Reklama

Reklama

Vlasta Tomešová se vrací ze stavby mládeže do rodné vsi rozhodnuta stát se traktoristkou. Její otec jako jeden z mála nevstoupil do zemědělského družstva a dceřin plán odmítá. Tomeše ovlivňuje a bezohledně zneužívá nejbohatší sedlák ze vsi Fulín. Vlasta i za cenu konfliktu s otcem nastupuje do traktorové stanice. Garážmistr Karásek má námitky, protože i jeho vlastní žena se emancipuje. Vlastino přátelství s traktoristou Oldou přerůstá v láskyplný vztah. Vlasta se stává traktoristkou a má před sebou první důležitou orbu - právě u Fulína. Zlomyslný kolega Pepek jí však tajně vypustil naftu a Vlasta uvízne na poli. Fulín situaci využije a odmítne Tomešovi půjčit slíbený pár koní. Vlasta s pomocí přátel v prodloužené noční směně zorá otcova pole. Tomeš už pochopil Fulínovu zákeřnost a poté, co se smířil s dcerou, vstoupí do družstva. Vlasta přesvědčí družstevníky o nutnosti scelit malá políčka. Nakonec se všichni zúčastní slavnostního rozorání mezí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

MM11 odpad!

všechny recenze uživatele

V temně rozjásaných začátcích padesátých let se jednalo o příkladný film, umělecké dílo, kterému se Jan Werich se svým "divně historickým" filmem nemohl vůbec rovnat. I Sequens si tímhle dílkem zadělal na slušnou kariéru, někdy je prostě možné vše. Pokud jde o film, tak výraz "všechno k pozvracení" asi líčí Traktoristku dostatečně. Věřím, že to Švorcová myslela vážně, jenže to takový vymaštěný výplotek neomlouvá. Ovšem jako mučící pomůcka bezvadné... ()

Tommy.D odpad!

všechny recenze uživatele

Čekal jsem větší zábavu. Většinu filmu tvořila konzistentní nuda, nic se nedělo a řešily se kraviny typu kdo vypustil Vlastě z traktoru naftu. Část scén byla pochopitelně nezáměrně velice vtipná, ovšem u závěrečného rozorávání mezí doprovázeného fanatickým chorálem až nepříjemně mrazilo. Jo a to byl vlastně nečekaný spoiler, sorry. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

„Holka je jen samá politika, samý školení a práce doma stojí.“ – málos jí řezal. „Vlasto, jak ses měla na brigádě v Ostravě?“ (asi v dolech) „Nádherně!“ Jelikož na západě socialismus nikdy nebudovali, tak tam meze nezorali a stále tam musí používat minitraktůrky typu Zetor 25, či koňské potahy. Pěkná komediální role Deyla. Politiky hodně hlavně v písních. Naštěstí slovům není často rozumět, tak se to dá přežít. Rekordní počet rozesmátých Stalinů a zadumaných Gottwaldů všude po stěnách. A kterýpak soudruh to visí Vlastě nad postelí? Před spaním čte Fučíka. Nepovedené rozloučení s Nollovou a výchovný trest pro Hlavatého, který trpí s o 21 let starší manželkou. Usměvaví budovatelé šíří pozitivní atmosféru. Záporák málo záporný. Hezké smíření Vlasty s otcem. Šikovné zapojení až třech traktorů za sebou, aby nepoddajná mez snáze povolila. Na to na západě nikdy nepřišli, tak tam dodnes jezdí s kravama. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na začátku padesátých let bylo snem každého (nejen) mladého člověka plnit pracovní plán na minimálně (minimálně!) 150%, přesvědčit svoje zastaralé rodiče k odevzdání pozemků mírumilovnému a téměř nechybujícímu družstvu a co se žen týče, tak je prosadit do předních dělnických pozic. Vlasta je traktoristka tělem i duší, jen se narodila jako člověk a ne jako traktor, ale to ji ještě víc povzbuzuje k tomu, aby traktor nejen mohla sama řídit, ale aby i vedla družstvo! Vlasta je ale holka šikovná a neohrožená, takže se postaví veškerým problémům, ať už nepřejícímu vedoucímu z oddílu traktoristů, tak i vlastnímu otci, který proto, že nevstoupil do družstva, ji vyhodí z domu. Nebojte se ale, nakonec prozře! S komunisty je přece svět vždycky krásně rudý a svět je s každým zítřkem dokonalejší, když zapadnete do systému a dle tohoto filmu vlastně není většího úspěchu, než takto zapadnout. A jestli je někdo proti vám, je to buď neuvědomělý hlupák, který se k vám později přidá a omluví se za své chybné mínění, nebo fuj fuj hnusný imperialistický záškodník, který se ještě neprobral a nepřijal krásný nový socialistický svět přesně podle snů Gottwalda, Stalina i Lenina. Do toho nechybí v písních řečená nebo skrze obraz ukázaná budovatelská hesla. A běda tomu, skrz kohož přichází jiný názor! Se stranou je vše fajn a mírumilovné, ale bez ní je jen zmar a zloba! Jak v nějaké sektě, až mi to jejich vedení připomínalo... No, už jsem se dostal mimo jediné správné smýšlení, tudíž můžu být upřímný - tohle je strašně hloupá agitka, těžce schematická a odporně černobílá, ale zároveň tak pitomá, že by se až Botostroji vyrovnala! Tahle teda stojí víc v realitě, ale zobrazení tehdejšího Československa je stejně naprosto mimo a vyloženě poplatné době. A výsledkem je úžasné guilty pleasure pro všechny, kteří se té odporné propagandě dokážou vysmát. Mě se to nejen že povedlo, ale taky jsem celou dobu dokázal s údivem zírat na to, co z toho leze. A ne, že by to bylo tak šílené jak mnou výše zmíněný Botostroj, spíš je to tak přehnaně prosocialistické, až to působí jako nechtěná parodie. A přitom to nejspíš všichni mysleli strašně vážně, ale o to víc jsem se u toho bavil. Tudíž jako komedie (a ne ta, kterou se do toho snažila dostat strana, ta nechtěná, co z té směšné snahy (a nejen z ní) vzniká) za pěkné čtyři hvězdy, jinak cca dvě hvězdy za to, že Sequens aspoň má filmařské cítění a ví, co dělá, jen vše ostatní je, no... buď naprosto otřesné, nebo naopak dost zábavné. Ještě nějaký ten americký špión, co krade plány našeho vyspělého zemědělství a bylo by to dokonalé :D 4* ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Jak řekl klasik...." A nebýt našich traktorů, kde je celá jejich metóda..."...já myslím, že není možné tento film hodnotit očima dnešní doby. Po druhé světové válce se ke všemu přistupovalo s nadšením, tak to prostě lidi cítili a bylo to správné. Nadšení a vytrvalost dnes mnoha lidem chybí. Film samozřejmě měl jasný záměr, na druhou stranu byl i vtipný a měl spád, tady musím vyzvednout vynikající roli pana Rudolfa Deyla ml. Když vidím, kolik lidí dává tomuto filmu odpad, opravdu nechápu z jakého důvodu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Poslední film, který natočila Eliška Nollová. (M.B)
  • Točilo se na Konopišti a v obci Tisem, která je jen kousek od Konopiště. (sator)
  • Jiřina Švorcová se na roli školila ve Strojně traktorové stanici. (Hans.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno