Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nuda v ráji. Nevím, jestli to víc sprasil scenárista nebo dvojice režisérů, každopádně to selhává na všech frontách. Jako pozitiva bych viděl pár krásných záběrů pískovcových skal a horolezení. Nesouhlasí historické reálie, nefunguje střih ani hudba, dialogům občas není rozumět, prostě taková podfinancovaná poloamatérština. Ke konci jsem si už říkal, že „tohle snad nemyslí vážně, to je jak ze špatnýho filmu“. Jinak se to sice dá přežít, ale je k tomu potřeba dost se nutit (30%). ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nebývá zvykem, aby film točili tři režiséři. Pro dva to navíc byla prvotina, což je na krkolomném vyprávění znát. Kdekdo by čekal, že když do role horolezce obsadili kajakáře s postavou kapesního Herkula, tak bude i vše ostatní špatně, ale není to úplná tragédie. Navíc Vavřinec docela překvapil a díky dronům v kulisách Českého ráje se je rozhodně na co dívat. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmy spojené se jménem Josefa Urbana jsou sice nevyvážené, ale Tenkrát v ráji funguje mnohem lépe, než 7 dní hříchů. A to už je sama o sobě příjemná vzestupná tendence. Skutečnost, že horolezení bylo před válkou oblíbené po celé Evropě, dokládá Heinrich Harrer i Josef Škvorecký, o tom není nejmenších pochyb. Jako samostatný žánr se prosadil i tzv. bergfilm, takže malá česká varianta tohoto fenoménu jistě není od věci. Tým kolem Urbana má slabost pro Vicu Kerekes a té se daří zvládat rok za rokem mnohem náročnější role, což je skvělé. Dále je sympatické v dobovce tohoto druhu potkat Ondřeje Havelku, který si s přelomem 30. a 40. let natolik potykal, že je velmi autentický v civilu i v přidělené roli. A vysloveně výborně se zadařilo také Budařovi, který už taky dozrál a jeho Horst Gerke není žádnou parodií na gestapáka, ale skutečným ztělesněním zla v rouše beránčím. Ve vedlejších rolích jsou dobří i Rímský nebo Heinrich. Vše ostatní stojí na pozvolném tempu, poutavých záběrech krajiny a odpovídající výpravě, atmosféra graduje podle klasické dějinné osy, zpočátku vzdor, po heydrichiádě strach. Kritizovat by se dala jistá naivita toho všeho, ale pořád jde jen o zfilmovaný román. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, opravdu velké. Nestačily živé pohlednice z mekky českých skálolezců, jež si s nadsázkou říkají horolezci. Nene, mělo to mít i svižný děj, napětí a úzkost, válečnou tíseň, dramatičnost, exploze, partizánské boje, souboje na pěsti, akční horolezecké scény, ale místo toho nám naservírovali neslanou, nemastnou řídkou kaši plnou žmolku, které se zadrhávaly v krku a v člověku iniciovaly dávivý reflex. No, prostě vrchol leda tak kupy hnoje, kam by si to DVD zasloužilo strčit. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

buď jsem viděla nějakou zkrácenou verzi, a nebo je uvedený trailer na jiný film. až na budaře hrají všichni děsně (a nejhorší je ta trapná úvodní dvojice která dabuje hůř než herci na audioknihu) a celý zbytek filmu se dá shrnout větou: "kampak kráčíš? nekráčím, normálně jdu...." jestliže jste navíc viděli v nedávné době anthropoid, je smrt ještě intenzivnější ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)
  • Film sa natáčal vo Vysokých Tatrách. (BathoryMan)
  • Film se natáčel také v Českém ráji, kde se měl příběh i odehrávat. K rozpoznání jsou lokality kolem hradu Valdštejn a v Hruboskalském skalním městě. (lenka.lemur)

Reklama

Reklama