Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

waits 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečné zfilmování Frýbortova Veksláka, který přišel z křížkem po funuse už jako proza (1988). Zfillmování si snad slibovalo odlesk záře Bonů a klid, ale na to neměla ani předloha, ani scénář, a už vůbec ne mladý Zounar. Utahaná kritika sociálního jevu, který už byl pasé a náhled na spolčnost, která už byla někde jinde. Ten se jako nadějný (?) student dostane do prekérní situace, kterou bez nějakého delšího uvažování a mravního dilema řeší veksláctvím, později krádežemi a ve finále ještě něčím horším. Obludné zábery z diskoték, známých z 80.let, dokonale nesympatické postavy, jako vystřižené ze Soukupových filmů, podivné vztahy mezi lidmi..Jediným zpestřením byla celkem ucházející postava Benešové, která se nebála obnažit během sexuálmí scény při sexu ve stoje. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu mě překvapilo celkově nízké hodnocení. Nemyslím si, že to byl zase tak špatný film. Spíše lehce podprůměrný. Ostatně Zounar nebo Labuda hráli dobře. To Lucie Benešová byla zajímavá jen tím svlíkáním. Hlavní hrdina je na můj vkus hodně naivní, na druhé straně snímek ukazuje, jak to kdysi fungovalo a bohužel, v trochu obměněné situaci to funguje dodnes. Trochu nechápu ten otevřený konec, který vlastně nic neukončuje. Jako by skončila epizoda seriálu. Ano, četl jsem, že mělo být pokračování, ale přece jen bych čekal trochu konečnější závěr. Samotný scénář ani hudba přitom nejsou špatné. Jen je trochu nudnější děj a pořád se s hlavní postavou motáme v kruhu, kdy se opakují neustále tytéž prohry, jen v jiném oboru. Takže zopakuji to, co jsem napsal na začátku. Není to vyložený průšvih, ale lehce podprůměrák určitě. ()

Reklama

andy60 

všechny recenze uživatele

Frýbortovu knižní předlohu jsem četl a film se jí celkem věrně drží. Tvůrci se snažili vykreslit tehdejší dobu a s tím spojené způsoby, jak přijít snadno k penězům. Proto nechápu zdejší mizerné hodnocení. Film samotný špatný není, myslím, že ho nejvíc sráží "herecký" ansámbl. Vyjma Labudy je to vážně katastrofa a Zounar - ten spíš než veksláka zahrál vidláka. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film přišel v nevhodný době - v dřívější by to bylo asi statečné jako v případě Bony a klid, ale v roce 1994 to téma nikoho nezajímalo. Dvě hvězdy dávám tak leda za odvážnou erotiku na český film, ale jinak bída a děs. Zounar mne neiritoval ale spíš pobavil, než jsem zjistil, že tvůrci zamýšleli jiný žánr než veselehru. ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Kniha skvělá.V euforii jsem si přečetl od Frýborta všechna jeho "díla" a dnes ho považuju za jednoho z nejhorších spisovatelů všech dob.No jak už jsem psal, Vekslák byl kult a každý ho chtěl číst.Ale ten "film"....tak to je katastrofa.Herecké výkony Zounara a Benešové jsou naprosto odstrašující a to tak, že by to mělo být prezentováno na DAMU jako lekce " Jak nehrát před kamerou". ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel v Praze. Město z úvodu filmu, odkud pocházel filmový hrdina, je Beroun. (rakovnik)

Reklama

Reklama