Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Tenhle přístup vylévání myšlenkových pochodů přímo na kameru mě úplně vytrhával z děje, protože jsem měl pocit, že se nedívám na Enolu Holmesovou jako postavu ve filmu, ale na Millie Bobby Brown jako herečku, která mluví do kamery (jinak je to neskutečně sympatická holka). Nemluvě o tom, že pro scénáristu je to až nechutně lenivý způsob, jak vysvětlit události ve filmu, místo toho, abychom jich byli svědky. Show, don't tell! Výsledkem je nezajímavá hrdinka, které všechno vychází a ke které si nevytvořím žádné pouto. Až tady jsem si uvědomil, jak svědomitý a vytížený je vlastně Henry Cavill. Nejdříve ztvárnil Supermana, pak Zaklínače a teď Sherlocka Holmese. Ten chlapec musí mít setsakra dobrého agenta! Jinak klasický film plný filmových klišé, k mému údivu dokonce feministický. Netflix se vrhá do zrádných vod. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, nápadité, přehledné. Energický komentovaný vysvětlující styl někomu nesedne, já ho bral jako svěží originalitu. Historická rodinná detektivka, která je zacílena na náctileté publikum. Zejména dívky 12+ může živelná hlavní představitelka hodně bavit. Za mne spokojenost, lepší 3* 70% (viděl jsem: 1x cz) ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Lhal bych si hodně do kapsy, kdybych dal o tu hvězdu navíc. Trochu jsem se těšil na to, že to bude můj guilty pleasure s mou oblíbenou Millie Bobby Brown, ale na druhou stranu jsem se bál, že to bude nuda a ona to teda fakt táhlá, nezábavná nuda byla. Dokážu pochválit jen mou oblíbenkyni a zpracovaní..jinak mě sralo například to mluvení do kamery, který tam být nemuselo a třeba i to, že v jednu chvili se Enola prát neumí a pak najednou jo..prostě mě to fakt nebavilo. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém je úplne jasný. Svet dospelých a svet Enoly nekorešpondujú. Ona je chytrejšia ako dospelí? Nemyslím si. A tento nepomer je veľmi citeľný v dvoch scénach. Prvá scéna nám ukazuje Enolu ako umne bojuje s vrahom. Predstiera utopenie, bojuje s využitým svojho prostredia a nakoniec zvládne utiecť. Druhá scéna ukazuje ako je veľmi hlúpo chytená aj odvedená do dievčenskej školy z ktorej ju musí niekto vyslobodiť a aj to veľmi prapodivným a nefunkčným spôsobom. A takýchto scén je tam veľa. Strieľanie v tme so zbraňou ktorá si vyžaduje presnosť, motívy matky k odchodu a jej hľadanie, ktoré sa z priority postupne stáva druhotnou záležitosťou ( hoci stopy boli zanechané a následne vo finále povedané, že sa vlastne nezvestnú matku hľadať vôbec nemalo) alebo už len feministicko liberálny podtext, ktorému by som sa v dobe Sherlocka Holmesa asi zasmial. Bradbeer sa snaží mať nadhľad ale vo filme mu skrátka nefunguje veľa vecí. Vzťah Henryho Cavilla a mladej Millie je jediný funkčný a zaujímavý. Keby sa jednalo o mentorstvo celý ten generačný predel by bol zaujímavejší a ľudskejší. Toto mi príde ako snaha z ďalšej série vytrieskať nejaký peniaz. Millie a Henry v pohode. Za nich by som dal 2*. Má to skvelú úvodnú pol hodinu. To že sa z toho neskôr ( po vlakovej scéne) stane úplne iný film asi nebudem riešiť. Je to ale škoda. Potenciál to malo. Po druhom pozretí zvyšujem o hviezdu. Nie je to až taká katastrofa, ako som si myslel. Hoci vyššie spomenuté veci stále platia. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ani Enola Holmes se nedožije většího zájmu než v týdnu jejího uvedení. I přes nesporné produkční hodnoty a nádhernou výpravu je z filmu pořád cítit jen spotřebka, což nevylučuje, že jsem si film jakžtakž neužil (Opět povinná půlhodina navíc! Dramaturgy na ně!), ale nedokážu si představit, proč bych na to kdy koukal znovu. Film nepochybně těží z dvou oblíbených tváří, jež diváci nepochybně dobře znají (Millie Bobby Brown se snaží vymanit z ranku mladých hereček jedné role a Henry Cavill si zkrátka mezi sériemi Zaklínače za krásný šek udělal čas. I tentokrát mě zaráží katastrofální recenze, osobně si stojím za tím, že je co chválit, nicméně děj jako takový by pro mě osobně lépe fungoval, kdyby nebyl (skoro až násilně) napasovaný na známé univerzum...to by ovšem viděla třeba jen polovina diváků, značky jsou dnes vše...7/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Enola (Millie Bobby Brown) dvakrát ponúka pracujúcim chlapcom 5£ za ich oblečenie. 5£ v roku 1880 by bolo ekvivalentom približne 350£ (455$) v roku 2020. Kúpna sila by však bola oveľa väčšia: bežný robotník zarábal asi 3 šilingy a 9 centov týždenne alebo 9,15£ za rok. Enola teda ponúkla robotníkom za oblečenie polročný plat. (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama