Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Matt Damon není human sapiens. Je reprezentantem obrody, metaforou Ameriky, zpité do němoty a probouzející se z Velké hospodářské krize. Tomu já říkám vlasteneckej akcent. On Redford vždycky tak nějak inklinoval k tradičním hodnotám. Kdyby měla západní provenience Babylónskou věž, nejspíš by do ní vlezl a začal by kralovat místnímu lidu. Klobouk dolu, pane Redford. A ať zdravíčko slouží! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní cukrkandl. Redford má tu výhodu, že i když natočí sportovní film plný klišé, přehnaného idealismu a jednoduchých, snadno uchopitelných výrazových prostředků v každé druhé vlně skouzávajících do sentimentu, nedá se to označit sračkou. Je to možná díky jeho lidské vyzrálosti, či citu/umu jakožto filmaře, nicméně dělá to tak nonšalantně starosvětským způsobem, že ač je tenhle film v podstatě triviální příběh o ničem, hezky se na to kouká a sem tam se člověk v těch metaforických paralelách, které cedí s úsměvem od ucha k uchu Will Smith, chtě nechtě najde. Charlize Theron v jedné ze svých nejlepších a nejcharizmatičtějších rolí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tigere, najmi pana Vance! Těch pět doláčů snad dáš dohromady… Jižanská kráska Charlize, Damon v jedné ze svých lepších rolí, Redfordova velmi jistá, leč uniformní režie a terapie života prostřednictvím golfu - to vše v mírně patetické a sentimentální rovině, ale takové už časem přikrášlené mýty zkrátka bývají. Upřímně řečeno, mně ty dvojsmyslné řeči o prostoru a švihu příliš nebraly, ale zato jsem ocenil férovou rivalitu účastníků turnaje, která byla pravým opakem klasického schématu dramat z prostředí sportu. Takže každý z nich dostane 3330 stříbrných dolarů a moudra trousící kouzelný dědeček Bagger Vance dostane zbývajících deset na nákup trávy, aby mu ten věčný úsměv kouzelné víly s golfovou hůlkou vydržel.. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vážně vynikající sportovní snímek, který mě vzal přímo za srdce, i když zrovna golfu moc nerozumím a nezajímám se o něj. Vše bylo čistě o hře, intuici a nebyli zde žádné intriky a nepřející lidé a to si myslím, že se musí ocenit. Jelikož je to v tomto světě všude a také v každém druhém filmu. Will Smith mě vážně oslnil, byl zajímavý a pro mě takový kouzelný. Matt Damon se do role skvěle hodil ještě se svými spoluhráči Brucem McGillem a Joelem Gretschem, kteří se svých rolí zhostili také na výbornou. Hodně mě potěšila také Charlize Theron, která vystupovala hodně sebevědomě a upřímně a samozřejmě byla krásná a hrozně mi připomínala Katherine Heigl. Celá atmosféra mě naprosto pohltila a byla sem napjatá, co přijde dál. Opravdu hodně povedené dílo. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nádherný príbeh... Až mi vyrazil dych. Hlavne jedny z posledných scén kedy Matt poctivo uzná zlý úder. Redford si berie na mušku veľké sústo, ako fair-play vo športe. Zvádol to bravúrne. Will Smith v úlohe božského poradcu podal tak isto bravúrny výkon. Jeden ďalší klenot kinematografie. Vďaka Robert. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (19)

  • Film byl často napadám kvůli zobrazení postavy Baggera Vance jako tzv. "magical negro" (kouzelného negra). Časopis Time jej označil dokonce jako jeden z nejostudnějších filmů své doby, co se zacházení s afroameričany týče. (Sony1994)
  • Matt Damon (Rannulph Junuh) se při natáčení zranil - sice ne těžce, ale vcelku nepříjemně: "Hrát golf není žádná hračka. Uvolnil jsem si při tom žebro - švihal jsem dost prudce a jednou jsem holí praštil místo do míčku do země. No a tělo pokračovalo dál, zatímco paže se zasekla na místě. Bylo to fakt ošklivý. Poslední měsíc natáčení u mě musel při každém úderu stát chiropraktik. Vždycky když jsem upadl, uvolnilo se mi žebro a strašlivě to bolelo. Štáb moc dobře věděl, ve které vázi úderu se zhroutím, takže točil odpal jen do určitého momentu. Já se pak chvilku svíjel na zemi a ten chlápek ke mně přišel a dloubnutím mi strčil žebro, kam patří. Pak mi řekli: 'Sjedeme to ještě jednou.'" (NIRO)

Reklama

Reklama