Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Dávej, ber - dávej co máš, co můžeš ... dávej, ber - třeba se svlíkni z kůže ... " ----- Impulzivní a trochu provokativní záležitost, na kterou jsem znovu podívala po předlouhé řádce let - a musím konstatovat, že námět nezestárnul, svého času nerozlučná dvojka lamačů dívčích srdcí Tofi & Vaculík funguje pořád na jedničku ... a co se týká provedení - na svou dobu docela odvaz. Pochopitelně zůstaly na svém místě i stylové růžové brýle. Díky nim lehce nabudete dojmu, že sice můžete znenadání (a nikoli vlastní zásluhou) spadnout do pořádného průšvihu, leč pokud se ve vašem okolí vyskytují nezištní a obětaví přátelé, není třeba házet pomyslnou flintu do žita, neboť nic není předem ztraceno. No ... patrně se budete muset spokojit s tím, že výše popsaným způsobem věci fungují převážně ve světě filmu - možná i proto, že v reálu vy ani vaši případní kamarádi obvykle nemáte po ruce příhodné páky - a řekla bych, že ani proměna společensko-politických poměrů vaše šance na úspěch nikterak nezvyšuje ... 3,5* ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nonstop pracovná morálka v poslednej šedivej dekáde komunizmu. Pre dobovú mládež to musel byť nehorázny hit, po ´89 už iba krotká vzbura, ešte aj dnes však skvelý film. KAMARÁD DO DEŠTĚ bodá socializmus do chrbta hneď viacnásobne - nielen dejom, ale aj jasným komerčným zámerom. Ako totalitná nápodoba amerických buddy vzorov je to neodolateľné, ako štúdia móresov vtedajšej spoločnosti trefné, a k tomu príjemne krátke, bohovsky svižné, zľahka zahrané, s prehľadom natočené a hlavne nenáročne zábavné.___ Trápenie s holkami a mladícke sny o cestách sú nadčasové. Aká náhodička to bola, že keď som to po rokoch znovu videl v autobuse, šiel som práve za 2 týždne do Paríža, kam tak túžil jeden kamarád, a o 2 mesiace na more, čo bolo snom druhého... ( a ešte aj s dievčaťom ! ) - no nežijeme to dnes ale v krásnom svete ! ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Soukup chtěl asi vždycky točit americké gangsterky, ale v prostoru komunistického Československa gansgteři jeli v bonech a videích, hospodářské kriminalitě. No tak točil o pražsdkých vekslácích, barmanech a taxikářích. Samozřejmě, vše si náležitě přibarvil, takže mu z toho vyšel naprostý nesmysl. Dneska je to tak akorát k smíchu, jak naivně a dětinsky si to představoval. 50% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, čim to je, ale já mam tenhle film pořád nějak víc a víc rád. Sice je to celý takový naivní a v podstatě se Tofifé s Vaculíkem chovaj jako úplný dementi. Jeden si nechá ukrást 60 litrů a tváří se jakoby nic a druhej nechá 60 litrů ležet jen tak v autě. To i na dnešní poměry by bylo docela odvážný. Natož potom v roce 1988, kdy to bylo, jak nechat v autě půl mega. Ale strašně mě dostává, jak tam všichni okrádaj a podváděj všechny. Když se to tak vezme, je to takovej film bez kladnejch postav. Skoro jak od Coenů :-) No a ta atmosféra noční Prahy z konce 80. let taky stojí za to. Tenhle film prostě zraje jak kořalka. ()

Alex24 

všechny recenze uživatele

Přes všechno to, jak film vyhlíží, vypadá, o čem je a co zobrazuje, nemůžu o něm mluvit jinak než o klasice filmu před r. 89, i když tady je to o Sagiho džísku. Film jsem viděl už xkrát na to, abych věděl, co si o něm mám nebo můžu myslet. Snímek je to prostě dobrej, i když chápu, že není v červených číslech. Proč jsem tomu teda napral čtyři hvězdy? Protože je to jeden z těch lepších socialistickejch filmů, kterej většina lidí odhodí jako trapnej pokus o "kriminálku". Kdybych to měl hodnotit v měřítku celkovým a srovnat to s velikány filmu a klasiky, byl by to asi odpad, jak vrata, ale opět jsem se zachoval k tomuhle filmu tak, jak by to mělo být, srovnal jsem jej s filmy českými před revolucí, kdy nic lepšího tady zřejmě ani nebylo. Navíc, co byste chtěli? Richard Müller zandá anglicky, všude product placement? Coca coly (hehe) a zápletky byla taky dobrá i když pro necvičenej mozek by to mohlo vyznít zmatečně. Výkony taky nebyly bůhvíjaký, třeba zrovna ze Sagiho jsem měl kolikrát pocit, že je to totální neherec a vůbec jsem mu to nebaštil, ale přesto to všechno tak nějak fungovalo. Né, prostě tenhle film je pro mě jistým způsobem klasika a vždycky když vím, že ho budou v bedně dávat, hned s takovým tím pobaveným úsměvem přepínám na příslušnej program. Takže, když chce někdo Havaj a dát si trochu voraz vod ňákejch těch průšvihů, ať dá tenhle biják a bude to fakt čupr. PS:. Největší nářez ve filmu jsou bitky a rvačky... :-D ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Do úlohy historika umenia profesora Syřiště od začiatku chcel režisér pána profesora Ivana Vyskočila z DAMU. Lenže ten sa zubami nechtami bránil hrať v komerčnom filme. Ako režisér spomína dalo veľa práce ho presvedčiť. (Raccoon.city)
  • Film stal 4,5 milióna československých korún a v roku premiéry videlo film v kinách okolo 2 miliónov divákov. (Raccoon.city)
  • Snímek se natáčel v centru Prahy v srpnu roku 1987. (Stocki)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama