Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem psal komentář ke snímku Taxikář a obdivoval jsem, jak film zůstává pořád aktuální a působivý i s odstupem několika dekád. Maratónec vznikl v téže době, ale vyvolává opačný dojem - zatuchlina je z něj cítit na dálku. Za zmínku v jeho případě stojí něco jiného. Silná herecká sestava v čele se slavným Laurencem Olivierem a mladým Dustinem Hoffmanem, kteří jsou obvykle spojováni s umělecky ambiciózními projekty, tady zabraňuje vidět skutečný stav věcí. I ti nemnozí, kteří projevují ve svých komentářích výhrady, činí tak se sebekritikou hodnou příslušníka sekty, který se kaje kvůli nedostatku víry. Maratónec ve skutečnosti patřil k běžnému komerčnímu zboží natočenému k okamžité spotřebě. Němečtí váleční zločinci hráli tutéž roli, jakou v dnešní době zastávají islámští teroristé. John Schlesinger sice nemůže Maratónce považovat za zlatý hřeb své kariéry, nicméně řemeslo je to stále solidní. Zásadní slabina ale spočívá ve scénáři, který místy film stahuje až někam k hranici parodie. Kupříkladu když se smrtelně zraněný bratr plazí městem, aby zemřel hrdinovi v náručí. Motivace postav a jejich duševní pochody u mě často vyvolávaly krčení ramen a kroucení hlavou. Tohle si podle mého zasloužilo 3* v 70. letech. Dnes už musím nevyhnutelně jít níž. Celkový dojem: 40 %. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Paraguay, maraton, nůž z Jamese Bonda a finále ve vodárně. Totální scenáristické peklo, diamanty, náckové a židé, konspirace, zlý cikán, scéna v opeře. Co půl hodiny nová postava, výbušný kočárek a slavný zubař. Naprosto nevypočitatelný vývoj vzniklý dějovou roztříštěností, přemírou vedlejších témat a absencí nosné zápletky. Bavila jsem se. (+ mám dojem, že jsem na stopě Schlesingerova trademarku zmatenosti) ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá shoda okolností, že zrovna tenhle týden si víc lidí vzpomnělo na tenhle starý film. Bilancuju na hraně 3 a 4 * - je to samozřejmě napínavé a Dustin s Laurencem jsou skvělí, ovšem místy film postrádá logiku (čím dál ke konci, tím víc). Často mi přišlo, že film spoléhá na to, že se nechá divák unést atmosférou a nebude moc přemýšlet o tom, proč se to celé vlastně děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. V zásadě bych to shrnul tak, že je to bezpečné, ale mnohem bezpečnější je pustit si Půlnočního kovboje. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že se spíš jedná o průměrný nebo lehce nadprůměrný syrově zpracovaný thriller ze sedmdesátých let kterých bylo mraky, avšak s celkem šokujícími efekty a s celkem brutálními detaily. Stačil jen náznak, nebo zasyčení zubařské vrtačky a nejeden filmový fanda, tak jako já byl v neklidu. Jinak až na pár nesmrtelných dilalogu a scén jako "Jez"? nebo "Je to bezpečné?" Scén jako ta v koupelně, již zmíněné vrtání a trhání zubů a ke konci samotné odhalení nacistického katana obyčejnými lidmi na ulici, by tento film byl takřka poloviční a nic moc zajímavého by nám nenabídl. Ale uznávám že už to zpracování zde, bylo celkem kvalitní rovněž jako kamera. Více než samotný Babe (Dustin Hofman), jakožto mladý student historie, nadšený maratónským během, stále vyjukaný a vyděšený nebo jeho bratr Doc (Roy Scheider), se mě právě líbil ten démonický koncentrační doktor-smrt Szell v podání Laurence Olivera. Myslím si že celkem, zaslouženě a oprávněně, si vysloužil nominaci na Oscara. Také vás po tomto filmu, začali tak bolet zoubky-:))? ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý sedmdesátkový thriller, ale k nepatří úplně k absolutní špičce té doby. Hlavně kvůli nepřehledné a nepříliš záživné první půlhodině. Motá se v ní politika, antisemitismus, minulost hlavního hrdiny, osudy jeho bratra a není zrovna zábavné se v tom orientovat. S příchodem fašisty Oliviera se to naštěstí zlepší a film začne hrát na klasiku - osudy jedince v soukolí jiných mocí a hned se na to kouká líp. Několik scén, zejména ona citovaná "Je to bezpečné?", je vynikajících. Osobně jsem však doufal v maličko lepší a výraznější hudbu. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)
  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama