Reklama

Reklama

Nehanobte spánek mrtvých

(festivalový název)
  • Španělsko No profanar el sueño de los muertos (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na odlehlé farmě experimentují místní vědci s radioaktivním přístrojem na místním poli. Jeho záření oživí mrtvé, kteří začnou napadat a zabíjet místní obyvatele a cestující. Mladík a dívka, setkávající se náhodou na benzínové pumpě, se stávají hlavními hrdiny tohoto, dnes již starého, ale klasického "zombie horroru". Na jedné straně se snaží ubránit útočícím zombiím, na druhé straně pak musí přesvědčit vědce a policii, aby zničili stroj na místním poli. Boj o holý život s nesmrtelnými zombies začíná... (Flipnic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Radko 

všechny recenze uživatele

Gestapácke metódy polície, neschopnej prijať inú vyšetrovaciu verziu než jej vlastnú, zhubný vplyv nových technológií s neviditeľným smrtiacim nepriateľom - žiarením, pomoc voči poľnohospodárskym škodcom škodiaca predovšetkým novorodencom a postihujúca i ľudské pozostatky, šíriace nákazu ďalej, nenávisť k hipíkom a alternatívcom zo strany štátnej moci. Varovné celospoločenské motívy pretavené do skvelého hororovo-detektívneho príbehu o nemŕtvych, ktorých nejde zlikvidovať tak ľahko, strely, ani fyzická deformácia nezaberajú. Výzor nemŕtvych odpudivý, des vzbudzuje i vrndžanie poľnohospodárskych strojov. No a vyústenie dotvorilo svojskú spravodlivosť. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Mrazivá podívaná, která už patří do zlatého fondu hororu, pořád je ale na míle vzdálená klasickému Romerovi nebo Fulcimu. Tenhle snímek s tematikou zombie si šlape vlastní cestou, ale o to více působivější. Jeho první polovina sice obsahuje detektivní vložku, ale postupné objasňování příčiny radioaktivního přístroje na hubení hmyzu rozhodně není nezajímavá, stejně tak pátrání po zdánlivě mrtvém tulákovi Gurthiem. Odcizeně působící prostředí anglického venkova a hudba plná zneklidňujících ruchů dělají svoje. Po nalezení temné krypty však nastupuje to, co si divák žádá: napětí, strach a gore. A vůbec nevadí, že davové scény plahočících se zombies jsou nahrazeny několika málo mrtvými. Paráda. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Noc oživlých mrtvol po španělsku. Oživlí nebožtíci pod vlivem vedlejších účinků nového radioaktivního vynálezu vstávají z podzemí, z rakev a někteří i berou do ruky z vlastního hrobu velký kamenný kříz jako svůj nástroj na poražení živých. Jorge Grau se svým snímkem zdařile volně kráčí ve stopách zmíněného slavného amerického předchůdce, mimo jiné překvapivým nekompromisním závěrem a obecně kritickou metaforou směrem ke zkažené společnosti, tentokrát již s depresivní pachutí společenské deziluze po utichnutí či potlačení velkých revolučních hnutí z konce 60. let. Vedle toho si tvůrci kráčí zcela originální vlastní cestou s obohacením zombie horroru o nezvykle kriminalistickou linku vyšetřování „zombie“ vražd. Oproti zmíněné přelomové Noci oživlých mrtvol (1968) to není pro mě tolik fascinující snímek na poli žánru, ale zajímavý určitě, navíc s výbornými postavami rozporuplného policejního inspektora (Arthur Kennedy) a neprávem obviňovaného hlavního podezřelého: hippiesáckého rebela. Škoda, že řada zombie scén vyvolávala ve mě spíše dojem nechtěné srandy a kromě scény z hrobky neměla vyloženě horrorovou atmosféru. Do horrorového žánru tento film spadá díky zombie tématu a krvavými scénami, ale atmosférou to připomíná spíše standardní krimi thriller 70. let. 75% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní horor. Zombie horory obzvlášť ty staré příliš nemusím, přece jen notoricky bloumající mrtvola příliš nevyděsí a napětí také moc nepřinese, zde byli Zombíci vlastně jen 4, takže se jedná o velmi malý horor, který naštěstí disponuje originální myšlenkou a velmi šokujícím a smutným koncem, ale po hororové stránce spíše průměr, gore také poskrovnu. 60% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První půlka neúnosně pomalá a prázdná, kdežto ta druhá (od scény v kryptě) excelentní. Upřímně se divím, že jsem při tom rozsáhlém úvodu neusnul, současně jsem za to ale moc rád. V době, kdy jsme zvyklí na zombie apokalypsy pracující s hordami nemrtvých, je tento film pěknou úkázkou toho, že kdysi to šlo i s pouhými pár kusy. Horror movie of the year ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Pro natáčení hřbitovních scén použili historický hřbitov v Anglii, kde je udajně pochovaný druh Robina Hooda malý John. (Chatterer)
  • V Anglii při propagaci tohoto filmu použili slogan "To avoid fainting keep repeating, it's only a movie... only a movie... only a movie... only a movie...". Tento slogan použil dříve Wes Craven pro film The Last House on the Left (1972). (Chatterer)
  • Hudební složka filmu byla částečně vytvořena ze zvuků naříkání a těžkého dýchání. Tyto zvuky dělal režisér Jorge Grau. (Chatterer)

Reklama

Reklama