Robert RedfordKamera:
Robert RichardsonHudba:
Thomas NewmanHrají:
Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Dianne Wiest, Scarlett Johansson, Chris Cooper, Cherry Jones, Kate Bosworth, Jeanette Nolan (více)Obsahy(1)
Čtrnáctiletá Grace MacLean se svou kamarádkou Judith se vydaly na projížďku na koních. Cestou do příkrého kopce však Judithin kůň uklouzne, splaší se a vláčí dívku, která se neudržela v sedle, za sebou. Grace se kamarádce marně snaží pomoci. Na silnici se proti nim vyřítí kamion, který nestačí zabrzdit a narazí do nich. V nemocnici se Robert a Annie MacLeanovi dozvědí, že Judith zemřela a jejich dceři musela být amputována noha u kolena. Veterinářka na místě nehody najde těžce zraněného a polekaného koně Pilgrima, který patří Grace. Žádá Annie, aby dovolila trpícího koně utratit, ta to však odmítne. Čas běží a rodina se jen obtížně vyrovnává s prožitou tragédií. Vše stěžuje setkání Grace, která se nedokáže se svým zraněním vyrovnat, s Pilgrimem, znetvořeným četnými ranami, který nesnese přítomnost lidí. Zoufalá Annie objeví v časopise článek o Tomu Bookerovi, který dokáže svým neobvyklým nadáním léčit zvířata. Zavolá mu, on však odmítne přijet do New Yorku. Annie se nevzdává a přes odpor dcery i manžela se rozhodne odjet s koněm i s dcerou na Bookerův ranč do Montany. (TV Nova)
(více)Recenze (313)
Neškodná romantická balada o prostém životě kovbojově. Hippodrama s mírně přeťápnutou stopáží mi kazily hlavně úmorně stereotypní postavy větrem ošlehaných jonáků a jejich bodrých poloviček - přírodu mám rád, to ale neznamená, že si budu užívat tříhodinovou ódu na útěk z městského inferna do rustikální Arkádie, světa bystrých řek a koňských hřív plápolajících ve zpomaleném záběru. Největším mínusem filmu je ale (v chlapeckém sestřihu naprosto asexuální) Kristin Scott Thomas v roli namyšlené městské krávy, které je divák jen těžko schopen fandit - a to je u hrdinky romantické zápletky vcelku průser. Jinak ale body za mladičkou Skarletu, za stařičkého Roberta a za jen zlehka kýčovité krajinky. Sečteno, podtrženo - nenudil jsem se, ale jsem rád, že už to mám za sebou. ()
A jééje. Já nevím na čem jsem. Rozdělím film na dvě základní poloviny. První polovina se bude jmenovat "Dívka a kůň". Ta mě dvakrát dohnala k slzám a i za těchto podmínek mi přijde lehce nedotažená. I přesto, že Scarlett se snaží, scénář jí podtrhává hůlku kde může a v mnohých pasážích mi její postava přijde dost necitelná. Taková radost, když se konečně projede a pak odejde a ani se za koněm neotočí? Znám koňáky, ségra má ve stáji dva koně a sám jsem se o koně pár let staral. Každej by toho koně ještě půl hodiny objímal a při odchodu by z něj nespustil oči. Nene to není správné ...Ta druhá polovina je romantická, bude se jmenovat "Sympatický koňák a nesympatická paní". Tato polovina má s koněm společného asi jako kráva a pták a je maximálně rušivá. Rozhodila mi všechno dobré, co mi dala ta první půlka. Prostě špatně. Takže "Dívka a kůň" za ****, "Sympatický koňák a nesympatická paní" za **. Celkem má tenhle film u mě za *** a to i přesto, že ve mě zanechal hezký pocit a jak už jsem řekl, dvakrát jsem zaplakal. ()
170´ uteklo tak rychle, Redford zanechává po sobě tak nádherné filmy na které se mohu podívat kdykoli, není sám frajerů je mnoho jen si umět vybrat koho a kdy no coment deda :-) PS jak čtu tak jsou výhrady ke Kristin Scott Thomas, otázka proč si ji vybral Redford jako hlavní hérečku k sobě , je skvělá začínám ji milovat deda :-) „Žiadne objatia, prosím. Som Britka. City prejavujem len psom a koňom.“ Skoda že v knize se Kristin narodí chlapeček a Redford zahyne pod kopyty mustangů 22.1.2o21 ()
Váhala jsem s ohodnocením, protože význam slova kýč dost možná tenhle film naplnil až po okraj a dlouhé je také jen o něco méně než Lovosice, ale dívat se necelé tři hodiny na přírodní krásy (tím nemyslím Redforda)? Dívat se necelé tři hodiny na toho nádherně urostlého hřebce (čímž taky nemyslím Redforda)? Dívat se necelé tři hodiny na krásu a city ve všech podobách, za které z velké části vděčíme jednomu sympaťákovi s blonďatou kšticí (tentokrát myslím Redforda)? Proč ne? Jestli je kýč věc líbivá, tak Zaříkávač koní nejspíš kýč je, protože se mi líbil dost. Pro někoho je to reklama na Marlboro natažená do neúnosné délky a umění jsou pro něj duševní zvratky nějakého věčně ožralého a zfetovaného rebela bez příčiny, pro mě je umění vdechnout život kráse a najít krásu v životě. ()
„Ja viem, kam išiel." – „Ale ty tam za ním ísť nesmieš." Jemne hollywoodsky tupý, zato vizuálne podmanivý a príbehovo silne liečiteľský epos o zranenom dospievajúcom dievčati a jej šialenom koníkovi, ktorý takmer putoval na bitúnok. Nevierohodná romantická línia pácha na predsa len troška pridlhom (170 minút) filme fyzické pošramotenia, ale vďaka prvotriednemu hereckému obsadeniu (tradične charizmatický Redford, mladučká Scarlett Johanssonová, vtedy ešte znesiteľná Kristin Scott Thomasová, v podporných roličkách Cooper, Neill a Wiestová), podmanivej montanskej prírody a inteligentnej pevnej ruky pána režiséra hodnotím ako nadpriemer, hoci s prižmúrenými očami. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/185756/Zaklinac-koni-80.html ()
- Knižní předloha byla inspirována autobiografií Monty Robertse „Muž, který naslouchá koním“, i když sám Monty prohlásil, že se „zaříkáváním“ nemá film nic společného, zejména ta násilná scéna v kruhové ohradě. (Nalien)
- Robert Redford si pri natáčaní zlomil palec na nohe, keď naň stúpil kôň. Sam Neill mu krátko nato šliapol na nohu práve na citlivé miesto a obaja sa pohádali, čo spomalilo natáčanie o dva mesiace. (Arsenal83)
- Natalie Portman odmítla kvůli divadelní roli na Brodwayi. (D3VIL)