Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý a doteraz najlepší vážny film Sama Raimiho (série Evil Dead a Spiderman). Talentovaný režisér upustil od svojho agresívne štylizovaného rukopisu a sústredil sa výhradne na atmosféru, dej a postavy. Príbeh troch ľudí z vidieka, ktorí náhodou nájdu lietadlo plné peňazí, sa stal dielom vyzretého filmára s veľkou budúcnosťou. Myšlienkovo aj emočne mimoriadne silný záver je čerešničkou na torte tohto vynikajúceho thrilleru, miestami pripomínajúceho Fargo. Oscarové nominácie za adaptovaný scenár a herca vo vedľajšej úlohe (Billy Bob Thornton) plne zaslúžené. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ono se ten film zdá být dlouhý, ale budete-li namáhat hlavu sebevíc, nevyberete ani jednu jeho část, která by tam být nemusela. Všechno tam sedí. Je to takový malý nenápadný film, o kterém jsem nikdy předtím, než se mi dostalo DVD do ruky, neslyšel vůbec nic, o němž jsem si nečítal ve filmových časopise a nevídal trailery a upoutávky všude možně. A pak si ho pustíte a on vás rozseká na kousky. Thorton tu zahrál svou nejnechutnější roli, co jsem od něj viděl, i úchylný santa je proti tomu miloučké medvídě k pomazlení. Pro Bridget Fonda mám slabost, ona není nějak extra moc hezká (ale přesto bych jí to dělal déle než de Nirovské tři minuty :-) ) a oscarová charakterní herečka to taky zrovna není, ale má v sobě něco, pro co jí mám rád, čím mě dokáže zaujmout. I ostatní sedí. Navíc mám rád zimní filmy. Prostě další příběh posranej až za ušima z jehož konce máte chuť si prohnat hlavou kulku. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní krimithriller, aneb co se stane, když v lese najdete pár milionů - nejdříve samozřejmě obrovská radost, ale pak už následují jenom lži, podvody a nějaké to úmrtí... Sam Raimi natočil výbornou podívanou, plnou napětí, znepokojivých otázek a ještě znepokojivějších odpovědí. Doufám, že se mi něco podobného nikdy nestane... 85 % ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bravurní Raimi ještě předtím, než se vrhl na vysokorozpočtový Hollywood (Spiderman). Minimum prostoru, mrazivá atmosféra, vynikající scénář a logické řešení složitých machinací kolem 4 milionů dolarů, které náhodou najdou tři maloměšťáci. Lehce to nenuceným a podprahovým cynismem ruku v ruce s násilím připomene Fargo - jen méně ulítlé, přičemž konec takový nečekáte. Herecký ansámbl je zábava sledovat. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vzpomněl jsem si na leccos - od Coenovic Farga (a jiných) po Boylův Mělký hrob... Všechny ty filmy, které jsem si vybavil, byly ovšem lepší než Jednoduchý plán. Nebýt Billyho Boba Thorntona, který si s postavou, v níž bych si jinak dokázal představit jedině Steva Buscemiho, poradil naprosto skvěle, ubral bych ještě jednu hvězdu. Problém byl v tom, že všechno, co se ve filmu dělo, mi připadalo hrozně naivní, neuvěřitelné a mizerně podané. Od havarovaného letadla, které se nikdo nesnaží najít (ale vesele se o něm píše v novinách), po jednotlivé vraždy a to, že policistům byly naprosto ukradené. Sam Raimi si nicméně odvedl svoji práci a scény v zasněženém lese, který pozorují hejna vran, měly něco do sebe... Ovšem stejně jako v případě jeho Téměř dokonalého zločinu, scénář (téměř) všechno zkazil. Dvě a půl. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Otec Billa Paxtona si ve filmu zahrál pana Schmitta. Je to ten, co se ptá, zda má měsíc pět týdnů. (Kulmon)
  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama