Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

MISSha 

všechny recenze uživatele

Děkuji, Roberte Redforde za nejkrásnější, nejdojemnější a asi nejlepší film o sportu jaký jsem měla tu čest vidět. Bylo to také mé první setkání Willem Smithem ve vážnější roli a věru zahrál to znamenitě, za zmíňku stojí i Matt Damon kterého mám film od filmu čím dál více radši a charismatická Charlize Theron jim zdatně sekunduje. Celkově mě film potěšil, zvedl náladu, jak se za dlouhou dobu málokterému filmu povedlo. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Typicky nezaměnitelně krásně "redfordovsky" natočený film o nadějích, slibných úspěších, úpadku a znovuvztanutí jednoho mladíka s golfovou holí. Jak to obvykle bývá v mnoha amerických filmech (a někdy občas i ve skutečných životních osudech), nejdříve si musí člověk sáhnout na dno, aby se pak odrazil k nejvyšším metám své životní dráhy. Ani Robert Redford se v tomto případě nevyhnul té nadsazené oslavě lidské bytosti - jak jinak než Američana. Přijímám to v tomto případě velkoryse možná pro tu pohádkově kouzelnou nadsazenost vyjádřenou citlivou režisérskou rukou. Ten kouzelný "anděl strážný" jménem Bagger Vance byl zahraný prostě fantasticky. ()

Reklama

buchli 

všechny recenze uživatele

Moc golfu, moc pathosu, všechny postavy jsou tak nějak jednorozměrný (vy Damonovi ten vnitřní konflikt nebo co to má jako věříte?) a klišé kouzelnýho černocha... a vypravěč, co si ve stáří vybavuje nejlepší zážitek z dětství... No hurá. Já nevim, možná jsem na Legendu trochu moc přísná, přece jenom je to "legenda", ale ačkoli natočený je to hezky, prostředí golfového hřiště působí malebně a vůbec, nenadchlo... ()

stration 

všechny recenze uživatele

Když se mě lidi ptají na nejoblíbenější filmy a já jmenuju tento na druhém místě, většina ho nezná a zbytek se diví. Co se mi na něm líbí? V čem je tak výjimečný? A já odpovím: VŠÍM! Mám rád buď filmy, které skončí happy endem, nebo úplně špatně. Tento je z těch happy endových (kromě Shawshanku) ten nejlepší. Film na dobrou náladu. Snad neznám žádný jiný film, kde by nebyla ani jedna záporná postava. Prostě žádná depka, třes po těle, záchvaty zuřivosti. Jenom se kochat perfektně zvládnutým filmem. Redford režírovat umí a nepředvádí to poprvé. Tady ale udělal tu nejlepší věc, kterou mohl. NEHRAJE TAM. Četl jsem, že původně měl, ale jeho rozhodnutí, obsadit Damona a hlavně Smitha bylo snad darem z nebes. Přesně takoví ti hrdinové mohli být. Jde přece o vzpomínky jednoho dědouška (dojemná role Jacka Lemona) na své dětství. A tenrát se mu mohli všichni zdát perfektní, sympatičtí a bezchybní. V tomto filmu nejde o sport. Hluboké myšlenky jsou sice předládány polopatě a bez nějakého zabalování do hádanek, ale fungují. Když Damon odpaluje míček, ten letí a s ním i kamera, vše doprovázeno nádhernou hudbou Rachel Portman, připadáme si jako ve snu. Opravdu, pro mě hrozně dojemný film, na který nedám dopustit. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní cukrkandl. Redford má tu výhodu, že i když natočí sportovní film plný klišé, přehnaného idealismu a jednoduchých, snadno uchopitelných výrazových prostředků v každé druhé vlně skouzávajících do sentimentu, nedá se to označit sračkou. Je to možná díky jeho lidské vyzrálosti, či citu/umu jakožto filmaře, nicméně dělá to tak nonšalantně starosvětským způsobem, že ač je tenhle film v podstatě triviální příběh o ničem, hezky se na to kouká a sem tam se člověk v těch metaforických paralelách, které cedí s úsměvem od ucha k uchu Will Smith, chtě nechtě najde. Charlize Theron v jedné ze svých nejlepších a nejcharizmatičtějších rolí. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (19)

  • "Bagger Vance" a "R. Junuh" zastupují Krišnu a Arjunu z hinduistického originálu "The Bhagavad Gita". Ponaučování Rannulpha je volně inspirováno tím, kdy Krišna učí Arjunu, maskující se přitom jako jeho pokorný řidič válečného vozu. (HellFire)
  • Původně měli hlavní role hrát Morgan Freeman a Roberf Redford. Redfort nakonec usoudil, že by film fungoval líp s mladšími golfisty. (HellFire)
  • Filmovalo sa v dvoch amerických štátoch, a to Južná Karolína a Georgia. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama