Reklama

Reklama

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

  • Česko Řada nešťastných příhod (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Poté, co tři mladí sourozenci Baudelairovi následkem požáru jejich sídla osiří, jsou odvezeni ke svému vzdálenému příbuznému hraběti Olafovi (Jim Carrey). Olaf je však krutý a lstivý muž, který usiluje pouze o dědictví, jež má získat nejstarší Violet (Emily Browningová). Děti utečou a najdou útočiště u svérázného strýce Montyho (Billy Connolly) a následně u své úzkostlivé tety Josephine (Meryl Streep), ale Olaf je jim stále v patách. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (639)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Hlaným plusom filmu je jednoznačne jeho výtvarna stránka. Štylizované viktoriánske kulisy ako keby z oka vypadli z románov od E.A.Poea (ktorému je vo filme zdaný aj hold - menom postavy bankára) alebo Julesa Verna. Lemony snicket je obrazovou poetikou veľmi blízky "burtonovským" bizarným svetom s početnými intertextuálnymi narážkami na iné diela (napr. nástup strýka Olafa na scénu je krásnym holdom Browningovmu Draculovi, resp. jeho predstaviteľovi Belu Lugosimu, a rovnako sa dočkáme odkazu aj na ďalšieho skvelého herca nemej éry - Lona Chaneyho), lenže žiaľ bez "burtonovho" zmyslu tieto krásne príbehy aj pútavo rozprávať. Ako celok film nedrží pokope a rozpadá sa na epizódky, z ktorých niektoré sú veľmi vydarené, niektoré menej. Zbytočnú rozdrobenosť paradoxne podtrhuje aj výborný Jim Carrey, keď častokrát kradne celé scény pre seba. Z týchto sekvenciií je potom cítiť, že vo filme nie sú preto, aby podporili a pohli ďalej príbehom, ale naopak, dejové odbočky tu slúžia čisto iba pre Carreyho "one-man-show" kreáciu. Výsledkom je film, ktorý vás dokáže zabaviť v detailoch, ale celkovo mu chýba vnútorna iskra. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kdyby se zapracovalo na scenáři stejně jako na kouzelné, detailní výpravě, byla by to bomba. Expresivní, výrazné kulisy jsou skvělé, spojení starých viktoriánských prvků s výdobytky moderní civilizace neokoukané a o výkonu Carreyho můžu říct jen to, že už dlouho mně tak nebavilo pozorovat herce, který s gustem přehrává. Ale celé je to emočně prázdné, člověk se ani nazasměje, ani nedojme, ani se nevyděsí a celý příběh stojí na jednoduché zápletce a stereotypní změně čtyř lokací. Ale docela jsem zvědavý na případné pokračování. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prislo mi to jako takovy tri filmy v jednom, ale neni se co divit, kdyz to jsou vlastne zfilmovany tri knizky. Samozrejme nejlepsi je ten prvni, protoze jsou deti u hrabete Olafa, kteryho si Carrey skutecne uzil a je to na tom videt. Nejslabsi je asi druhej pribeh s Billy Connollym, protoze tady nic moc zajimavyho neni, ale nastesti pak pride Carrey a opet se to slusne rozjede. Treti pribeh je taky hodne dobrej, ale Meryl Streep nejak moc presvedciva nebyla. Deticky hrajou spis prumerne, ale nejlepsi z nich je jednoznacne batole, nektery jeho hlasky jsou fakt dobry. Cekal jsem, ze Emily Browning (Violet) bude takovej malej MacGyver, ale moc vychytavek nepredvedla. Z dalsich hercu stoji jeste za zminku Jude Law, jakozto Lemony Snicket, ktery cely pribeh vypravi a Dustin Hoffman, kterej ma minimum prostoru a je tam celkem zbytecnej. Hodne dobra je kamera, nektery zabery byli fakt uzasny, a klidne by to mohli bejt obrazy, ale prislo mi, ze trosku kopirovali Tima Burtona (jenze jelikoz to je rodinnej film, tak tady nejsou zadny mrtvolky, nebo neco skutecne strasidelnyho). Jediny co se mi moc nelibilo je, ze Snicket furt keca jak to je strasne smutny, ze tu dobrej konec nebude, ale nakonec to ma v ramci moznosti dobrej konec a na zaver dojak. Nebejt Carreyho, tak by to byl slabsi prumer (navic pochybuju, ze by to nekdo zahral jako on, protoze s jeho prevlekama a ruznejma xichtama je fakt bezchybnej). Na 5* to sice nebude, ale presto jsem se celou dobu dobre bavil, cemuz taky napomohla dobre zvolena hudba. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nu, asi nebylo nejšťastnější spojit první 3 díly třináctidílné série do jednoho filmu. Na druhou stranu, jeden knižní díl je na celovečerní film opravdu nedostačující. Jako vášnivý čtenář literární předlohy jsem si film nakonec pěkně užil. A mně jindy ne zcela sympatický J.Carrey odvedl slušnou práci...Jsem zvědav, jestli dojde i na Zákeřnou nemocnici, Ponurou sluj nebo Masožravý lunapark, páč tím se nám nejspíš filmová podoba úplně vymaní z ranku - pro dětského diváka... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Z hlediska dětského diváka jde o zcela netradiční počin, neboť filmy o dětech stíhaných ranami "osudu" (zde velmi dobře zastoupeného Jimem Carreyem v roli Olafa) se zase tak často nevidí. Vlastně si nejsem jist, zda to není vůbec první takový film. Pokud se na to ale podívám jako dospělák, jsem poněkud zklamán. I přes onu proklamovanou (a taky skutečně přítomnou) "burtonovskou" vizuální stránku tomu filmu něco chybí. Podle mě uvízl snímek přesně na pomezí, kdy se dětem (asi) ještě nelíbí a dospělým (asi) už nelíbí. Má hlavní výtka směřuje k samotnému ději - na to, co se o filmu psalo, se v něm poměrně málo stane. Ne že bych snad chtěl dětem ubližovat v jednom kuse, jen mi to přišlo pouze jako slabý odvárek (ale dětské diváky to vylekat mohlo, uznávám). No nic, na závěr už jen tolik, že hlavní dětská herečka měla v obličeji takový dospělý výraz a že z ní jednou asi bude pěkná kočka, ale to už se samotným filmem nemá tak moc společného... ()

Galerie (132)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně na přejezdu pan Poe (Timothy Spall) nacpe zavazadla dětí do zadního kufru auta. Jenže tam má Tatra 603 motor. (brok1)

Související novinky

Lemony Snicket se vrací

Lemony Snicket se vrací

05.09.2015

Populární fantasy Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod se bohužel nikdy nedočkala pokračování. Tržby nebyly tak velké, aby pro studio Paramount dávalo finančně smysl, fanoušci hraběte Olafa ale… (více)

Neeson s bílou parukou a plnovousem

Neeson s bílou parukou a plnovousem

05.12.2010

Znamená to, že si zahraje Santa Clause? Ne, Slobodana Miloševiče. Přesněji řečeno fiktivní postavu, která bude osudy bývalého srbského prezidenta inspirovaná. V temném dramatu An Ordinary Man Liam… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Reklama

Reklama