Reklama

Reklama

Špionem proti své vůli. Šedesátá léta minulého století byla ve filmu obohacena o jednu klasickou postavu, která na plátnech světových kin vydržela už víc než padesát let – britského agenta Jamese Bonda. Obliba bondovek měla tehdy za následek doslova explozi dalších neohrožených agentů v různých zemích. Jedním z nich byl Harry Palmer, atypický obrýlený britský špion, který se zrodil ve fantazii spisovatele Lena Deightona. Celkem s Palmerem, kterého na plátně ztvárnil Michael Caine, vznikly tři filmy. Mozku za miliardu dolarů, jemuž vtiskl svůj nezaměnitelný režijní rukopis Ken Russell, předcházely snímky Případ Ipcress (1965) a Pohřeb v Berlíně (1966). V posledním filmu volné trilogie Harry Palmer opouští britskou tajnou službu a stává se soukromým detektivem, i když mu jeho bývalý šéf plukovník Ross slibuje lepší plat a povýšení, pokud by se vrátil. Poté co se zaplete s tajemnou organizací Kampaň za svobodu výstředního ropného magnáta Midwintera, se však Palmer tak trochu proti své vůli stejně znovu ocitá v samotném středu komplikované špionážní hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Docela vtipný, občas nechtěně směšný snímek, který kombinuje parodii (například parafráze ledové bitvy z "Alexandra Něvského" za zvuků Šostakovičovi "Leningradské" nemá chybu) a vážně míněný pokus o seriózní špionážní thriller. Dobře je za tři, ale generál Midwinter je tak parádní ukázkové hovado, že za něj rád tu jednu * přihodím :-). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to strašné. Druhé setkání s tímhle agentem a stojí to za prd. Možná se někomu podaří naladit na onu vlnu pokusů u humor a satiru na rusko-americko-britské vztahy, s obrazovým průvodcem po sovětských republikách a Finsku, ale mně to přišlo trapné. Včetně té monstr reklamy na Kellogs. Agenti mění rozkazy, příkazy a záměry jak ponožky, generál má sice sál plný přicmrndávačů, ale věří jen jednomu člověku, informace si neověřuje, týdny staré příkazy nikdo nečte a nepátrá po jejich splnění... Kdo koho zabije je vlastně jedno. Potácíme se od jedné trapně veselé scény ke druhé - lotyšský odboj, sovětský generál v podvlíkačkách, zamilovaná vražedkyně, fanatický americký generál a pohanské oslavy u ohňů, a vlastně i ty scény ke konci na ledu, nakolik mají vypadat monumentálně, působí trapně. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, či je na škodu, že som sa k špionážnej trilógii okolo okuliarnatého agenta Palmera dostal najprv až tretím filmom. Nasadnutie na bondovskú popularitu je viac než zjavné. Agent sa ale viac dostáva okrem akčných a dramatických situácií do situácií komických. Čo je na škodu, pretože aj bez nich chýba filmu atmosféra, a bohužiaľ aj napätie. Devízou, podobne ako v bondovkách, sú pomerne moderné a invenčné prvky - všemožná doprávna a hi-tech technika (napr. vtedy novátorský mozok-počítač), atraktíve zasadenie - v tomto prípade bohate zasnežený sever, a aj to, že peniazmi sa zjavne nešetrilo. Herecky výraznejší ako Caine sú potvorský Malden a magor Begley. Akčný a megalomanský záver veľa zachraňuje, dovtedy ma to ale párkrát nudilo. Neviem, či bolo niekedy vo svetovej kinematografii viac propagované Lotyško ako práve v tomto filme. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Nejslabsi z Palmerovske serie, presto stale velka legrace. Zasadni je predevsim fakt, ze tentokrat slo tvurcum pravdepodobne o neco jineho nez v predeslych dvouch dilech. Ty patri k vrcholum vazne pojatych spionaznich zanrovek, tento dil je spis bizarne-uletova variace na Bonda. Kazdemu, co jeho jest, sve fanousky si tento film najit muze, osobne davam prednost prvnim dvoum dilum. Fanouskum tohoto skvostu bych rozhodne doporucil tento snimek http://www.csfd.cz/film/26160-predseda/. :)) ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Poslední část původní Palmerovské série je opravdu velice zvláštní, nebál bych se říci až bláznivá. Obchod s "vejci", texaští náckové (jejichž znak si vskutku nezadá s tím hitlerovským), krásná Francoise, výborný Michael a skvěle ztvárněná atmosféra mrazivých finských a lotyšských plání davají dohromady netradiční podívanou, u které jsem se, ač je "dosti ujetá", parádně bavil. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama