Reklama

Reklama

Vlasta Tomešová se vrací ze stavby mládeže do rodné vsi rozhodnuta stát se traktoristkou. Její otec jako jeden z mála nevstoupil do zemědělského družstva a dceřin plán odmítá. Tomeše ovlivňuje a bezohledně zneužívá nejbohatší sedlák ze vsi Fulín. Vlasta i za cenu konfliktu s otcem nastupuje do traktorové stanice. Garážmistr Karásek má námitky, protože i jeho vlastní žena se emancipuje. Vlastino přátelství s traktoristou Oldou přerůstá v láskyplný vztah. Vlasta se stává traktoristkou a má před sebou první důležitou orbu - právě u Fulína. Zlomyslný kolega Pepek jí však tajně vypustil naftu a Vlasta uvízne na poli. Fulín situaci využije a odmítne Tomešovi půjčit slíbený pár koní. Vlasta s pomocí přátel v prodloužené noční směně zorá otcova pole. Tomeš už pochopil Fulínovu zákeřnost a poté, co se smířil s dcerou, vstoupí do družstva. Vlasta přesvědčí družstevníky o nutnosti scelit malá políčka. Nakonec se všichni zúčastní slavnostního rozorání mezí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ať už chceme nebo nechceme, tak kolektivizace je součástí naší historie. Dokážu pochopit duch doby, ale i mě příjde směšné, co se točilo v roce 1951. Jako nechtěná fraška to působí dobře. Horší je však práva podstata snímku. Snaží se ukázat JZD jako sympatickou organizaci pro lidi. Je to samozřejmě nechutná lež. Jak to bylo skutečně ukazuje tento seriál: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/409235100221006-tajne-akce-stb/ . Velmi mě pobavil Rudolf Deyl ml., hrál hrozného hňupa. Jiřina Švorcová je produkt své doby - je to perfektní! :) . 25%. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce se snímku dá vytknout jen málo. Ubíhá slušně, příliš nenudí, ale také není nezamýšleně směšný. Po stránce ideologické je možná o dosti nebezpečnější, neboť se tu kupodivu příliš nesoudruhuje. Největším zlem filmu je ovšem propagace rozorávání mezí, na kteroužto praktiku dnes taky docela doplácíme. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

"Ruměné jablíčko z jabloně padá / Krajino líbezná, jak tě mám ráda / Krajino líbezná, krajino mírná / Člověk se zadívá do nedozírna / Po modré obloze obláček plove / Všechno jak bývalo a přece nové / Zdaleka vibruje motoru chvění / Mládí tě domove k lepšímu mění / Krásně je na světě a já jsem mladá / Domove, domove, jak tě mám ráda / Domove, domove, jak tě mám ráda." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Balada o traktoristech aneb Více traktoristů - rychleji socialismus do vesnic! 1) 29letý režisér Jiří Sequens pojal svou prvotinu jako prvoplánovou agitační komedii a tou film zůstal i z dnešního pohledu. Málo mezí v JZD, více chleba v národě._____ 2) Dobové upřímné nadšení bez falše je cítit ze snímku i dnes, i když z něho chvílemi spíš mrazí. Strojní stanice jsou pákou, která pohne i tou nejstojatější vodou!_____ 3) Druhý v kariéře byl film pro 23letou Jiřinu Švorcovou (Vlasta, která chce být traktoristkou). Herečka zpívá i úvodní píseň. Více mě však zaujal 39letý Rudolf Deyl ml. (vedoucí skladu Karásek). Jeho výklad o traktorech: ...tohle je traktor, tohle je taky traktor, ale menší, tady je zase traktor, ale jinej... mi připomněl, omluvte můj anachronismus, Srstkovy kachny z filmu Rozpuštěný a vypuštěný. I výrok nad převrhnutou cukřenkou s kostkovým cukrem: Kostky jsou vrženy... stojí za zmínku._____ 4) Dobová světová traktorová špička - filmový Zetor 25 byl vyráběn ve dvou typech od roku 1945 - 1961 a celkem se jich vyrobilo 158 570. To jen abys věděl, ...ty kluku traktoristická..._____ 5) A na závěr si zazpíváme: Země voní / jede po ní / pětadvacet bujných koní / Na Zetoru traktorista / oko bystré ruka jistá..._____ 6) Skvělý koment: Marigold (nehodnotil). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Zlomila se mi páka od pluhu." Krásné to časy, kdy emancipované dívky snily o tom, že budou rozorávat meze traktorem a ve volných chvílích se s úsměvem od ucha k uchu procházely po stráni a zpívaly o mládí, krajině (a traktorech). Cesta ke štěstí a zrovnoprávnění vede přes STS. Ta je nadřazena soukromému prostoru, nenabízejícímu srovnatelnou satisfakci. Uklizená kuchyň boji za mír a socialismus nepomůže. Práce na poli ano. Osedlávání neselhávajících Zetorů (namísto bujných ořů) nahrazuje veškeré slasti, které by se mohly odehrávat v soukromí, jehož neexistence je zde přijímána za normu. Mladí milenci jsou ze svého intimního sbližování vyrušeni bdělým soudruhem a prakticky jim nezbývá, než coby největší odměnu a prostředek k uvolnění potlačené sexuality přijmout jízdu ve fetišizovaných traktorech („Tak si ho nahoď"), symbolech všeho nového a progresivního. Zpátečníky upřednostňující individuální zájmy před kolektivním a lpící na tradiční dělbě rolí (a práce) je třeba naočkovat pokrokovými myšlenkami, protože v socialismu, jak jej zobrazují podobné budovatelské kýče, nakonec nesejde na tom, zda jste muž nebo žena, ale jestli si myslíte totéž, co předseda družstva. 15% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Poslední film, který natočila Eliška Nollová. (M.B)
  • Točilo se na Konopišti a v obci Tisem, která je jen kousek od Konopiště. (sator)
  • Jiřina Švorcová se na roli školila ve Strojně traktorové stanici. (Hans.)

Reklama

Reklama