Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Velká čtyřka (S13E02)

(epizoda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Svět je pouhé divadlo, smrt je ale skutečná. Setkání dávných přátel obvykle bývá důvodem k radosti, tentokrát je tomu ovšem jinak. Inspektor Japp, povýšený mezitím na zástupce komisaře, slečna Lemonová a kapitán Hastings se scházejí na pohřbu svého drahého přítele Hercula Poirota a rekapitulují události posledních čtyř týdnů, které vedly k jeho předčasné smrti. Vše nasvědčuje tomu, že se geniální detektiv ocitl jen krůček od odhalení Velké čtyřky – tajemné skupiny zákulisních hráčů, jež se pokouší vehnat svět do další válečné katastrofy – a proto musel být odstraněn. Zdání ovšem může klamat a zastírat skutečnou podstatu věcí. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (75)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, už jen proto, že se zde skutečně objevuje Velká čtyřka, tady Poirot, Hastings, Japp a Lemon, si tenhle díl zaslouží co možná nejvyšší hodnocení. Tohle setkání prostě stojí za to, navíc když máte seriál nakoukaný a víte, že tohle je skutečně poslední setkání této čtveřice. Příběh mě maličko ve svém finále zklamal, ale Poirot tady rozehrál skutečně velkou hru, stejně jako jeho protivník. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak zpívá Jarek Nohavica, "mohlo to byt horši, nebylo to špatne" - ale žádná hitparáda to tedy rozhodně není. Byť se temnější atmosféru daří navodit poměrně slušně, mediální i jiné manipulace budí dojem aktuálnosti, a všichni si hrají to svoje tak jak se od nich očekává, konečné rozuzlení mi přišlo téměř k smíchu. Zdálo se mi trochu podivné stavět Poirota do cesty světové konspirace, ale jak jsem se díval, toto zpracování má s předlohou společnou plus mínus první třetinu, a pak už je to čistě dílo Sherlockovského srandisty Marka Gatisse. Toho tímto obviňuji ze snahy torpédovat televizní zpracování asociálního génia belgického původu ve jménu vlastní polívčičky. Ačkoliv jak jsem si četl synopsi románové Velké Čtyřky, kdo ví, jak by to vypadalo zfilmované - měl jsem z toho totiž intenzivní pocit cestopisného dobrodružství trochu v duchu Indiana Jonese:) Ale to je celkem vedlejší - nepřinutím se dát víc než lehce nadprůměrnou sedmdesátku, ale nebýt tak dobře zvládnutá ta cca první polovina filmu, bylo by to míň. ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní načasování řekl bych. Čtyři poslední díly, 4 týdny před... a pak ta spoušť. Opravdu jsem tentokrát nevěděl čemu mám věřit, co když se opravdu domluvili a budou nám pomalu odkrývat co se v těch posledních týdnech stalo? A když už jsme teda u konce, co ta divadelní záclona. Jestli tohle byla jen náhoda, tak si teda dokonale nahráli na smeč a neuvědomili si to. Tedy pokud to byl záměr, tak to úplně neukočírovali, zkusil bych do toho nasypat zbylé finance a udělat to trochu velkolepě... a nebo se ještě můžu těšit? Každopádně ty první minuty mě strašně nabudili:). ... Divadlo, výbuch, čtyři postavy, rakev, čínské sošky. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E02 - Strašně zdlouhavé až mě chvíli i přestalo zajímat, jak to je doopravdy. Nějak mi to bylo jedno. Začátek mě hodně navnadil, protože se vrátila stará dobrá parta Japp, Lemonová a Hastings, ale ti sem byli nastrčeni asi jen pro umocnění dojmu, že Poirot skutečně zemřel. Když už je přizvali, neměli je jen takhle využít. Pro mě to bylo jako vidět staré přátele a upřímně se mi i zaleskly oči. Jenže to byl začátek. Pak jsme se vrátili o pár týdnů zpět a koukáme, jak se to Poirotovi vlastně stalo. Velká čtyřka, hrozící válka, Čínani, šachy, herečka, každý má nějakého synovce, který nemá se zbytkem rodiny dobré vztahy - překombinované a ztrácela jsem se v přehršli jmen a klepů. Tuším, že by chemická látka na omámení a vyřazení z provozu ani nedovolila člověku udržet hlavu... nebo proč zrovna hlavu a zbytek těla ne? Nevím no, jako laik neposoudím, ale přišlo mi to nanejvýš divné. To bylo tak divadelně zpracované ten konec a celý ten motiv všeho, že ani 4* nedám. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I v tomto díle Poirot působí méně "starosvětsky", což trošku postrádám. Vytrácí se trošku anglická atmosféra, i děj samotný se stává "akčnější", rychlejší, modernější. Scéna s úprkem z místa výbuchu působila stalonovským dojmem. Mám pocit, že to ale není to, co by diváky k tomuto seriálu lákalo. Poirot má lákat svým intelektem, svojí neotřelostí, sympatickou ješitností a naprosto dokonalou "skromností". Snaha takto vyvážit stárnutí představitelů nebyla podle mne šťastná. Ano, stárnou představitelé a je to na nich vidět, stejně jako je vidět na nás, divácích :-) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama