Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Film je jasným důkazem, jak malý český člověk dokáže vyniknout i navzdory šedi průměrnosti. Někdo v tom umí zkrátka chodit. Konkrétně pan Kadlec se zeťákem, doplatili na to však nevinní. Sagiho s Lukášem namočili do pěkné bryndy, dostali je do kolotoče shánění peněz, jak jinak než pokoutnou cestou. Úkázka lichvy jak vyšitá. Velká náhoda byla, jak Sagi přišel na souvislost se svým přepadením. Pan Kadlec ztratil útržek složenky na vyšší částku a Sagi si to samozřejmě dal dohromady a už to jelo. S Lukášem jsou to chytří hoši a rychlá rota v jednom. Pěkně jim to nandali. Ivan Vyskočil jako kunsthistorik Syřiště zabodoval. A Jiří Langmajer tam měl trapný štěk. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

A já bláhová jsem si doteď myslela, že "Dávej, ber" je další hitovka Michala Davida... tady už není Vaculík ten roztomilý lamač dívčích srdcí, s Tofim ale vytvořili sympatickou dvojku mladíků, kteří byli podvedeni a se svými protivníky dokázali parádně zatočit. Nejlepší byly scény kolem pana kunsthistorika a jeho nábytku :). ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Dannyho parťáci po česku? No to zrovna ne, nicméně pořád jde o hodně slušnou komedii s pohodovým a relativně nápaditým scénářem. Když porovnám české komedie z dneška, které nemají žádný děj ani vtip, opravdu jde o výrazný nadprůměr a zcela jistě o jeden z nejlepších Soukupových kousků. Snažím se na tom najít nějakou "špínu", ale vůbec mi to nejde. Sympatická záležitost. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se vždycky rád podívám, když jde v televizi. Československý osmdesátky - šmelina a kšeftování se vším, vekslák Adamec v Peugeotu 309, šmelinář pan Kadlec, večerní sledovačky, noční Praha a především pravé kamarádství až za hrob. Spolu s Láskou z pasáže, Bony a klid, Divokou sviní a Vekslákem další sonda do pražského "podsvětí" před rokem 89. Soukup to vykreslil pěkně, Vaculík je taxikář, Tofi dělá pingla a mají hodně známých, kteří jim vždy pomohou. Skvělá atmosféra, hlášky a soundtrack. Dávej, ber. 4* ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

1* pouze za krásného záporáka Karla Augustu. Jinak strašná věc z období pádu komunismu, kde patrně cikán Tofi s držkou plnou žvejkačky roznáší pivo v knajpě (toho bych kopl do prdele ještě ve zkušební lhůtě), krade a je okraden. Samolibý sen všech pubescentů s vaginou Vaculík se prohání v taxíku, krade a je okraden. Pak si ten pitomec nechá ještě prachy v přihrádce volhy, co mu shoří. Partnerky těchto dvou idiotů jsou štětky, co v sobě nemají špetky ženskosti. Scénář je děsivý, ujde na tehdejší poměry pouze hudba-ne svou kvalitou ale dobovým soundem. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Film stal 4,5 milióna československých korún a v roku premiéry videlo film v kinách okolo 2 miliónov divákov. (Raccoon.city)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "V roku 1986, keď som dokončil Discopríbeh, som zavolal scenáristovi Mirkovi Vaicovi, že by som chcel natočiť film s Lukášom Vaculíkom (Tomáš) a Sagvanom Tofim (Michal). Mal som v hlave určitú predstavu o námete, ktorý by mal byť akčný a štýlom vychádzať z Lásky z pasáže. Takže sme si začiatkom roku 1987 s Mirkom sadli a začali pracovať na príbehu. Scenár bol písaný priamo na telo Lukášovi, Sagvanovi a tiež Karlovi Augustovi, ktorý hral podvodníka Kadleca. Po niekoľkých mesiacoch začalo v Prahe natáčanie. Celý príbeh je vymyslený, nie je v ňom nič, čo by bolo inšpirované skutočnosťou." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama