Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ještě donedávna jsem si celou dobu myslel, že Sandokana hrál Jirka Lábus. No, není tomu tak a tygr z Mompračenu je někdo jiný, přesto ale musím říct, že stále šaramantní, stále šlechetný a stále nebezpečný. Je to samozřejmě jeden velký seriálový mindfuck (česky mozkojeb), na který se nedá vlastně dívat. Snad jedině chudé dítě normalizace vezme Sandokanem za vděk. A protože to je můj případ a pamatuju si, že jsem kvůli tomu skoro nespal, pět hvězd je docela adekvátní ohodnocení. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Oproti většině místních komentářů nemíním nostalgicky vzpomínat, kdy jsem seriál viděl poprvé či jaké emoce ve mne vzpomínky na mládí vyvolávají. Rok vzniku je samozřejmě znát na vizuálním provedení, ekonomická síla produkce na výpravě, ale to vše může být v době velkolepě vypadajících slátanin také příslibem. Ano, akční scény vyvolávají úsměv, nicméně příběh má logiku, postavy nejsou černobílé a řeší mnoho rozporů (už jen Sandokanův "únos" Mariany je spojen se zabíjením vojáků její tělesné stráže, kteří jí jen o pár sekund dříve vyjadřovali oddanost). Otevřený a temný konec je na výtečnou a pokusy dodat do seriálu etnografické zajímavosti jsou překvapivé. Samozřejmě, svatba ústřední dvojice se pak neúnosně protáhne, nicméně pokus o cestopisný dokument byl vlastně zajímavým nápadem. Rovněž reálie (dost možná dané chudou výpravou) jsou skutečně reálné a piráti tak operují dobově uvěřitelnou a vůči Británii směšnou silou. Sandokan je výborným příběhem s orientálním způsobem vyprávění. A k tomuto typu vyprávění tak nějak patří i zabíjení tygrů ve skoku či uspávací prášky v prstenech. Sandokanovi ubližuje zásadně jen jedna věc. Sandokan samotný, Kabir Bedi se tak moc položil do své životní role "tygra", že vzbuzuje úsměv a navozuje pocit trapnosti. Po place se pohybuje spíše jako opice a dává tak herecky vyniknout dalším hlavním postavám, z nichž nejen vynikající Adolfo Celi a vtipný Philippe Leroy, ale za mne překvapivě také Carole André v roli Mariany podávají přesvědčivé výkony. Heterosexuální "červená knihovna" je v současnosti vzácností. A pokud vás pohoršuje... ruku na srdce, minimálně bílý rádža ze Saravaku si jako výtečný záporák zaslouží vaše sympatie. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Sandokan byl jen jeden. Kabir Bedi v životní roli charismatického vlasáče a vousáče se neskutečně vyjímal. A každý v té době a ještě dlouho poté ten seriál parodoval, titulní povedená písnička dokonce dostala peprný český překlad a při vyslovení Tygr z Mompračemu se každý zasmál, protože hned věděl, o koho jde. Jednalo se tedy o fenomén, který byl veskrze kladně přijatý i rudým bolševikem, ačkoliv Sandokan rozhodně nepředstavoval vzor vymydleného soudružského metrosexuála. Ale pozor, Mariana mu dala. A všichni užasle čekali, jak si Sandokan poradí v malajské džungli s tygrem a nezapomenutelným skokem pod tygrem (se zadní projekcí) ho rozpáře. A nikomu nepřišlo divné, jak byl seriál ve své realizaci poměrně nedodělaný až odfláknutý (např. mrtvý voják zvedající hlavu v neuhlídaném záběru se stal legendou). A mnoho dalších fám a legend panovalo kolem hereček a herců, dokonce prý jednu z mužských postav hrála žena. Tak či onak, Sandokan se na televizní obrazovky znovu vrací. Sice už s mizivým procentem na úspěch, ale ještě se s ním pořád počítá. Já přijdu... 60% ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Neohrožený Tygr z Mompracemu alias Kabir Bedi byl velký charizmaťák a onoho času, kdy se seriál vysílal tuším v neděli kolem oběda se stal velmi záhy mým idolem a jeho černobílou fotku s uhrančivým pohledem jsem si na střelnici samozřejmě koupil. Skok plavmo proti malajskému tygrovi, nebo pád ze skály v pytli do hlubiny ala Monte Cristo, z něhož se během pár minut samozřejmě dostane ve mě vzbudil obdiv. S pochybnou uměleckou hodnotou jsem si tehdy opravdu hlavu nelámal a není proč to měnit. Ve své době to byl zkrátka fenomén, který ve vzpomínkám už nic nepřeválcuje podobně jako další zidealizované dětské hrdiny. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Sandokan byl ve své době asi nejpopulárnější televizní postava vůbec. Když jsem chodil do první třídy a jako malej capart dostal od maminky tričko ze Sandokanem, byl jsem štastnej jak blecha :). Vůbec mě nevadilo, že na nekvalitním potisku vypadal spíš jak vodník Česílko :) – takže čistě z nostalgie dávám **** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu. (DZOUKR)
  • Natáčanie prebiehalo na ostrove Gemia v juhočínskom mori, v meste Bhuvanagiri v indickom štáte Telangána,v meste Thuckalay na juhu Indie a v Malajzii v meste Terengganu. (dyfur)
  • Seriál bol v Československu natoľko populárny, že v Nitre po ňom pomenovali obchodné centrum alebo dokonca aj koláč - Sandokanove oči. (milhouse86)

Reklama

Reklama