Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celý čas som dychtivo čakal na nejaký rasistický podnet, lebo toto šetriť treba aj prípadne po smrti a čierny kráľ vzbudzoval vo mne znepokojenie zo zbytočného nálepkovania na základe farebnej príslušnosti. Našťastie sa však nič nestalo, zápisník som odložil a užil celkom grotesknú kriminálku s pánmi hercami vo forme. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak předně bych byl rád, kdyby se konečně v Česku naučili rozeznávat žánr detektivka a krimi. U kriminálních příběhů známe pachatele a sledujeme, jak ho kriminalista odhaluje. U detektivky pachatele neznáme a tak můžeme do poslední chvíle tipovat, kdo jím je. A u Hříšných lidí, ať už se jedná o seriál či filmy, jde jen a pouze o detektivky. A pokud mohu soudit, tak ze čtyř detektivních filmů z kolekce Hříšných lidí města pražského, je tento film vůbec nejlepší. Jednak se mi nejvíc líbila hudba. Ta nejlépe ze všech filmů navozuje atmosféru té doby. Pak tady máme opět skvělé herce a tím pádem herecké výkony, ale to se týče všech filmů. Tady vše ještě podtrhuje skvělý pan Kemr, Somr a Brodský. Mě se ale stejně nejvíc líbil pan Fišer, který už skvěle zahrál v jedné epizodě seriálu. No a pak je tady to úžasné rozuzlení. Vraždit mohli všichni, ale nakonec nevraždil nikdo. Což není do poslední chvíle jasné. Takže překvapivá pointa. A když si k tomu přičtu legendární mordpartu a ještě lepšího pana Marvana, pak mi z toho vychází jasné hodnocení. Zkrátka a dobře, když mi v hlavě proběhnou české detektivní, ale opravdu myslím detektivní filmy, ne kriminálky, tak se jedná o jeden z nejlepších. A ještě malá poznámka. V zajímavostech o filmu, konkrétně v odkazu Chyby ve filmu, je uvedeno, že ve 35. minutě filmu jde vidět panelák. Není tomu tak. Panelák vidět můžete, ale přesně v čase 14.27! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj v prípade Smrti čierneho kráľa platí, podobne ako pri zvyšných celovečerákoch obľúbenej seriálovej partie, že takýmto príbehom svedčí viac seriálová stopáž. Ale ak by som mal vybrať, myslím že zo štvorice celovečerákov, ten najobľúbenejší, bol by to práve tento. Pri množstve komentárov sa tu polemika ohľadom dĺžky, keď je divák zvyknutý na polovičnú, dosť opakuje. 70% VIDENÉ ZNOVA: Takže peniaze vládnu svetom, to pochopíme po 20tich minútach a je nám to pre istotu opakované pravidelne až do konca. Pointa je v celku priehľadná, ale logická a tú hlavnú myšlienku filmu, či lepšie povedané dlhometrážnej časti seriálu, skvele podtrhuje. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Patrně nejslabší barevný film s radou Vacátkem. Nikdy nepochopím, jak mohli krátkou povídku "Otec Goriot ze Záběhlic" natáhnout téměř na dvě hodiny. No a ta písnička... "Jsem kočka zaběhlá, jsem kočka Záběhlic..." :D ta je sice k popukání, ale výsledku moc nepomohla. Pro mě je Smrt černého krále nuda. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

..nejlepší z celovečerních filmů o staropražských pánech inšpektorech.. ..kromě již známých postav zazářili výborní Stanislav Fišer coby chmaták Pépi kapsa, Vlastimil Brodský jako posléze zavražděný inkasista Král a výborná dvojka kamárádů z mokré čtvrti Jaroslav Moučka a Josef Kemr. Příběh se pomalu rozbíhá ale nabírá postupně tempo až k překvapivému rozuzlení případu, na jehož konci opravdová lítost patří jen penězům a nikoliv oběti. Za zmínku stojí též ůstřední skladba filmu Kočka ze Záběhlic, fantasticky podaná Věrou Nerušilovou.. ..tyhle staropražské ,,pepické'' šlágry snad nikdo jiný takhle neuměl.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Sequens vzpomínal, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za láhev rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Približne v 35. minúte filmu, keď sa Král, študent, záhradkár a klarinetista vracajú v noci každý domov, je vidieť v diaľke za rodinným domom záhradkára vytŕčajúci veľký kus paneláka. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama