Reklama

Reklama

„Já už budu hodný, dědečku!“

  • Slovensko Já už budu hodný, dědečku!
TV spot 2

Obsahy(1)

Pražský herec Theodor Bergner, zvaný Dóďa (M. Kopecký), dostal v divadle roli Misantropa. Je to postava, která mu dokonale sedne, protože Bergner sám je nesnášenlivý, konfliktní a škodolibý člověk. Kde může, tam dělá škodu, a zásadně se přitom neomlouvá. Sám sebe ovšem v televizi vydává za vzor slušnosti. Jednoho dne ve vlaku potká tajuplného dědečka (L. Pešek), který ho nabádá, aby své chování změnil. Bergner staříka ignoruje. Netuší však, že měl co do činění s opravdovým pohádkovým dědečkem. Brzy poté se kolem Bergnera začnou dít věci… Pro začátek ho omylem zmlátí žárlivec Bambas (F. Peterka). Nepříjemnosti však nabírají na obrátkách a neberou konce. Přicházejí zásadně od lidí, kterým Bergner předtím hulvátsky ublížil… Oblíbená česká komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které, stejně jako ve filmu, exceloval Miloš Kopecký. Po jeho boku stanula Alena Vránová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (206)

Gothard 

všechny recenze uživatele

Pokus o satiru v socialistických podmínkách. Moralita s kritikou maloměšťáctví a některých "typických" národních vlastností, kterou pro jistotu změkčuje pohádkový dědeček, aby film nebyl brán (nedej Bože, jen to ne) jako kritika socialistické společnosti. Ale nebýt Miloše Kopeckého, byl by to jen velmi průměrný a docela nezajímavý film. Kopeckého herecký výkon je ovšem dokonalý, i když během natáčení zlé jazyky tvrdily, že mu byl scénář psán natolik na tělo, že v některých scénách vlastně hrál sám sebe. Údajně také byly některé scény, kde se Kopecký odchýlil od scénáře a s inteligencí a jízlivostí sobě vlastní si dovolil být příliš adresný či kritický, bez milosti vystříhány či přetočeny. Kopeckého brilantní výkon a několik povedených scén jsou na celovečerní komedii s průzračným vyústěním a káravě zvednutým prstíkem poněkud málo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Grandiozní herecké sólo Miloše Kopeckého v roli věčného Misantropa, kterého čeká útrpná cesta za napravením v podobě série trefných škodolibostí, trapasů, omylů a nedorozumění. Komedie má vtip, spád, báječné herecké obsazení a v rámci nevyrovnané Schulhoffovy normalizační tvorby patří jednoznačně k těm nejzdařilejším. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedii specialisty na společenské a mezilidské vztahy Petra Schulhoffa samozřejmě mistrně táhne Miloš Kopecký v roli egoistického, namyšleného, cholerického hulváta, ale podle něj dokonalého herce Bergnera. Toho potká opravdu pořádná smršť trapasů, omylů, nedorozumění a hádek, které si vlastně způsobil nebo zavinil on sám svojí nedůtklivou povahou. Je to velice vtipná a nápaditá komedie. Od setkání s kouzelným dědečkem (Ladislav Pešek) v kupé, dokonce nabere velký spád. Možná právě jen ten kouzelný dědeček do nepohádkového děje až tak nezapadl. 80% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Panu Miloši Kopeckému jsem tady uvěřil úplně všechno. Prostě se zase jednou narodil člověk s jediným úkolem - štvát a urážet ostatní, lékařská diagnóza Prudič z povolání. Tedy, uvěřil jsem mu skoro všechno. Bohužel ten rádoby očistný happy end celou tu povedenou, hořkosladkou komedii srazil v hodnocení níž. Jeho křečovitou repliku "já už budu hodný, dědečku" bych s chutí z filmu vystřihnul a zahodil do popelnice. Jenže to by pak museli vymýšlet nový název pro film, že... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Já už budu hodný, dědečku!“, to som kedysi ríkaval i ja, a potom som na neho v spánku hádzal použité ponožky. Staré dobré detské časy. Film má dve hlavné pozitíva. Po prvé, Miloš Kopecký to prežil. A to napriek permanentnému rozčuľovaniu v takej miere, že nevie či dva aspiriny za hodinu stačili. A po druhé, film hneď na začiatku v titulkoch informuje, že ide o satirickú komédiu. To je výborný nápad, toto treba používať. Ono sa často stáva, že použijete sarkazmus alebo satiru a nechápavec sa už so spravodlivým hnevom búri v pošte či v komentároch a používa všetky vybrané slová slušnoľudí. A my progresívci z námestí dobre vieme, že správny slušnočlovek sa dnes už nezaobíde bez slovníka vulgarizmov. Aj Miloš Kopecký bol vlastne v tomto filme veľmi progresívny. Nielen penou v ústach, ale hlavne typickým pokrytectvom "jedno hovorím, druhé robím", tak skvele herecky podaným a mnohokrát naozaj vtipne. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (18)

  • Scéna z kupé vlaku byla natočena v ateliéru, projekci za okno obstaraly záběry z trati Praha-Beroun. [Zdroj: Aha] (carott)
  • Josef Větrovec hraje ve filmu obávaného ředitele divadla a též je oslovován Theodorem Bergnerem (Miloš Kopecký) důvěrně Pepíček. Pan Větrovec byl skutečně v tu dobu a delší čas ředitelem Divadla E. F. Buriana. (Ganglion)
  • Ve scéně, v níž teta Dita (Nelly Gaierová) odchází od Bergnerů, vezme s sebou japonský magnetofon. Když ovšem vyjde před dům, už ho nemá. [Zdroj: Aha] (carott)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama