Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (290)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bych možná i tu třetí hvězdičku dal, ale nedávno jsem viděl Mulan a té Raya nesahá ani po kotníky. Na rozdíl od ní je Raya totiž takový strašně rutinní animák. Je sice pravda, že nějakou atmosféru to má a třeba taková Sisu je, na rozdíl od většiny ostatních, docela dost sympatická postava. A taky animace je samozřejmě skvělá, ale to už beru spíš jako normu, když za tím stojí Disney. Příběh je ale dost neoriginální, postavy většinou nezajímavé nebo otravné, nějaký humor v tom skoro ani není a celkově je to prostě takové strašně průměrné. Na jedno zhlédnutí to obstojí, ale nějaký větší nebo silnější zážitek se fakt nekoná, aspoň u mě ne. Navíc mi nesedlo, že je to hard-fantasy a že je v tom příliš akčních scén, které z obyčejné pohádky skutečně dělají skoro až blockbuster. Popravdě netuším na co si to chce hrát, ale jestli nás čeká víc animáků ve stylu připomínajícím Marvelovky, tak potěš. Jako by tím už trh nebyl přeplněný... Lepší 2* ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Walt Disney Animation Studius přináší po snímcích Odvážná Vaiana, Raubíř Ralf a internet a Ledové království II ten dosud nejdospělejší film, který staví na lidské důvěře, jež bývá společností vnímána jako symbol slabosti a naivity. Zatímco lež a zrada jsou považovány za atributy síly a moci. Na základě těchto dvou antagonistických prvků staví Raya a drak souboj dobra se zlem. Raya  a drak využívá a vykrádá řadu celosvětově známých a úspěšných filmových sérií svého studia, ať již jde o zábavný způsob vyprávění ve stylu Indiana Jonese, podobnost světa s hlavní představitelkou Rey ze sequelové trilogie Star Wars či rozdělení lidstva na kmeny, jako tomu bylo u Black Panthera. Film zároveň vzdává poctu Hajao Mijazakimu a jeho Princezně Mononoke, jelikož se snímek též na obecné úrovni zabývá soužitím člověka a přírody. To vše v kombinaci s dechberoucími vizuálními efekty a animací mimického výraziva, stírající takřka hranice s realitou, tvoří oku lahodící koktejl nového a neprobádaného světa, který má chuť divák ještě mnohokrát navštívit. Pokud jste fanouškem jednoho z výše uvedených snímků a nebo máte třeba jen rádi draky, je Raya a drak filmem pro Vás. Za mě poctivé čtyři hvězdy. 👍 (18.04.2021) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ústrednou je myšlienka obnovenia dôvery. Ničoho viac. Človek dôverujúci sa môže stokrát popáliť, ale nestratí pritom zväčša kľúč od života. Pretože okamihom nadobúdania nedôvery ku kadečomu všeličomu sa stráca zrazu všetko. Nastupuje strach, nenávisť, paranoja, koniec dialógu. A, netreba zabúdať samozrejme na to, že nedôverčivosť je síce múdrosť, to nepochybne. Ale, ako je dávno známe nedôverčivosť je múdrosť výlučne hlupákov. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Krásný dobrodružný příběh. Postava draka je vtipná, nechybí ani zvířecí parťák se svými vtipnými a roztomilými grimasy. Animace, atmosféra a grafika je naprosto dokonalá. Opravdu nevěřím vlastním očím kam se ta animace dostala, klobouk dolů. Co se mi ale moc líbí je to, že úplně vynechali romantickou linku, že ukázaly nezávislou hlavní ženskou postavu, která s pomocí přátel zachránila svět. To se mi moc líbilo a víte co, na konci mi přišlo, že by se Raya klidně mohla dát dohromady s Namaari. Chápu, že je asi brzo to cpát do pohádek pro děti, ale trošku jsem to tam vycítila, že to mohl být tvůrcův záměr, což mě potěšilo. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Animácia sa im veľmi podarila, a pozerať sa na to na veľkom plátne by bol väčší zážitok. Akurát sa mi nepáči, že draci vyzerajú ako plyšáci. Príbeh tiež nezaostáva, mám rada príbehy o zrade, dôvere a odpustení, naviac je film zaobalený do mýticko-dobrodružného príbehu so sympatickou hlavnou postavou a vtipným drakom a vedľajšími kamarátmi na ceste za záchranou krajiny. (SPOILERY) Páči sa mi taktiež dôležité posolstvo (a hlavne teraz v pandemickej situácií) - aká dôležitá je dôvera pre to, aby spoločnosť fungovala, a že pre záchranu spoločnosti je lepšie dať zlosť, pomstu bokom pre prospech všetkých. Neťahať sa o to kto začal čo, keď je spoločnosť v ohrození, pretože takýmto spôsobom dôjde k záhube na obidvoch stranách, všetci stratia. Je lepšie ťahať za jeden koniec ako tím, než sa sebecky starať len o tích svojich. Ako sa spieva v soundtracku: We have a choice to Build or destroy to Fight or to come together. Film je o sile vzájomnej dôvery, a poukazuje na úskalia jednostrannej dôvery. Nepropaguje slepú dôveru, práve naopak, niekoľkokrát poukázal na to, ako slepá dôvera môže ublížiť, a že najprv si treba človeka overiť či po zrade mu môžeš znova dôverovať. Ale keď čelíš situácií, keď ti ide o život, keď ide o prežitie spoločnosti, tak buď zomrieš zatrpknutý a stiahneš všetkých so sebou alebo sa rozhodneš mať trochu viery, a keď ten druhý človek činom preukáže, že je možné mu veriť, tak tento čin dáva priestor pre odpustenie. Chýbal mi na konci nejaký monológ, voice-over (ako bolo v Zootopii) o tom, že sa samostatné kráľovstvá skutočne poučili o tom, že spolu sú silnejší a majú väčšiu šancu prežiť než keď sa každý stará len o seba. Film mi miestami pripomína Nekonečný Príbeh - Ničota = Druun, že sledujeme postavu na ceste za záchranou sveta a po ceste nachádza priateľov, ktorí pomáhajú, celý film si myslíme, že tento človek/bytosť všetkých spasí ale na konci sa dozvedáme čo a kto skutočne zachráni svet Fantázie / Kumandru. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)
  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama