Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce a jeho strýce, který je soukromým detektivem, se odehrává v daleké budoucnosti, kdy vedle sebe žijí lidé a roboti, nikoliv však ve shodě. Mnozí roboti jsou nuceni obývat vyhrazené oblasti a je jim přisouzena úloha pouhých lidských sluhů, což samozřejmě nepřispívá ke klidu ani k harmonickému soužití. Když se chlapec setkává s robotem Timou, dostávají se spolu do mnoha komplikovaných situací, v nichž pochopí, jak důležité jsou city, které lidi odlišují od ostatních bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Langův Metropolis je přes své stáří a absenci mluveného slova právem považován za jednu legend a milníků filmové historie. S tímhle japonským kouskem, který z jeho příběhu vychází, ale mám opravdu zásadní problém, který velmi dobře popsala moje oblíbená uživatelka Phobia. Manga styl animace je pro mě stejný problém jako pro ni, při sledování těch pohledných dětských obličejů okrášlených obrovskými kukadly mám nepříjemný pocit infantility a k tomu se druží i opravdu triviální dialogy a celkově dětský pohled na problémy, které by přitom měly oslovovat vyloženě zralé publikum. Postavy jsou absolutně nepropracované a bez špetky charisma a to jediné, co se filmu dá uznat k dobru, je hudební složka a kresba pozadí, která dobře zpracovává motivy futuristického industriálu. Jenže ani to mě nezachránilo od pocitu intenzivní nudy, kdy jsem musel vynaložit obrovskou energii na překonání mikrospánku. Anime mě skutečně míjí s několika mála výjimkami, které obstarává pan Miyazaki. Celkový dojem: 25 %. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, jak se rodí dějiny ... v kulisách supermoderního, ambiciózního města budoucnosti, které okázale oslavuje své úspěchy a všechnu svou špínu pečlivě ukrývá v podzemí. O zhoubné touze po moci, ale taky o odvěké potřebě lásky a uznání - a o důsledcích lidských tužeb, které mohou být v obou případech zničující. O robotech, degradovaných na pouhé pracovní síly, kteří se v mnoha ohledech zdají být lidštější než lidé ... a o překrásné Timě, která netuší, že není člověkem. Vizuálně VELICE zajímavý snímek se silným sociálním podtextem disponuje zvláštní, až symbolickou retro atmosférou, kterou podbarvuje sugestivní jazzová hudba - a jeho děj pomalu a neodvratně spěje k monumentálnímu finále, které bez špetky lítosti smete všechny nenaplněné sny. P.S.: Nehledejte v něm za každou cenu spojitost se stejnojmenným snímkem Fritze Langa z roku 1927, i když určité zjevné i skryté odkazy se tady najdou. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinující nadčasová podívaná, na jednu stranu umě kloubící japonskou (a trochu naivní, ale to není na škodu) animaci s počítačovými triky, na druhou stranu působí velice mile starosvětsky, především díky úžasné jazzové hudbě. Občas ruší nenávaznost některých scén a ne zrovna nejlíp provedené střihy, ale v mnoha okamžicích naprsosto nezapomenutelné, a především již jinými zmiňované finále je téměř geniální.. není to úplnejch 5*, ale takovejch 4 3/4... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Japonský Metropolis má niekoľko inšpiračných zdrojov, tým prvým je pôvodný Langov Metropolis, jedná sa v podstate o biblický príbeh o Babylonskej veži, ďalej odkazuje na viaceré anime, napríklad Akiru a čerpá aj z robotických poviedok Isaaca Asimova. Roboty v Metropolise taktiež nemôžu ublížiť človeku. K tomu neprehľadná politická situácia mesta a náboženské symboly. Viac by ma tento príbeh potešil v hranej forme, ono tie anime sú vlastne stále animované rovnakým štýlom a po čase to už začína byť únavné. Takže paradoxne vizuálna stránka filmu je pre mňa jeho najväčšou slabinou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli mě tento novodobý Metropolis něčím zklamal, rozhodně to nebyla vizuální stránka, té nelze v zásadě nic vytknout a když si myslíte, že vás již nemá čím překvapit, přijde nějaká pošahaná, leč pěkná pasáž tvořena zjevně pod vlivem LSD. Jenže krása je povrchní a pomíjivá, proto – budiž příběh. Příběh zbytečně předimenzovaný a pro mě osobně zkraje srozumitelný hlavně díky hlavní (a jediné!) ženské postavě, jež v podstatě utekla z původního Metropolisu. Teprve v druhé půli začínají být věci jasnější, přehršel banálních příběhů méně významný a myšlenková vyspělost díla lépe patrná. Destruktivní finále, v němž se ty pestrobarevné orgie provoněné lehce filozofickým odérem slijí do jednoho miniaturního jezírka netušené hloubky, bere dech. Po zkušenostech s anime spoléhajících výhradně na svou výstřední pohlednost, případně podávajících příběh příliš „suši“ formou, byl Metropolis příjemně srozumitelným zážitkem. Nevyskakuji nadšením, počáteční chaotičnost, častá zkratkovitost a velmi zvláštně namixovaný soundtrack mi to v tom brání, přinejmenším některé výjevy bych si však rád zakonzervoval v paměti na vyprahlejší filmové časy. 75% Zajímavé komentáře: Fabienne, kitano, Madadajo, stub ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama