Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Recenze (339)

bery77 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem si v mládí velice zamiloval. Byl to asi můj první filmový kontat s Tomem Cruisem. Kvalitní masky a kostýmy vyšperkují celý příběh. Fantastická atmosféra-bájný jednorožec mi utkvěl v hlavě jako jedna z nejčistších a nejnevynějších bytostí. ()

Bohulib 

všechny recenze uživatele

Jak je tu už několikrát uvedeno, je to pastva pro oči. Hlavně scény v přírodě. V romantickém filmu bych to pokládal za hrozný kýč, ale k fantasy mi to sedí. Problém byl v tom, že v druhé půlce mě děj už nějak začal nudit a několikrát jsem uvažoval o tom, že to vypnu. V roce 1985 by to asi působilo i na mne silněji. Nakonec jsem se rozhodl pro průměrné hodnocení. ()

red.rhino 

všechny recenze uživatele

Přenádherně vizuálně a hudebně zpracovaná romantická pohádka od autora jinak temných vizí? Už samotný tento fakt dělá s tohoto filmu jedinečný zážitek. Ano, příběh je jednoduchý, ale všichni vy *** a méně hvězdičkoví škarohlídi nezapomínejte že je natočena pro malou dětskou dušičku. Teprve rozzářené oči a otevřené pusy těch prcků stojí zato. A to vše bez pomoci digitálních kouzel dneška. ()

Rikku 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem kdy viděla. Ani po letech pro mě neztratil nic ze svého kouzla. Bohužel pro širší masu zapadl a zůstal nedoceněn. Dle mého názoru jeden z nejzajímavějších fantasy hororů vůbec a jeden z mála filmů, kde Tom Cruise doopravdy hraje. A Tim Curry jako Pán Temnot je prostě nezapomenutelný. ()

Trevize 

všechny recenze uživatele

Legenda je pohádka podle mého očekávání. Nesnaží se oslovit všechny členy rodiny a být tzn all family film. V příběhu jsme přeneseny do nádhérné, fantasy krajiny s jednorožci a lesními bytostmi, taktéž se dostáváme do prostředí věčné tmy. Přechod od světla ke stínu je velice působivý, všechny ty zvuky, barvy jednoznačně ukazují na zkušenou ruku režiséra. Dynamika mýtu a obraznost srovnatelná snad jen s Nekonečným příběhem nebo Pánem prstenů. Slova pána zla na začátku mi nahání husí kůži. 100% "I am the Lord of Darkness. I require the solace of the shadows and the dark of the night. Sunshine is my destroyer. All this shall change. Tonight the sun sets forever. There shall never be another dawn." ()

chytri 

všechny recenze uživatele

Zas jeden z filmečků, který dokázaly svou kvalitou a hlavně grafickým propracováním přeskočit několik let dopředu. Myslím si, že i na dnešní dobu se jedná o velmi pěknou podívanou. ()

Lusy44 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem to milovala, ale když jsem to viděla teď, hodně mě to zklamalo. Hlavně dějově. Děj je suchý, nezajímavý, nenapínavý...jediné co je opravdu hezké je prostředí, hlavní představitelé a některé efekty, které tomu dodávají pohádkové kouzlo. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Je to jako s každým kvalitativně nejednoznačným filmem Ridleyho Scotta: 1) Tradiční pech na scénář, který si umím ve výsledku plasticky představit jako papundeklovou pohádku Zdeňka Zelenky, reprízovanou v neděli na ČT 1 hned po Otázkách Václava Moravce. 2) Nevyrovnané tempo, které by s takhle řídkým scénářem horko těžko ukočíroval i Kubrick. 3) Momenty, které nezapřou génia na režisérské stoličce a svým výtvarným pojetím berou dech i skoro po 30 letech. Je vidět, jak měl Scott (v životní režisérské formě) každý centimetr záběrů pod kontrolou (a propos, tenhle pocit jsem třeba rozhodně neměl z režie George Lucase při sledování Epizody IV Hvězdných válek). 70 % **** PS. I ty latexové masky skřítků a skřetů působí po letech roztomile. ()

