Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kamarát do dažďa je pokus o čistý podfukársky mainstream, aký poznáme z neskoršieho obdobia od Tarantina a predovšetkým od Ritchieho. Ako keby z tohto filmu a jeho podfukárskych zvratov čerpali. Mne napríklad pripadá sviežejší, ako všetko od Ritchieho. Svoje zohráva aj nostalgia rokov minulých, ale to patrí k veci, zabávať sa na frajerinách Sagvana, oblečeného v príšernom cool ohoze. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nonstop pracovná morálka v poslednej šedivej dekáde komunizmu. Pre dobovú mládež to musel byť nehorázny hit, po ´89 už iba krotká vzbura, ešte aj dnes však skvelý film. KAMARÁD DO DEŠTĚ bodá socializmus do chrbta hneď viacnásobne - nielen dejom, ale aj jasným komerčným zámerom. Ako totalitná nápodoba amerických buddy vzorov je to neodolateľné, ako štúdia móresov vtedajšej spoločnosti trefné, a k tomu príjemne krátke, bohovsky svižné, zľahka zahrané, s prehľadom natočené a hlavne nenáročne zábavné.___ Trápenie s holkami a mladícke sny o cestách sú nadčasové. Aká náhodička to bola, že keď som to po rokoch znovu videl v autobuse, šiel som práve za 2 týždne do Paríža, kam tak túžil jeden kamarád, a o 2 mesiace na more, čo bolo snom druhého... ( a ešte aj s dievčaťom ! ) - no nežijeme to dnes ale v krásnom svete ! ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Při ukládání tržby do banky je Michal (Sagvan Tofi) okraden - a jelikož má strach, že bude nařčen z krádeže peněz, rozhodne se nic nehlásit ale sehnat peníze jinak. Za pomoci svého kamaráda (do deště) Tomáše (Lukáš Vaculík), seženou prachy od místního mafióza Adamce - ale ani ten se nespokojí jen se slibem, že mu je časem vrátí. A tak musí Michal s Tomášem zapojit svoji fantazii (a spoustu přátel), aby sehnali peníze pro Adamce, ale také potrestali Michalova šéfa Kadlece (Karel Augusta), který má na svědomí Michalovo přepadení ... Z dnešního pohledu už film působí tak trochu směšně (jak klukům všechno vychází - všichni jsou přesně tam kde mají být, všechno klape jak po drátku), ale ve své době byl tento film ikonou doby - a vystřelil Tofiho i Vaculíka do hereckých výšin (Tofiho i do hudebních - nejedna dospívající slečna měla právě Tofiho plakát ve svém pokojíku). Být film natočen dneska, tak už si jen klepu na čelo - ale takhle, pro připomenutí dob minulých (už jen vozový park použitý ve filmu je legendou) - proč ne.. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Tenhle Podraz po česku mě nikdy moc nebral, a tentokrát už mu nepomohla ani nostalgie ani punc klasiky. Naštěstí to nebylo dlouhé. Tofi je stále stejně nesnesitelný, jeho i Vaculíka stále hravě strká do kapsy Karel Augusta a i když je to lepší než třeba děsivý Ro(c)k podvraťáků, nemyslím, že bych se v kamarádem do deště ještě někdy chtěl potkat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu špička, super story s odrbávaním, výborní herci a to dokonca aj Tofi v bielych gatiach. Navyše tie pesničky sú nezabudnuteľné. Pre mnohých už hudobný stredovek, pre mňa v porovnaní s dnešnými pesničkami pomaly symfónia. Celkovo sa to vyvinulo až v kultovku, ktorá sa dá pozrieť v ktorejkoľvek dobe, lebo ten dej je v podstate nadčasový, hoci veksláctvo a problémy neskorej doby socialistickej sú špecifikom. Pre mňa komédia s veľkým dôvtipom a silne zábavná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Ako autori filmu spomínajú, diéty k filmu bývajú rôzne a Karel Augusta, ktorý si zahral zloducha Kadleca, ju mal veľmi špeciálnu – zahŕňala iba jednu fľašu bieleho vína denne. Bolo tak logické, že bez dostatočnej výživy nepodával stopercentný výkon. Keď už sa zdalo, že sa v ten deň nič nenatočí, poslal režisér Soukup Augustu do šatní, aby sa napil. A išlo sa ďalej. (Raccoon.city)
  • Snímek se natáčel v centru Prahy v srpnu roku 1987. (Stocki)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "Keď som začal Kamaráta do dažďa pripravovať, potreboval som k zloduchovi Kadlecovi, ktorého hral Karel Augusta, spoločníka rovnakého razenia. Našiel som ho v Bratislave a volal sa Andrej Hryc (Bureš) .Bol to talentovaný herec a v tom čase trochu fanfarón. Spomínam na nočné natáčanie na Vinohradskej triede v Prahe, kde Andrej jazdil pred kamerou so škodovkou a začal trochu blbnúť. Hoci bola ulica čiastočne uzavretá, stále tu bola v protismere prevádzka a on začal medzi zábermi robiť v plnej rýchlosti šmyky pred vtedajším Radiopalácom. Našťastie k žiadnemu problému nedošlo, ale musel som ho vtedy usmerniť." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama