Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Další pokračování Nekonečného příběhu by klidně mohlo nést podtitul „Novákovi vs. Bartáčkovi“ a mohlo by se odehrávat na jedné české pavlači. Duel o tisíci kolech a s bezpočtem podpásovek, v němž se utkají čtyři tvrdé hlavy, které považují pojem „dobré sousedské vztahy“ za definicí ironie a razí motto, že pomsta je sladká i zatepla. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Bez Kopeckého, Zázvorkové, Janžurové a Peterky by to byl film tak sotva za tři hvězdičky, ale oni by si zasloužili pět hvězdiček každý jednotlivě. Františka Peterku přímo miluju! Ještě dopisuji po přečtení některých komentářů: závist a z ní plynoucí sousedské harašení že už nejsou aktuální? Tak to Vám závidím, asi žijete někde jinde. Myslím, že dneska má teprve závist žně! A bohužel mě nenapadá nikdo, kdo by o tom dneska u nás mohl natočit povedený film... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce, co chce říká ... je to komédia a komédia má baviť. A táto komédia baví aj po štyridsiatich rokoch od jej nakrútenia. Nie je to pravidlom, ale komédia založená na závisti a drobných zlomyseľnostiach malých českých lidiček túto vlastnosť má, pretože tieto vlastnosti pretrvávajú bez ohľadu na charakter režimu. Dobrý výber hercov k úspechu filmu výrazne prispel. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nekonečné hádky susedské, motivované závisťou. Snáď by som to hodnotil lepšie, nebyť podprahového ideologického pôsobenia v podobe reklamy na sídliskové bývanie, kde môže vzniknúť aj akási solidarita (keď už nie priateľstvo) znesvárených. Chyba nie je v hercoch, tí spoľahlivo odohrávajú svoje naštvané role, ale v zámernom rozlišovaní hodnoty prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Pokiaľ dvojice bývali v starom pavlačovom tehlovom dome, hádky boli intenzívnejšie, emocionálny presah často hraničil so zúrivosťou. Navyše nenápadne boli naznačené nevýhody starého typu bývania: spoločná točka na vodu, ktorá má časté výpadky, podobné ako plyn. Cez steny je všetko počuť. Naproti tomu je v paneláku všetko fajn, samostatné kúpeľne a práčovňa obrúsi susedské spory (napriek záveru - prísľube pokračovania tejto komunálnej komédie). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií všech´dob. Excelentní herecké obsazení Peterka/Janžurová, Kopecký/Zázvorková, skvělý scénář plný neuvěřitelných gagů a odzbrojující tempo dělají z tohohle filmu fakt klenot, a to jeden z nejdražších. Fakt naprosto geniální typicky český film, ale v paneláku to už nebylo ono... Na tohle se můžu podívat kdykoliv, což se u českých komedií často nestává.... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Dům, do kterého se přestěhovali Bartáčkovi a Novákovi, stojí v Praze Motoli v ulici Hennerova 227/7. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Auto Evžena Nováka (Miloš Kopecký) je značky Škoda, model Octavia z roku 1961 typ 702. (SONY_)

Reklama

Reklama