AArrxen 

všechny recenze uživatele

Tak takhle bych si nějak představoval dokonalou dark fantasy. Vše začíná jako pohádka vystřižená z Disney. Zpívající princezna, ptáčkové, kytičky a mladá láska. A najednou WHAM! Jednorožec přijde o roh, a vše se ponoří do temnoty. Epická fantasy s jednoduchým příběhem, boje dobra proti zlu, s dokonalou temnoui atmosférou, skvělými kostýmy, maskami a vynikajícím smyslem pro detail. Pevnost Temnoty je plná kostlivců, pavučin a bizarních doplňků. Pastva pro oči od začátku do konce, a já tomuto filmu prostě nemám co vytknout. ()

malyLibor 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka mne hodně zklamala... je fakt, že jsem viděl televizní podobu odabovanou televizí Nova, takže zvuk mne opravu deptal, bylo to všechno děsně uřvané, protivné... Ty efekty taky nic moc... ovšem masky, poctivé masky, žádné digtální efekty, ty stály za to. Odpustil bych i jednodušší příběh, ale tehle příběh byl... no, prostě dávám 50% a s přivřením oka 3* a dál nekomentuju. ()

Slav_Jaro 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatné(ten les na začátku!), krásná Mia Sara, neuvěřitelné kostýmy a hudba celkový dojem jen podtrhují. Na jinou než dc 1080p blu-ray verzi ale nemá cenu koukat, film je pak celkem nuda. Že Ridley vykrádá Tolkiena mu odpustím. "May be innocent, may be sweet, ain't half as nice as rotting meat." ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

mínusy: Tom-nesnáším toho herce-Cruise plusy: pěkný příběh,božský vizuál,kam se hrabe dnešní počítačová animace v každým prdu,fantazie krásně bohatá-ztvárnění lesa je božské,jak už někdo zde psal,ten všechen bordel ve vzduchu :),všude voda a květiny atd... krásná hudba a hlavně můj obrovský strach z super masky pána temnot,protože jsem to každý vánoce na videu sledovala už od asi 6-ti let,to byl super děs... takže krásné 4 hvězdičky ()

MoziMedve 

všechny recenze uživatele

Úvodem bych rád zmínil, že co jsem viděl byla kino/VHS verze filmu a podle toho co jsem četl, za většinu potíží které zde zmíním mohou zřejmě zásahy od kravaťáků. Na film jsem se podíval včera po letech kdy naposled jsem ho viděl ještě jako dítě. Vzpomínám si, že na mě tenkrát film působil jako divný, temný a nemohl jsem si moc vybavit o čem vůbec byl. Moje pociti se v dospělosti nijak zvlášť nezměnili. Film je sice plný barev co se týče scén, ale působí temně. Děj se zdá zmatený. Hlavní problém dle mého názoru je nedostatek širších záběrů a tak sledujete postavy které putují ze scény na scénu aniž by divák chápal jak jsou ty místa od sebe vzdálené, kde jsme a kam jdeme. Nikdy nejsou žádné širší záběry a proto to působí víc jak divadlo než film. Ze začátku je děj proto matoucí, ale postupně se spíš nudíte. Asi jako když dědeček vypráví příběh který v jeho hlavě je supr, ale opomene Vám říct 2-3 klíčové události.  K divnému dojmu nahrává taky volba hudby, která je dle všech dostupných infomací je jiná na VHS verzi a jiná na Directors Cutu. Co je na filmu na druhou stranu úžasné, je pán zla v podání Tima Curryho který každou minutu své přítomnosti poutá na sebe. Dále jsou zajímavé praktické masky orků a té vodní babizny. Pro děti bych ale řekl, že jsou masky a režie snad moc děsivé a pro dospělé je zase chování skřítků a lesních mužíků moc dětinské. Takže nevím, pro koho je ten film vůbec zamýšlený. Původní záměr prý ale nebyl dětský film, ale pohádka pro dospělé. Na osekané 90ti minutové verzi se jim to nepovedlo. Nevím zda je Režisérův sestřih lepší, jak to tvrdí online ale rozhodně bych doporučil kouknout spíš na ten. 90ti minutová verze od kravaťáků je slabší variace Fantasy a spíš bych ji nedoporučoval. ()

Reklama

Reklama