Reklama

Reklama

Etuda o zkoušce

Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1976, 18 min

Obsahy(1)

Filmová studie práce dirigenta Václava Neumanna a jeho tvůrčího dialogu s orchestrem... Václav Neumann (*29. 9. 1920 – †2. 9. 1995) si vydobyl pevné místo ve společnosti našich dirigentů, kteří po válce získali mezinárodní renomé. Byl dlouholetým šéfdirigentem Československé filharmonie, působil také v Berlíně, v Lipsku a v sezóně 1985–1986 i v Metropolitní opeře. Proslul zejména interpretací hudby 20. století v čele s dílem Bohuslava Martinů. Jeho umělecké působení silně oslovilo Evalda Schorma, filmového tvůrce, kterého normalizační režim odstavil od tvůrčí práce. Po vynucené práci na divadelních scénách a v Laterně Magice mu bylo dovoleno vrátit se alespoň k dokumentárnímu filmu. Příležitostí se stalo 80. výročí založení Československé filharmonie. Osou filmové etudy je desetiminutový záběr tvůrčího nasazení Václava Neumanna, hledajícího s hudebníky definitivní tvar Beethovenovy Páté symfonie. V něm se koncentruje poselství o pohlcující umělecké práci, které obklopují dirigentovy meditace o smyslu jeho poslání. Snímek zaznamenaný s jedinečnou pronikavostí Schormova pohledu získal Stříbrného medvěda na Berlinale v roce 1977. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Tommy.D 

všechny recenze uživatele

Paráda. Málokdy si člověk na koncertě uvědomí, kolik práce stojí za výsledkem. Možná bych ocenil občasný pohled do orchestru. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

I když nejsem totální nadšenec do vážné hudby, tak dokument se mi líbil, komentáře dirigenta byly zajímavé a hlavně akční, to je myslím pro hudebníky to nejdůležitější - motivující dirigent. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Připomenutí si dlouholetého dirigenta české filharmonie, v jejím velkém rozpuku - Václava Neumana. Propagoval znamenitě vážnou hudbu pro širší veřejnost, uváděl mnohadílný cyklus o české filharmonii, a bylo radostné mu naslouchat jak hudbu chápal a provozoval prostřednictvím různých hudebních těles. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadá na běžný dokument o dirigentu Václavu Neumannovi, jenže pak se rozjede opravdu dlouhý nepřerušovaný záběr na jeho osobu během zkoušení, a divák z toho o práci dirigenta pochopí víc než po semestru na konzervatoři. Umění nestříhat v jedné ze svých nejsilnějších chvil! ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Dokonale upřímné vytržení nad dynamikou hudby a pohybu, kdy většinu času sledujeme dirigenta, který bez přehánění zápasí s bouřlivou Beethovenovou symfonií. Čirá radost pro oči i uši. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Instruktážní film o práci dirigenta vhodný na školení nebo schůzi. Nechybí ani tisíckrát omílaná Bethovenova Osudová. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Václav Neumann byl charismatický člověk a vynikající direigent, který udělal mnoho pro popularizaci vážné hudby u nás doma i v za hranicemi. Jeho práci s orchestrem při zkoušce Beethovenovy symfonie je radost a zážitek sledovat. Jsem sama komu vizáží a trochu i mimikou připomíná pan Neumann Luise de Funèse? ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Verši Josefa Kainara: "Dva bezútěšní ptáci, kteří písmem letu / nad hořícím hnízdem královský žalm kreslí: / tvé ruce, když nad orchestr naposled se vznesly." ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete někomu přiblížit, co obnáší práce dirigenta a jak je vůbec možné interpretovat hudební partituru, pusťte mu Etudu o zkoušce. Chtěl bych Václava Neumanna vidět na živo! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Schorm & Špáta svým minimalistickým způsobem zobrazují bezbřehou živelnost charizmatického Václava Neumanna. Především pro hudební znalce - rozhodně zajímavé, ale stačilo mi jednou - lepší 3 hvězdičky [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// ORIGINALITA: X /// NÁLADA: 1 /// ART: 3 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Etuda o Láske k Beethovenovej hudbe v "hlavnej úlohe" s majstrom dirigentského umenia, jedným zo zakladatelov českej dirigentskej školy, Václavom Neumanom. Dík feriontly. Tu k zhliadnutiu na youtube. No a hneď potom som si samozrejme musel dať Osudovú s Bersteinom. ()

Amputace 

všechny recenze uživatele

Jedinou chybou na tomto skvělém dokumentu shledávám jeho krátkou stopáž. Nadevše rád bych totiž sledoval Neumannovu práci s orchestrem například při čtvrté větě. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Sledovat práci Václava Neumanna na 1. větě Beethovenovy 5. symfonie v desetiminutovém záběru bez jediného střihu a změny velikosti, tj. v konstantním polocelku, pouze s občasným dorovnáním kompozice (protože dirigent v rozmáchlých gestech občas „utíká“ ze zorného úhlu kamery), není ani na vteřinu nuda. Naopak, je to fascinující - stejně jako zvolená minimalistická forma dokumentu, která je v soustředěnosti na tvůrčí proces adekvátní tomu, co se děje před kamerou. ()

naxicka 

všechny recenze uživatele

Jelikož můžu mluvit z vlastních zkušeností, dovolila bych si dokument trochu rozebrat. Z filmařského hlediska není co vytknout..Je to poutavé znázornění běžné zkoušky orchestru..Bohužel ale dnes již není takový dirigent, který by z orchetru dokázal vytáhnout to, co alespoň pan Neumann dokázal. Musím ale říct, že se jedná o zkoušku poměrně zidealizovanou, která už se dnes pomalu nevidí..Dnešní dirigenti bývají na orchestr dost často nevlídní a na výsledku je to vidět..Ano, hráči konkrétně z České filharmonie už taky nejsou co bývali. Vše se mění. Proto bych tento dokument brala vážně pouze s datem, ve kterém byl natočen (tedy 1976). Jedná se o krásnou ukázku toho, jak by věci mohly být..Málokterý dirigent ví co chce, a dokáže to orchestru sdělit přijatelnou formou, jako právě pan Neumann. Tímto mu skládám velké uznání a můj dík! ()

kedluben 

všechny recenze uživatele

nejde jen o filharmonii a dirigenta... ten okamžik zrodu velkého umění... na jeden záběr... to je neskutečné a vzrušující. ()

Reklama

Reklama