Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

dobytek 

všechny recenze uživatele

V životě jsem nestál na lyžích a nemam rád sníh a zimu, takže film z prostředí lyžařskýho výcviku na mě působí spíš depresivně. Ani ty hlášky zase nebyly až tak úžasný. Navíc ze studentů působil jakž takž věrohodně akorát Píchal Uschránek. Ostatní nechutně přehrávali (zejména Duchoslav). Pro mě je to teda jen lehce nadprůměrnej film. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Povím Vám, být učitelem a dostat takovou smečku pubescentů na starost, tak si snad na hory preventivně zabalím i rezervní prádlo až mě odvezou s nervovým vypětím a kolapsovým stavem na centrální příjem do špitálu. Ještěže jsem si vybrala jinší poslání. Ze svého lyžařského výcviku na střední si nevzpomínám, že bychom sosali alkohol za zády svých profesorských autorit, možná i proto, že jsme byly ve třídě samé holky a pokušení v podobě vzbouřených hormonů nám nehrozilo. Každopádně machrování patří k tomu věku a být sám, bez dozoru rodičů, na týdenních prázdninách, kluci, holky dohromady ... to je přece lákadlo jako hrom prubnout překročit hranici mezi dětstvím a dospělostí. Film se stal legendární, stejně jako hlášky z něj. "Vydrž, Prťka, vydrž" nebo "Je to sice dál, ale zato horší cesta" používám často. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po letech strávených s touto pohodovou komedií u televizní obrazovky ji můžu konečně porovnovat s novou "odrůdou" - Snowborďáky. Sněženky mají celistvější děj, poetiku a řekl bych, že je to daleko odvážnější film. Vzpomněl jsem si na svoje školní "hory" v roce 1995 a od Sněženek z roku 1982 se vůbec nic nezměnilo. I v roce 2005 by se tento příběh mohl odehrát podobně, ale už si tím nejsem tak jistý, což je úvaha, která sem tak trochu nepatří. U Sněženek se mi velice líbí i jejich mile "smutný" konec. Podtrženo sečteno - pro mě jedna z nejlepších českých filmových klasik osmdesátých let (a ty hlášky zde snad vypisovat nemusím). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tohle kultovní komediální drama jsem viděla nejméně 4x a vždycky mě spolehlivě pobavilo, jako bonus navíc nabídlo i trochu moudra a moralizování pro mladé nevychovance:-). Kam se hrabou spratkovití, protivní "Snowboarďáci". Moje nejoblíbenější hláška: "Pojedeme zkratkou. Sice je to delší, ale zato horší cesta." :-) 95% EDIT: Tak jsem udělala chybu a podívala se na film po letech znovu... nějak už to není ono. Několik vtipných či silnějších okamžiků zůstalo, ale ta přemíra moralizování tak nějak irituje. Nicméně pořád slušný nadprůměr a stojím si za tím, že "Snowboarďáci" a vůbec filmy o současné generaci teenagerů se imho můžou jít zahrabat. 80% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanin dopis na rozloučenou Oněginovi". (M.B)
  • Když studenti přijíždějí autobusem a jdou k chatě, každý má batoh a jedny lyže, ale když dojdou do chaty, mají všichni i běžky a Radek má i kytaru. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno