Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1970 se v Londýně konala soutěž Miss World. Ta byla ve své době nejsledovanější televizní show světa s více než 100 miliony diváků. Moderoval ji legendární britský komik Bob Hope (Greg Kinnear). Miss World 1970 ale rozhodně neprobíhala hladce a ze soutěže se stala doslova divoká jízda. Rozhodnutí organizátorů povolit účast dvěma ženám z Jihoafrické republiky vzbudilo kontroverzi a napětí již před začátkem. Ale skutečný rozruch měl teprve přijít. Jeho epicentrem se stala feministická aktivistka Sally Alexander (Keira Knightley), členka nově vzniklého Hnutí za práva žen. Emancipované dámy prohlašovaly, že soutěže krásy dehonestují a ponižují ženy. A to se rozhodly dát najevo v přímém přenosu. Na diváky celosvětového živého vysílání tehdy čekala víc než jen jedna senzace… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (58)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie ? Ani bych neřekla - spíš odlehčené drama s několika úsměvnými momentkami, které možná spíš nežli o boji za ženská práva vyprávějí o střetu dvou světů, které mluví různými jazyky, byť se některé jejich problémy překrývají. P.S.: Je ironií osudu, že v dvaadvacátém roce osvíceného 21. století americké ženy zase o některá svá těžce vydobytá práva přicházejí, byť ve jménu vyššího dobra. Jenomže cesta do pekel bývá, jak známo, velice často dlážděna těmi nejlepšími úmysly. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to vidíte. V roku 1970 si obmedzené feministky mysleli, že oslavovanie ženskej krásy je ponižujúce. Našťastie neuspeli, lebo čo pri absencii missiek robil taký Jágr? Dnes sme už v boji za ženské práva pokročili a v roku 2020 sa začínajú ozývať hlasy z rovnakého prostredia, že vraj už aj slovo "matka" je neprimerane prisudzované len ženám, pretože dnes sa už aj muž môže preoperovať a rodiť deti a vraj by sme ho mali nahradiť pojmom "osoba s vaječníkmi", ako to na svojom blogu správne odsúdila Markéta Šichtařová: https://www.hlavnespravy.sk/podla-sichtarovej-sa-svet-zblaznil-tvrdi-ze-tlak-muzsku-rodicovsku-dovolenku-systemovo-zle-riesenie/2263426. Nechápem kam sa ako civilizácia posunieme, keď budeme tlačiť podobné kraviny do popredia, skrývať ich za vymyslené práva a údajnú diskrimináciu, a tých, ktorí sú za prirodzenosť nazveme rovno fašistami. Ženy sú rovné mužom, to je samozrejmé a osobne ani nepoznám mužov, ktorí by s tým mali problém. Takéto nudné filmové agitky sú úplnou zbytočnosťou. ()

Reklama

matisse 

všechny recenze uživatele

Nakažlivě energická, nádherně nasnímaná, chytrá, dojemná (ale ne sebedojímavá) feministická jízda, která se i na poměrně bezpečném komediálním prostoru vyhýbá zjednodušujícím prohlášením a sleduje události z 2 různých úhlů - z pohledu ženských outcastů uvnitř soutěže i vně. Boží věc. Na nic si to nehraje a právě proto je to ryzí <3 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Trošku film na zívání i když je zde příjemné retro. Přitom s hvězdou Keirou Knightley. Zapojí se do hnutí plánujícího protest při volbě Miss, jež podle radikálek snižuje hodnotu ženy na kus masa.Vzpoura proti vlastnímu pohlaví by však potřebovala více nadsázky a méně kazatelské korektnosti, sahající od rasismu k feminismu. Naštěstí se najde pár vtipných okamžiků, třeba pohrdání televizí, do níž se přitom rebelky potřebují dostat, či hledání přijatelných společenských úborů v šatnících založených na popírání ženskosti. Zajímavá je zákulisní příprava missek jako hláška „zatracená Jugoška, my vás píšeme na začátku s tvrdým Y, takže patříte až na konec řady“. Ženy jsou zde pouze uvědomělé a zneužívané a muži jen povýšení nadsamci, chlípně se třesoucí na promenádu v plavkách. Nejpřirozeněji působí matka hrdinky. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film „Problémissky“ má dobrý true-based príbeh, ktorý patrí na filmové plátna. Avšak nie je vôbec jedno, že ako sa k tomu pristúpi. Podľa mňa pani režisérka Lowthorpe nenašla vo všetkom ten správny smer alebo mieru. Pozitívne hodnotím, že dostaneme obraz o plánoch a motiváciách nielen feministických aktivistiek, ale dozvieme sa niečo aj z pozadia Miss World 1970. Ten balans je krehký, ale drží sa. Neviem sa pozitívne vyjadriť o dynamike a sile filmu. V podstate sa tu nedá hovoriť o žiadnej dynamike a mnohokrát sa divák ocitne v „slepej“ uličke. Ako sa tomu hovorí ľudovo, chýba tomu „šťava“. Postrácam väčšiu škálu emócií a väčšiu katarziu. Z hereckej strany Keira Knightley a Jessie Buckley sú v pohode, ale čakal som od nich viac. Mrzí ma, ale tento film v tejto forme je len slabší (pod)priemer. P.S.: Záverečné snímky so skutočnými postavami potešili. Osobné hodnotenie: 68% (**) ()

Galerie (70)

Reklama

Reklama