Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne sa jedná o kultovú záležitosť. Z filmu dýcha atmosféra 80. rokov, neonové farby nočnej Prahy, soundtrack so synth-popovými hitmi od Vaša Patejdla či Banketu a hlavne ukážka že organizovaný zločin mal svoje počiatky už za komunizmu. Karel Augusta a Andy Hryc ako dvaja ústrední záporáci nemajú chybu rovnako ako niektoré hlášky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Grázl jste vy a ten váš zeťák, pane Kadlec!“ Místy syrový obraz doby, ať si každý mele, co chce. Pokud to poběží v TV, klidně mrknu i podesáté. Tohle prostě nikdy nezestárne. Výborná hudba, výborná nostalgie, solidní příběh. Všechno ostatní odpustím. A že toho není málo. Dvojice Vaculík s Tofim s Coca-Colou v ruce válela (a Karel Augusta zrovna tak), člověk by jim v tomhle kouzelném disco krimi světě leccos uvěřil, a režisér Soukup toho času prostě uměl. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ve své době jsem měl oba Kamarády do deště hodně rád. Mezi ústřední dvojkou Tofi + Vaculík to zkrátka neskutečně funguje. Čehož režisér Soukup využil a dle mě jim ušil role na míru. Příběh je mixem napínavého krimi a vtipné komedie, kdy je to dobře vybalancováno a u titulků vždy převládne dobrý pocit. Hudba v podání tehdejších hitovek tomu značně napomáhá. Je třeba přiznat, že moje hodnocení je možná více než jindy subjektivní. Objektivně by bylo možné vytknout dost věcí, ale já to neudělám a milerád dám lepší tři hvězdy. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Geniální protirežimní film, jehož jedinou chybou je, že přišel prakticky s křížkem po funuse. I tak jde ovšem o syrový obraz doby, který by se měl vypálit do hlavy každého dospívajícího caparta. Geniálně invenční a složitě komponovaná hudba Sagvana Tofiho, jež se po revoluci stává modlou pražské smetánky, doprovází specifickou režii muže, na kterého je každá teorie krátká. Polské Kino morálního neklidu nám má co závidět. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně vrchol spolupráce Soukup, Vaculík, Tofi. Mně trochu vadila překombinovanost v ději, kdy se malér s uloupenou tržbou mohl řešit i jinak, než jak to vyřešili hrdinové této komedie. Přes nabízená nevyužitá řešení se pomalu komedie (z dnešního pohledu) jeví jako naivní, ale divácky chytlavá a dá se vidět i víckrát. Tentokrát se to obešlo bez vlezlých Davidových písniček. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Ako prezradil režisér Jaroslav Soukup, hudba, ktorú počujeme vo filme, nie je hudba komponovaná priamo pre film. Hudobnú dramaturgiu celého filmu si urobil sám a vybral skladby prevažne slovenských autorov, ktorých má v obľube. Len titulná pesnička "Dávej, ber", ktorú takisto zložili slovenský autori Ján Baláž a Vašo Patejdl, bola urobená iba pre film. (Raccoon.city)
  • Autoři se dopustili ve scénáři nesmyslné chyby, když Michal (Sagvan Tofi) odváží kradený žigulík do garáží Flora a v autě všude zanechává svoje otisky prstů, které by ve skutečnosti policisté ihned odhalili. (Redyx1)
  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "V roku 1986, keď som dokončil Discopríbeh, som zavolal scenáristovi Mirkovi Vaicovi, že by som chcel natočiť film s Lukášom Vaculíkom (Tomáš) a Sagvanom Tofim (Michal). Mal som v hlave určitú predstavu o námete, ktorý by mal byť akčný a štýlom vychádzať z Lásky z pasáže. Takže sme si začiatkom roku 1987 s Mirkom sadli a začali pracovať na príbehu. Scenár bol písaný priamo na telo Lukášovi, Sagvanovi a tiež Karlovi Augustovi, ktorý hral podvodníka Kadleca. Po niekoľkých mesiacoch začalo v Prahe natáčanie. Celý príbeh je vymyslený, nie je v ňom nič, čo by bolo inšpirované skutočnosťou." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama