Reklama

Reklama

Příběh z napjatého sklonku 60. let minulého století, kdy ve Spojených státech vrcholila hnutí za občanská práva a v čele FBI stál radikální J. Edgar Hoover (Martin Sheen). Informátor FBI William O'Neal (LaKeith Stanfield) se infiltruje do illinoiské pobočky Strany černých panterů, aby sledoval jejich charismatického vůdce Freda Hamptona (Daniel Kaluuya). Obratný O'Neal snadno manipuluje svými kolegy i těmi, pro které pracuje, zejména se zvláštním agentem Royem Mitchellem (Jesse Plemons). Hampton posílí svůj politický vliv, když se zamiluje do revolucionářky Debory Johnsonové (Dominique Fishback). V O'Nealově rozervané duši mezitím zuří morální boj. Měl by se postavit na stranu dobra, nebo má Černé pantery za každou cenu zničit, jak to požaduje sám ředitel FBI J. Edgar Hoover? (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (84)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Gangsterka, kde jsou místo mafiánů politický aktivisti. Tohle revoluční období pro mne navždy zůstane trochu záhadou, jelikož se plně nedokážu vcítit do tehdejších lidí a udivuje mě, že to všichni po celém světě tak žrali. Na západě antisystémová scéna chtěla komunismus a na východě byl největší zlo. Všem jebalo, ale jako námět na filmy to je parádní. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film s témou, ktorá u nás nie je divákom srdcu blízka, ale napriek tomu dosť zaujal. Má v sebe náboj, tému vernosti a zrady a hlavne zaujímavý príbeh ktorý ak nerozlúsknete ešte skôr na Wikipédii, budete s napätím čakať na záver. Našťastie tu tvorcovia neskĺzli do žiadneho hrubého zneužitia na politické ciele a tak film vyvolá vášne snáď len svojím dejom a všetky obchody ostanú tentokrát zo strany BLM neporušené. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Další lekce z amerických dějin na téma utlačování afroamerické komunity, leč v tomto případě se silným akcentem na „black power aspect“ a pokusem o zdánlivou vyváženost rasových otázek – ať už si pod tím chcete představit cokoliv. Cením totální absenci patosu (vyjma té obnovy vypáleného ředitelství, ale ani to není podáno pateticky) a (ne)příjemně nesmířlivý závěr, který dramatično rozhodně nepostrádá. S ohledem na současný společenský diskurz jasná oskarovka, která je naštěstí i docela dobře natočená a vyjma bezchybných hereckých výkonů zaujme i zvláštně neurotickým soundtrackem, který je zároveň nádherně minimalistický. [75%] ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V tom filmu mi chybělo nějaké soustředění, nějaký úhel pohledu. Bohužel to nefunguje jako morální konflikt ústředního "Jidáše", který z filmu na snad i desítky filmu mizí. "Mesiíš" pak žádný moc velký konflikt nemá a chová se jediným způsobem, jakým se od něj dá očekávat. Vlastně nevím, proč je to zpracováno jako fikční celovečerní film, proč to není radši třeba komplexní dokusérie nebo tak, protože se rozhodně nepodařilo ty zajímavé a důležité události oživit nějakým příběhem nebo výjimečným zpracováním. (Zajímavé mi přijde, o kolik jsou postavy postaršeny. Kaluuya je o deset let starší, než kolik měl Hampton, a Stanfield ještě o víc, než kolik bylo O'Nealovi - myslím, že to posunuje hodně dynamiku vztahů a nevím přesně, proč se pro to filmaři rozhodli. A o to zvláštnější je, že věk explicitně zmiňují v závěrečném titulku.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Černých panterech jsem dosud slyšela vlastně jenom díky "Forrestovi", takže oceňuji jisté edukativní poselství filmu, který mi ukázal méně známý kousek nedávné americké historie. Zároveň musím vyzdvihnout herecké výkony, protože oba nominovaní pánové podali velmi dobré výkony a případnou výhru by si rozhodně zasloužili. Problém jsem ale měla se scénářem, který na ploše více než dvou hodin nenabízí příliš napětí, film má poměrně pomalé tempo, nikam nespěchá a může tak trochu nudit. Pokud se ale rádi "vzděláváte" u filmů podle skutečných událostí, žádné velké zklamání vás určitě nečeká a minimálně pro slušné herecké výkony se snímek vyplatí vidět. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Shaka King popsal původní námět snímku jako variaci na Skrytou identitu (2006). Uvedl, že cítil, že šlo o chytrý způsob, jak „se vetřít do životopisu Freda Hamptona a představit jej té části světa, která ještě nikdy neslyšela o něm, ani o ideologii a politice Černých panterů obecně“. (buzzwoody)
  • LaKeith Stanfield v jednom z rozhovorů přiznal, že po ztvárnění role Williama O'Neala potřeboval pomoc terapeuta. (NiWi)
  • Ve snímku je zobrazena postava Billa O'Neala (LaKeith Stanfield) jako osobní řidič postavy Freda Hamptona (Daniel Kaluuya), avšak ve skutečnosti byl jeho osobním strážcem. (Kuzmik)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama