Reklama

Reklama

Příběh z napjatého sklonku 60. let minulého století, kdy ve Spojených státech vrcholila hnutí za občanská práva a v čele FBI stál radikální J. Edgar Hoover (Martin Sheen). Informátor FBI William O'Neal (LaKeith Stanfield) se infiltruje do illinoiské pobočky Strany černých panterů, aby sledoval jejich charismatického vůdce Freda Hamptona (Daniel Kaluuya). Obratný O'Neal snadno manipuluje svými kolegy i těmi, pro které pracuje, zejména se zvláštním agentem Royem Mitchellem (Jesse Plemons). Hampton posílí svůj politický vliv, když se zamiluje do revolucionářky Debory Johnsonové (Dominique Fishback). V O'Nealově rozervané duši mezitím zuří morální boj. Měl by se postavit na stranu dobra, nebo má Černé pantery za každou cenu zničit, jak to požaduje sám ředitel FBI J. Edgar Hoover? (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

silentname 

všechny recenze uživatele

Aj keď si myslím, že "Judas And The Black Messiah" je dobrým filmom, tak myslím si, že filmu chýbala väčšia údernosť a sila, ktorá by ho dokázala nejakým spôsobom spraviť vynikajúcim. Najmä počas druhej polovice som si začínal uvedomovať, že nech by sa už asi stalo čokoľvek, nedokáže to zdvihnúť latku filmu a ostane v kategórii dobrých filmov. Najlepšia scénka je podľa mňa Fredova reč "I am... a revolutionary". Tých asi 5 minút je pre mňa absolútne strhujúcich a mali podľa mňa v sebe úplne všetko. No inak mi nenapadne jediná momentka vo filme, ktorá by nejako výraznejšie pre mňa niečo znamenala. Čo film však robí kvalitným sú vynikajúca réžia, skvelí hlavní hrdinovia Bill O´Neal a Fred Hampton a niekoľko scénok, ktoré mali celkom slušnú dynamiku. A možno by som mohol povedať, že Billov osud je podľa mňa celkom poetický. Myslím si, že musel mať veľké výčitky keď si uvedomil, čo vlastne všetko reálne spôsobil. Ale inak neviem či by som film nejako vedel vyzdvihnúť. Má to atmosféru, má to dobré postavy a je to schopne natočené a stojí to za tie dve hodiny času. Ale úprimne som čakal, že tento film ma ohromí. Ale to sa tu nestalo. Hodnotenie: B ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Černých panterech jsem dosud slyšela vlastně jenom díky "Forrestovi", takže oceňuji jisté edukativní poselství filmu, který mi ukázal méně známý kousek nedávné americké historie. Zároveň musím vyzdvihnout herecké výkony, protože oba nominovaní pánové podali velmi dobré výkony a případnou výhru by si rozhodně zasloužili. Problém jsem ale měla se scénářem, který na ploše více než dvou hodin nenabízí příliš napětí, film má poměrně pomalé tempo, nikam nespěchá a může tak trochu nudit. Pokud se ale rádi "vzděláváte" u filmů podle skutečných událostí, žádné velké zklamání vás určitě nečeká a minimálně pro slušné herecké výkony se snímek vyplatí vidět. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na můj velmi oblíbený film BlacKkKlansman, který je skutečně vynikajícím počinem a zasluhuje pozornost široké divácké obce, tohle nemá ani náhodou. Přestože téma edukativně zajímavé je, i herecké výkony jsou skvělé, obzvlášť pro Evropany, kteří k tomu nic moc nevědí, kteří nevytáhli paty dlouhodobě za oceán, nežili třeba 12 let v NY plus 8 v Miami, nemají v rodině člověka tmavé pleti, jen koukají rádi na příběhy, ale chtějí si udělat spravedlivý obrázek, to mohlo být informačním přínosem. Bohužel zpracování je zbytečně nudné, nepřesné, zajímavé jen chvíli v úvodu, takže nominace na film roku je od věci. Zcela politicky motivovaná aktuální atmosférou, která cloumá ulicemi Států, takže sečteno podtrženo: nominace neférová. Pokud bychom byli ryze spravedliví, jak si panáčci zuřivě přejí, nominace za herce- absolutně namístě, za film roku ani náhodou. Tímto způsobem to bude vždy rozdmýchávat emoce a bude to drhnout čím dál víc. Chicagský tribunál byla naprosto promakaná bomba, tam měl být Oscar bez debaty, no ale taky ostrouhal. Ode mne za tři, protože kluci zahráli. Postavení jejich holek? No nic. Raději čau. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný film o černých panterech. Má to téměř nádech gangsterky, dva výborné mladé herce z Get Out. Stanfield i Kaluuya jsou pro mne nejlepší a nejhovější mladí zástupci afroamerických herců, došlo i na říznou akci, ale po příběhové stránce jsem čekal větší gradaci i intenzitu. Ve druhé půlce jsem lehce ztrácel o film zájem, což je škoda. Celkově dobré, táhnou to herci i schopná režie, ale místy se to vleče. Příběh****, Akce***, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra***, Napětí***. 6.5/10. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film s témou, ktorá u nás nie je divákom srdcu blízka, ale napriek tomu dosť zaujal. Má v sebe náboj, tému vernosti a zrady a hlavne zaujímavý príbeh ktorý ak nerozlúsknete ešte skôr na Wikipédii, budete s napätím čakať na záver. Našťastie tu tvorcovia neskĺzli do žiadneho hrubého zneužitia na politické ciele a tak film vyvolá vášne snáď len svojím dejom a všetky obchody ostanú tentokrát zo strany BLM neporušené. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Ve snímku je zobrazena postava Billa O'Neala (LaKeith Stanfield) jako osobní řidič postavy Freda Hamptona (Daniel Kaluuya), avšak ve skutečnosti byl jeho osobním strážcem. (Kuzmik)
  • V době natáčení představitelé hlavních postav Daniel Kaluuya a LaKeith Stanfield byli ve věku 31 a 29 let, zatímco během zobrazených událostí Fredu Hamptonovi a Billu O'Nealovi bylo pouhých 21 a 17 let. (Kuzmik)
  • Natáčení probíhalo od 21. října do 19. prosince roku 2019 v americkém státě Ohio, konkrétně ve městě Cleveland. (Kuzmik)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama