Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

paniColombova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BRAVO BRAVO BRAVO. Natočeno v roce 2003 a výborné. Dobrá myšlenka rozřešit vraždu po tolika letech. Jen trochu pozdě. Smutný nespravedlivý osud jedné dobré ženy a jejího manžela. Jako vždy - vraha jsem netušila do konce filmu. Toto je jedna z mých srdcovek asi právě proto, že tento příběh je aspon pro mě nejsmutnější, co jsem kdy od Agathy viděla. Křehce natočený film a jeden z mála, který se Agatině stylu moc nepodobá, ale možná právě to je na tom to orginální, jiné. PS: Za pozornost stojí i dojemná hudba na klavír doprovázející film. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

Reklama

kuře.gril 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obávala jsem se, že odhalování 14 let starého zločinu, vyprávěného jen retrospektivně v příbězích 5ti různých lidí nebude dostatečně poutavé. Naopak. Pro mě to je jedna z nejlepších "poirotovek". Obsazení je skvělé, zvláště Aidan Gillen mě velice potěšil. Starý zločin se pomalu rozkrývá, pachatel není jasný, ale zároveň není zápletka tolik překombinovaná, aby nemohl divák řešit případ s Poirotem. Celý díl perfektně dokresluje romantické prostředí a především krásná hudba- velice melancholická, podtrhující tragický příběh. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Mám rád všechny "poirotovky" s Davidem Suchetem, všechny hodnotím v rámci žánru jako nadprůměrné, nicméně tato je první, která mě doslova usadila do křesla a zcela vtáhla. Rozhodně si tento film zaslouží nejvyšší hodnocení a to nejen v kontextu žánru. Skvělé herecké výkony, psychologie postav, tempo vyprávění... Skvostný snímek. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejnovějších dílů o genialitě Hercula Poirota patří k těm nejsmutnějším. Poirot pátrá po pravdě o 14 let staré vraždě a rozkrývání smutné pravdy jen opět odkrývá bolest v srdci. Celková nálada filmu je hodně ponurá a neradostná a také vizuální styl je hodně odlišný od dřívějších dílů. Podle mého názoru to na kvalitě spíš ubralo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)

Reklama

Reklama