Reklama

Reklama

Víly z Inisherinu

  • Velká Británie The Banshees of Inisherin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (422)

tron 

všechny recenze uživatele

Gleeson je skvelý, hoc áno, asi je pravdou, že mal menej práce. Je to taký klasický bručoun, ale len do chvíle, kým neprehovorí a my si uvedomíme, že na to ide veľmi dobre, akurát prevedenie do praxe je absurdné. Práve kuriózna zápletka je jedným z hlavných plusov sympatickej snímky. Ďalej treba vyzdvihnúť Colina Farrella, ktorý si myslím dostal rolu oveľa náročnejšiu na zahratie. Aj ostatní sú skvelí (Barry Keoghan, Kerry Condon), ale na týchto dvoch, a najmä teda na Farrella, sa predsa len až tak nechytajú. Nádherná výprava a s tým súvisiaca atmosféra. A hudobná zložka. Čakal som, že vzhľadom na údernú, ale jednoduchú zápletku sa začnem po polhodine nudiť, ale ono sa to stupňovalo, takže po hodine som čakal, že sa to môže skončiť skutočne všelijako a pýtal som sa, či to vôbec chcem vedieť/vidieť. Nebudem spoilerovať, ale napokon mi záver pripomínal slovenské filmové zábery: také to hmlisté „nejako sa to asi skončilo, ale nikto nevie ako presne a ak to aj režisér vedel, natočil to naschvál tak hmlisto a otvorene, aby si veci divák domyslel“. To ma trochu sklamalo, mám rád, ak nie je povedané všetko, ale takéto konce sú príliš. Páčilo sa mi, aké držkaté všetky postavy boli; počúvať ich hlášky a dialógy (pripomínajúce tenisový zápas) je fakt radosť. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Veskrze irská zkazka o člověku, který se rozhodl pro razantní životní změnu. Čím více o ní mluvil, tím méně jí ale šel naproti a jeho chování nejen, že s postupujícím časem dávalo smysl stále méně, ale ještě začalo ubližovat lidem kolem něj. McDonagh mě většinou baví tím, jak potutelně trápí postavy i diváky, ale tentokrát už překročil hranici sympatičnosti směrem k pouhé exhibici. I přes jeden z životních výkonů Colina Farrella jde většinu času jen o formu, která má obsah jen jako nezbytnost. Třetí hvězda za srdcervoucí krajinu a stoupající hvězdu Barryho Keoghana, jinak jde ale o překvapivé zklamání a tvůrčí varování. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejméně vtipný a nejsmutnější i nejdepresivnější film Martina Mcdonagha. Irská ostrovní vesnička, všehovšudy tři domy a téma konce kamarádství dvou mužů, které vygraduje v něco víc, než by se mohlo zdát. Vynikající duo Gleeson/Farrell, nádherné prostředí a chytře napsané dialogy, vyvažují prakticky nulový děj a táhlejší tempo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá zápletka so surovými pasážami, no na záver ostane len pocit zo zvláštnosti a divné tušenie, že ani autor nevedel, čo chce tým povedať. Ostalo však vysvetlenie, prečo toľko Írov odišlo do Ameriky. Nebol to len hlad a Angličania, ale keď takto vyzeral život na írskom vidieku, kde si pre každú prkotinu odrežete prst, tak jediná záchrana bolo nastúpiť na parník a dúfať, že neskončí ako Titanic. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Říkám si, že přesně takhle se musí cítit každá dívka, s níž se ve vší počestnosti snažím navázat kontakt - raději by si usekla prsty a hodila mi je na práh, než aby mi soustavně odpovídala. McDonaghova novinka si opět vytírá zadek s hollywoodskými klišé a servíruje další vypečenou vztahovku o lidech odtržených od civilizačního “normálu”, která střídá vtipné a bizarní scény s tragickými ve vyváženém rytmu. Je o bezbřehé osamělosti těch lidí, kteří se pro takový život sami rozhodli, stejně jako těch, co v ní vězí nedobrovolně. O morálně čistém a naivním versus skeptickém vidění světa. A o tom, že se dřív nebo později prolnou. Žádný zvrat mě tentokrát neuzemnil a postava staré věštkyně mi přišla trochu zbytečná, ale přemýšlet o filmu nějaký čas určitě budu. Jen ještě nevím, jestli díky celkovému vyznění, nebo jen zásluhou dílčích scén a hereckých výkonů. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (17)

  • Inisheer je nejmenší ze třech Aranských ostrovů nacházejících se v Galwayském zálivu na západě Irska. (arthre)
  • V závěrečných titulcích je krátké věnování: „In memory of Jon Gregory.“ Gregory spolupracoval s režisérem Martinem McDonaghem na několika filmech. Zemřel v září 2021 před ukončením natáčení. (devNull)

Související novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

95. Ceny Akademie - nominace

95. Ceny Akademie - nominace

24.01.2023

V úterý 24. ledna proběhlo vyhlášení kompletních nominací pro 95. ročník předávání cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), během něhož herci Allison Williams a Riz Ahmed oznámili, jaké… (více)

Reklama

Reklama