Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Student práv z Yalu se vrací do rodného města v Appalačském pohoří, vzpomíná na minulost svojí rodiny a přemýšlí o vlastní budoucnosti. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (147)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vanceova vzpomínková kniha ani její adaptace nejsou a nemohou být sociologickou studií, přesto spolu s podobně nepochopeným Out of the Furnace dokáží rozpálit dlouho korodující ocelové srdce Ameriky ve výhni do běla a říci k (nejen) americké beznadějně patové situaci město vs. venkov, opiátové krizi, vraždící ročně víc lidí než střelné zbraně a auta dohromady, nebo Trumpovu zdánlivě nepochopitelnému pět let starému triumfu víc, než je na první letmý pohled patrné. Nelze jim zazlívat, že popisují chorobu letmým, roztříštěným a subjektivním líčením příznaků, místo aby odhalovaly příčinu a stanovily diagnózu. To už tak laikové dělají, je na lékařích, aby to uměli rozšifrovat a léčit, a ti zde selhali ve velkém stylu. Bez ohledu na politické ovzduší a právě panující trendy jsou chudí vždy přijatelným cílem. Jako kynolog k tomu mohu říci jediné. Nedovolíte-li psovi vrčet, můžete se jednoho krásného dne dočkat, že se do vás zahryzne bez varování. Jako divák říkám, že jedna vyčerpaná vlaštovka jaro nedělá, ale v sychravém bezčasí po beznadějně dlouhé zimě potěší, ne že ne. P.S. K vytýkanému nedostatku sympatických postav dodávám jen tolik, že hodně lidí si plete empatii se sympatií. ()

ondraondra 

všechny recenze uživatele

Chápu, že se film nelíbil "profesionálním" kritikům, kvůli tomu že je moc přímočarý, jednoduchý a nepřináší nic nového. S tím souhlasím, ale přesto se mi to z nějakého důvodu strašně líbilo. Záleží taky na tom, jestli máte rádi Amy Adams a taky jestli vám sedne hlavní mužská postava. No a já si nemůžu stěžovat. Děj sice není nijak zvlášť originální a konec je dost předvídatelný, ale vadí to? Každý film přece nemusí být přelomový a jiný. Prostě mě to bavilo od začátku do konce a bylo to i celkem inspirativní. A takové filmy jsou potřeba. 7/10. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ron Howard už dávno není jistotou, jakou kdysi byl. Jistý J.D. se ohlíží za příběhem své vlastní rodiny. Nelehkým, hodí se napsat. Ovšem kdo to má snadné, že? V každé rodině je nějaký kostlivec, nějaká traumata. Tvůrci se snaží, aby jeho vyprávění působilo komplexně, zůstalo však spíš poměrně prázdným rodinným dramatem. Pochopitelně s potokem slz. Má nás přesvědčit o tom, kterak je náročné vyrůstat v chudých poměrech s nespolehlivou matkou a z nich se pak prodrat do jiné společnosti. Funguje to jen napůl. Sice je výkon Amy Adams velmi dobrý, ale pořád je to ten otravný prototyp špatného rodiče. Učebnicový, stokrát ohraný. Navíc tvůrci pořád myslí na ždímání emocí. Kdykoliv se jim to totiž hodí, vytasí se se scénou, která nás má odrovnat. Jenže to by nemohl být za kamerou Howard, který vždy vše tak nějak hezky uhladí, aby to diváctvo zase příliš nebolelo. Pokud se pokoušeli o tzv. misery porn, tedy o dílo, v němž se hrdinům dějí za každou cenu pouze špatné věci, z čehož pak má divák leda tak pocity úmorné deprese, měli se inspirovat u tvůrců série Bludné kruhy s Markem Ruffalem. Tady žádná postava nebudí soucit a vlastně ani nějaký velký zájem. Naopak maskéři odvedli kus práce, Glenn Close je coby starostlivá babička výborná. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý film, jeden z najlepších za rok 2020. Nechápem tie nízke hodnotenia na IMDb aj na RT (tam dokonca 25%, pričom divácky rating je 90%). Áno, ten krutý pohľad na americkú "nižšiu vidiecku triedu" je zabalený do hollywoodskej melodrámy a nakoniec je vlastne optimistický, ale rozhodne to nie je film "bez sympatických postáv" (ale aj keby, toto predsa nie je o ľuďoch, ktorí majú vzbudzovať sympatie divákov). A je to zručne natočené, veľmi pekne to prelína niekoľko časových línií a hlavne je to herecký koncert všetkých hlavných predstaviteľov, predovšetkým famóznej Glen Close. Tá keď začne v polovici filmu naplno úradovať, tak je to takmer strhujúca záležitosť a jasný Oscar. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(51/2021) / Áno, stokrát natočené a videné, ale neprišiel mi tento film zbytočný. Mám proste rád sociálne drámy. Zaujímavo zvolený štýl rozprávania, keď hlavná dejová línia zahŕňa krátky časový úsek a flasbacky pokrývajú desaťročia. Mne to vyhovovalo, film získal zaujímavú dynamiku. Navyše aj herecky tu máme výrazné výkony, casting na jednotku. Asi záleží čo divák očakáva, ťažko tu hľadať originalitu, či prekvapenie, jednoznačne ale Hillbilly Elegy ponúka silný príbeh a kvalitné spracovanie. (7/10) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (10)

  • Glenn Close je teprve třetí osobou, která za stejný výkon (v tomto případě za roli Mamaw) obdržela nominaci jak na Oscara (nejlepší herečka ve vedlejší roli), tak na cenu Razzie (nejhorší herečka ve vedlejší roli). Zároveň se jedná o její vůbec první nominaci na Zlatou malinu (Razzie). (oli009)
  • Zfilmováno podle autobiografie J. D. Vance. V roce 2016, kdy kniha byla vydána, se v USA stala bestsellerem. (Jolinar)

Související novinky

Nominace na Zlaté maliny 2021

Nominace na Zlaté maliny 2021

13.03.2021

41. ročník Zlatých malin, každoroční ocenění pro ty nejhorší a nejbizarnější filmy roku, se blíží a pořadatelé nyní oznámili své letošní nominace. Mezi těmi najdeme jak celoročně vysmívané filmy typu… (více)

Ron Howard a atentát na Castra

Ron Howard a atentát na Castra

05.02.2020

Režisér Ron Howard (Solo: Star Wars Story, Rivalové) si jako svůj příští projekt zvolil snímek The Fixer pro Paramount Pictures a Imagine Entertainment. Scénář k filmu napsal Tyler Hisel (seriál… (více)

Reklama

Reklama