Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Malajsie, 19. století. Britský kolonizátor James Brooke chce vší silou upevnit svoji moc. Ale je tady pirát Sandokan, syn Maháradži a poslední člen bývalé vládnoucí dynastie, který se postaví kolonizaci a bojuje proti nepřátelům, aby osvobodil zemi od kruté nadvlády. V roce 1884 vznikl na základě historické skutečnosti dobrodružný román Tygr z Malajsie od Emilia Salgariho, který měl velký ohlas u čtenářů. Filmová verze přilákala v roce 1976 téměř celou jednu generaci diváků před televizní obrazovky nejen exotickými přírodními scenériemi či charismatickým představitelem Sandokana v podání Kabira Bediho, ale také jeho romantickým vztahem s Mariannou na pozadí anglické nadvlády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Yarwen k tomuto seriálu (6)

Sandokan (1976) 

Seriál, který dychtivě sledovala děcka stejně jako dospělí - v první polovině osmdesátých let to byla exotická bomba, která skýkala akčnost stejně jako hlubší děj. Spravedlivý boj šlechtice proti nadnárodní společnosti, velká láska a velkorysá výprava zaručila velkolepý úspěch a buďto založila podklad pro budoucí kariéru zúčastněných herců, nebo poskytla vrchol jejich kariéry. Bílé tričko s malým červeným odznakem Sandokana na hrudi bylo mým nejoblíbenějším - je to pryč, ale emoce s tímto snímkem zůstávají. Blíže viz jednotlivé díly. ()

Epizoda 2 (1976) (E02) 

Na scéně se objevuje lady Marianna, aby v setkání se Sandokanem naplnila svůj osud, jakkoliv toto slovo silně zavání fatalismem, neboť svůj život si utváříme jen my sami. Na slavnosti i následném lovu je poznat, že na výpravě se nešetřilo a i po tolika desetiletích snímek vypadá více než důstojně. ()

Epizoda 3 (1976) (E03) 

Je to jako návrat do starých časů, kdy čest a věrnost ještě měly svou váhu. Láska postavena proti zvykům, co se má a co nemá. Vstřícnost k lidem, jimž jiní pohrdají nebo jsou jim lhostejní. Nastavené zrcadlo mé kultuře a civilizaci, která "musí být lepší a jediná správná" v porovnání s jinou. Preference přírody a zvířat před lidmi a jejich zlobou. Tenhle seriál má stále co říct i naší současnosti, jsou tam kapky moudrosti. Lady Marianna a Tremal Naik jsou takovým středobodem zmíněných úvah, zatímco Sandokan zjišťuje, že pohonným soustrojím života nemusí být jen nenávist, ale i vyšší city... A to vše spojuje nádherná hudba Guida de Angelise - scénka, kdy se kánoe prodírá řekou v džungli při melancholických tónech flétny, se již dneska netočí, aby nebyl snímek náhodou málo akční... ()

Epizoda 4 (1976) (E04) 

Sandokan se v tomto dílu objeví jen na začátku, hlavní roli tak zastane Yanez na jedné straně a Brooke na druhé - přestože nepřátelé, jednají vůči sobě s jistou grácií. Lady Marianna krásní každým dílem, jeden by si ji hnedle dal mezi oblíbené herečky. Sympatický výkon podává také Milla Sannonerová v roli Lucy. ()

Epizoda 5 (1976) (E05) 

Hloubavý rozhovor mezi Brookem a Sandokanem, stejně jako byl hlubokomyslný dialog mezi Brookem a kapitánem lodi, která zajala Sandokana v minulém díle. Velký prostor dává tento díl malajským tradicím, dá se říct, že popisuje šťastnou epizodu, kdy na Mompracemu panuje řád a pohoda. Ale vždycky se najdou tací, kteří ze svých vlastních prospěchářských důvodů takovému stavu nepřejí... ()

Epizoda 6 (1976) (E06) 

Tento díl se zapsal do mého dětského srdce navěky: boj proti nespravedlnosti, proti obrovské přesile - jako malý kluk jsem si stavěl vojáky z kostek a bojoval za Sandokana a lady Mariannu - ech, je to dávno. Každopádně se tímto dílem završí svoboda Mompracenu a přes nekompromisní (a místy velkorysý) postup Brooka není možné uchovat to, co bylo krásné. Lady Marianna zůstane navěky zapsána do srdce Sandokana a v mém srdci napořád zachycen tento krásný příběh... ()

Reklama

Reklama