Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Toto detské dobrodružstvo bude ich posledným. Pretože ďalej už to budú muži." Veľmi podarená snímka o ceste štyroch kamarátov takpovediac za mŕtvolou. Film síce plynie celkom pomaly a nie je v ňom veľa akcie, ale rozhodne stojí za zhliadnutie hlavne kvôli vynikajúcim hercom a dobre vystrihnutej dobovej atmosfére. Proste dobrodružný príbeh s partiou chalanov, ktorí to, ako vidieť, nemali ani v americkom malomeste 50. rokov najľahšie. Príbeh dvoch dní, v ktorých sa toho udialo strašne veľa. King, akoby sa v postave Gordieho sám vracal do detstva a rozprával nám svoj vlastný príbeh. Film má veľa scén napínavých, aj veľa scén úsmevných. Veľkým kladom tohto snímku je čisté a príjemné kamarátstvo štyroch hrdinov a postavenie priateľstva nado všetko ostatné. Je to nepochybne jedna z najlepších spisovateľových filmových adaptácií, preto nominácia na Oskara neprekvapuje. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Stephen King to v tom péru prostě má a Rob Reiner jeho knihy umí zpracovat. Velice příjemná pozvánka do dětských let, která mi oživila vzpomínky na to, co jsem všechno stihl prožít já, když ještě děti chodily ven. Příběh je velmi jednoduchý. Parta dětí se vydá podívat na mrtvolu, o které se dověděla. Po cestě prožívají celkem fajn věci a odemykají skříně svým kostlivcům. Velká výtka snad jen k tomu, že mi tam prostě chyběl nějaký zásadní zvrat či něco překvapivého. Moje uši potěšil velmi dobrý výběr písní. Byla to téměř srdcovka vedle srdcovky. Obsazení bylo kvalitní a všichni dětští herci si vedli více než dobře. Příjemná záležitost, u které člověk s chutí dokáže vypnout. Jen snímek prostě nenabízí žádnou nadstavbu. Něco, proč bych jej měl potřebu vidět znovu. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Správné chlapecké dobrodružství, kde neni pro holky místo. Chvílemi dojemné, vtipné i napínavé, přesně jak to má být. Jedna z těch mála Kingovo nehororových adaptací a znovu dopadla na jedničku. Obrovským překvapením bylo pro mě množství dnes už profláklých hvězd jako Kiefer Sutherland, John Cusack nebo Jerry O´Connell, kterýho jsem jako tlouštíka fakt nepoznal. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem STŮJ PŘI MĚ viděl hodně dávno, ještě před tím než jsem četl původní Kingovu povídku (to že děj znám jsem si všiml až když se mi začali vybavovat jednotlivé scény filmu) a hodně se mi to líbilo. Teď o kdoví kolik let později se na tom nezměnilo téměř nic. Snad jsem si to možná víc vychutnal a užíval si mladého Kiefera "Jack Bauera" Sutherlanda v roli Esa. Mladí herci taky předváděli úžasné výkony a nejvíce pak River Phoenix, který už mezi námi není. Opravdu jde o jednu z nejlepších adaptací Kingovy knížky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli sme preč len dva dni. Ale mesto nám zrazu pripadalo menšie.“ Strhujúca adaptácia skvelej novely Stephena Kinga. Silný, krásny film o tom, čo so sebou prináša dospievanie. Disciplinované herecké detské a mládežnícke výkony (predovšetkým River Phoenix a Kiefer Sutherland), pôsobivý monológ dospelého rozprávača (Richard Dreyfuss z Čeľustí) a nádherná príroda zaspatého amerického vidieka z dôb, keď ešte niektoré domácnosti nemali ani pevnú linku a lesy boli tajomné. Nechýbajú atmosférické dobové songy („Lolipop“) a nezabudnuteľné scény (vlak, pes, nočný les, srna). Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (58)

  • Všichni mladí herci ztvárňující ústřední čtveřici se na hotelu, ve kterém byli ubytováni během natáčení, natropili spousty rošťáren. Například naházeli do bazénu všechna plastová lehátka, Wheaton cosi provedl s videohrami v hale tak, že je mohli hrát zadarmo a Phoenix, povzbuzován ostatními, pokryl celé auto Kiefera Sutherlanda bahnem. Komu vůz patří, zjistil, až když si to s vyděšeným záškodníkem Sutherland později vyříkal. (aluna)
  • Corey Feldman se nechal slyšet, že postava Teddyho je mu charakterově ze všech postav, které hrál, nejblíže. (HellFire)
  • Děj snímku se odehrává v roce 1959, ale ve scéně, kdy starší chlapci - Vernův (Jerry O'Connell) bratr s ostatními - popíjí pivo a poslouchají rádio na dvoře, lze spatřit v popředí vůz Volkswagen De Luxe Sedan, model z roku 1964. (Kirman)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama