Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Alex24 

všechny recenze uživatele

Přes všechno to, jak film vyhlíží, vypadá, o čem je a co zobrazuje, nemůžu o něm mluvit jinak než o klasice filmu před r. 89, i když tady je to o Sagiho džísku. Film jsem viděl už xkrát na to, abych věděl, co si o něm mám nebo můžu myslet. Snímek je to prostě dobrej, i když chápu, že není v červených číslech. Proč jsem tomu teda napral čtyři hvězdy? Protože je to jeden z těch lepších socialistickejch filmů, kterej většina lidí odhodí jako trapnej pokus o "kriminálku". Kdybych to měl hodnotit v měřítku celkovým a srovnat to s velikány filmu a klasiky, byl by to asi odpad, jak vrata, ale opět jsem se zachoval k tomuhle filmu tak, jak by to mělo být, srovnal jsem jej s filmy českými před revolucí, kdy nic lepšího tady zřejmě ani nebylo. Navíc, co byste chtěli? Richard Müller zandá anglicky, všude product placement? Coca coly (hehe) a zápletky byla taky dobrá i když pro necvičenej mozek by to mohlo vyznít zmatečně. Výkony taky nebyly bůhvíjaký, třeba zrovna ze Sagiho jsem měl kolikrát pocit, že je to totální neherec a vůbec jsem mu to nebaštil, ale přesto to všechno tak nějak fungovalo. Né, prostě tenhle film je pro mě jistým způsobem klasika a vždycky když vím, že ho budou v bedně dávat, hned s takovým tím pobaveným úsměvem přepínám na příslušnej program. Takže, když chce někdo Havaj a dát si trochu voraz vod ňákejch těch průšvihů, ať dá tenhle biják a bude to fakt čupr. PS:. Největší nářez ve filmu jsou bitky a rvačky... :-D ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo na spôsob Vítr v kapse a dostal taký kolotoč zvratov, že sa mi z toho zakrútila hlava. No nepozdávalo sa mi to celý čas. A aj keď som mal chuť v jeden moment už toho kolotoča vystúpiť, nakoniec by som si tú jazdu kľudne zopakoval znovu. Takže sa mi to asi páčilo, štvrtá hviezda je ale s ošúchanými rohmi. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

A já bláhová jsem si doteď myslela, že "Dávej, ber" je další hitovka Michala Davida... tady už není Vaculík ten roztomilý lamač dívčích srdcí, s Tofim ale vytvořili sympatickou dvojku mladíků, kteří byli podvedeni a se svými protivníky dokázali parádně zatočit. Nejlepší byly scény kolem pana kunsthistorika a jeho nábytku :). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec špatné... nijak napínavé taky ne, spíš se člověk usměje, když někoho podvedou, nad tím, jak lidi dokážou být blbí. Film je to na tu dobu opravdu v pohodě, akorát co mi lezlo krkem a to dost, to byla ta hudba. Naštěstí mi ale nezkazila dojem z celého filmu, takže celkově to hodnotím jako slušný nadprůměr! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Co dodat; slečny si na zdi vylepovaly plakáty s Vaculíkem a Tofim, zamilovaně na ty přeslazené filmové idoly let osmdesátých koukaly a film byl naprostý hit. Chcete se nevěřícně zasmát, mladí nepamětníci? Když šla ségra tehdy kupovat plakáty, chtěla Vaculíka a Bartošku, ovšem soudružky prodavačky jí tuto kombinaci odmítly prodat:-))). No vážně, ségra mohla koupit buď Vaculíka a někoho méně populárního, nebo Bartošku a někoho méně populárního - asi v rámci rovnoprávnosti, aby byl nějaký ten placatý papírový krasavec dostupný pro každou mladou soudružku:-))). 55% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Ako prezradil režisér Jaroslav Soukup, hudba, ktorú počujeme vo filme, nie je hudba komponovaná priamo pre film. Hudobnú dramaturgiu celého filmu si urobil sám a vybral skladby prevažne slovenských autorov, ktorých má v obľube. Len titulná pesnička "Dávej, ber", ktorú takisto zložili slovenský autori Ján Baláž a Vašo Patejdl, bola urobená iba pre film. (Raccoon.city)
  • Scénář vznikl už v roce 1985 ale natáčení se zpozdilo, protože tehdy Lukáš Vaculík, který měl o roli velký zájem, absolvoval vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. (Stocki)
  • Hovorí sa, že titulnú skladbu k filmu ("Dávaj, ber") mal pôvodne spievať Lukáš Vaculík (Tomáš) so Sagvanom Tofim (Michal), nakoniec sa ale do sveta pustila len nahrávka s hlasom Tofiho, načo režisér filmu Jaroslav Soukup v jednom rozhovore ostro zareagoval: "Neviem, kde sa toto vzalo. Bol som v bratislavskom hudobnom štúdiu, keď sa tá pesnička nahrávala a spievali ju Lukáš so Sagvanom. Pravdou je, že Sagvan dominoval a Lukáš hral trochu druhej husle... K tej pesničke som potom s oboma natočil videoklip, ktorý niekoľko týždňov dominoval na prvom mieste vtedy populárnej slovenskej hudobnej súťaže Triangel." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno