos, Cuba, Las Vegas a Madrid v Novém Mexiku a v Needles v Kalifornii. (Stiggie)

Reklama

Reklama