Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Marná sláva. Když se skvělý herec na vlně manické fáze bipolárlní poruchy rozhodne ukrást film čistě pro sebe, nemůže mu v tom zabránit ani ostřílený direktór s partou ze Čtyřky. I když je okatě proti-buržoustská storka o prohnilé personální situaci ve vyšíích patrech RAJ vybroušená precizně, scénářem počínaje, hudbou pokračujíce, hereckými výkony konče, Kopeckého výkon hochštaplerského ředitele vytlačil i to ostatní dobré na periferii mého diváckého zájmu. Náladu českého noir určuje strašidelný pražský blues z per Liška / Sís, v nonšalantním podání, které bych od budoucího nevtipného baviče z Neváhej a toč nečekal. Klasika. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

♪Zavři očka zavři, přijde k tobě král, přijde k tobě pohádka, Sněhurka už spí…♫ Pokud vím, tak jsem žádnej film ani díl seriálu s Radou Vacátkem a jeho mordpartou neviděl. Začátek Vraždy v hotelu Excelsior jsem neplánovaně shlédnul v televizi během oběda a to co jsem viděl mě přesvědčilo, že stojí za to film dokoukat až do konce. Dialogy jsou inteligentně napsané, co herec to hvězda a děj je vkusně prokládaný úryvky z písně, která celá zazněla na začátku a skvěle pomáhá v tvorbě atmosféry dusna v hotelu, kde by se i z Mirka Dušína během pobytu stal grázl a násoska. ♪Zavři očka, zavři, a spal za chvíli.♫ ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíce rozdílný díl z filmové série Hříšných lidí. Spíše jde o nějaké tajemství a celkové spiknutí až s psychologickým nádechem, který by byl dost typický hlavně i pro Agathu Christie. Sice v takovém trochu zdlouhavém a nekonkrétním hávu, ale zase bych asi nemohl říci, že šlo o nezajímavý díl. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek. Nebojím se říci, že ze všech čtyř dílů, ten nejlepší. Jak po stránce technické, tak po stránce dějové. Výprava je na velké úrovni. Scénář dobře napsán, do podslední chvíle není jasno kdo je vlastně vrah. No a vše korunuje koncert herců, v kterém hraje první housle famózní Miloš Kopecký. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, kolik uživatelů zde trefně zhodnotilo současné rádobyherce. Je vidět, že v tomto názoru nejsem sám. To je obrovské plus všech starších filmů, nabízejí prostě skvostná herecká představení (třeba úžasný pan Lohniský tu má jen malý štěk, jak je u něho bohužel zvykem). K tomu kvalitní režiséři a scénáristé. Osobně tvrdím, že ještě v sedmdesátých letech jsme byli filmařská velmoc. Od osmdesátek to jde dolů, v novém tisíciletí už se pouze plácáme v bahně. Takže připíjím francouzským koňakem na starší filmy, ať nám ještě dlouho dělají radost... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží. (Witta)

Reklama

Reklama