Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Schulhoffovi tyhle komedie, kde se dve rodiny buzerujou, sli a tahle patri mezi ty nejlepsi. Herecky obsazeni je perfektni, ochcavky, ktery rodinky zkousej, sou vtipny a neopakujou se a celkove je film hezky vtipnej. Skoda, ze v polovine filmu, kdy se presunou do panelaku, se prestanou na chvily provokovat a nic moc se nedeje, proto jen 4*. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Závisť a malomeštiactvo v susedských vzťahoch v trochu zastaralom filme. Zostarol možno aj viac ako predvojnové filmy s Novým. Zabaviť sa pri ňom dá, len presun do paneláku je rýchlejší, ako by som čakal, až som si musel overiť, či som niečo neprespal. –––– To mi nechceš říct, že ládujou řízky každej den. A my žužláme tlačenku s cibulí. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nevinný žert dokáže rozhádat na smrt i dva obyčejné manželské páry - Novákovy (Miloš Kopecký a Stella Zázvorková) a Bartáčkovy (Iva Janžurová a František Peterka). Sousedé si od tohoto okamžiku nic nedarují, a ušpiněné prádlo či noční telefonáty jsou tím nejjemnějším, co si dokáží provést. Když má být jejich činžovní dům zbourán, všichni se radují, že nyní budou mít od svých nepřátel klid. Jenže se velmi brzy všichni setkají ve svých bytech na nově vystavěném sídlišti. A válka může pokračovat... Téma je sice stále velmi aktuální, leč ani v reálu, a nakonec ani v tomto filmu to už tak velká sranda není. Podobné nevinné žertíky mohou velmi rychle přerůst v to, že někomu rupnou nervy, a končí to vystřílenými rodinami nebo něčím podobným. Možná proto jsem se nějak nedokázal bavit ani u tohoto filmu, byť se všichni čtyři hlavní protagonisté snaží seč jim síly stačí (Luďka Sobotu ani Dášu Veškrnovou radši počítat nebudu, neb jejich přítomnost na obrazovce byla holým utrpením). Takže hvězdičky za oba manželské párty (mohou se o ně třeba porvat :) )... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Ja si pamätám pána Schulhoffa ako režiséra výborných českých kriminálok zo 60tych rokov. On presedlal aj na komédie a táto patrí k tomu najlepšiemu čo natočil. Je samozrejmé, že to hlavne sadlo hercom, ktorých si vybral. A mal stopercentný čuch na výber hercov. Herci hrajú s chuťou a je to vidieť. 85%. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Tady nejen, že nepoteče voda, tady poteče krev!" - "A další odvetné akce budou následovat!" - naprosto vynikající komedie, nevysychající studna skvělých hlášek a plejáda úžasných herců v úžasných rolích - Janžurová přímo exceluje, Peterka je vynikající a paní správcová je super. Sousedská bitva o to, kdo je větší maloměšťák, přitom jsou maloměšťáci všichni. Ač třicet let starej film, myslím, že narozdíl např, od "Zítra budeme chytřejší, starouši" nebo "Marečku podejte mi pero", má co říci i dneska.... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Auto Evžena Nováka (Miloš Kopecký) je značky Škoda, model Octavia z roku 1961 typ 702. (SONY_)
  • Krabica "americkej automatickej pračky", ktorú René Novák (Luděk Sobota) a pán Novák (Miloš Kopecký) niesli hore schodmi bola v skutočnosti krabica talianskej automatickej pračky ZANUSSI DL 1400T. Spoločnosť Zanussi bola neskôr v roku 1984 odkúpená švédskou spoločnosťou Electrolux. (PATWIST)

Reklama

Reklama