Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl to tehdy jeden z největších šoků naší populární hudby, po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích Karla Gotta v anketě Zlatý slavík mu tuhle nejprestižnější hudební cenu Československa vyfouknul plachý brýlatý outsider, zpěvák Miro Žbirka z Bratislavy. Psal se rok 1982, Meky zažíval svou vlastní beatlemánii, psal hity, které žijí doteď. Mimo reflektory měl za sebou už řadu bolesti, před sebou měl dlouhou cestu plnou zvratů až k natáčení ve vyhlášených studiích Abbey Road. Co všechno potkalo Mekyho Žbirku od chvíle, kdy poprvé vzal do ruky kytaru, až do momentu, kdy svůj život odhalil filmařům? Býval dlouhovlasým rockerem i britským elegánem, ještě před plnoletostí hrával jako námezdní muzikant v cizině, zažil ztrátu bratra, vyhazov z kapely stejně jako davy fanynek, slávu a hudební triumfy, má za sebou odchod do ústraní i velký návrat. Jak se vyrovnal s havárií blízké osoby a se svody všemocné komunistické strany v době socialismu? Film Meky vypráví o naprosté oddanosti hudbě, o víře ve vlastní cestu, přestože často vedla jinudy, než mu všichni doporučili. O tom, jak s elegancí překonat velké společenské revoluce i životní zvraty. Režisér Šimon Šafránek, držitel Českého lva za dokument King Skate, vytvořil dynamický portrét hudební legendy s využitím Žbirkovy otevřené zpovědi, současných záběrů a rozsáhlého archivního materiálu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (155)

Olík 

všechny recenze uživatele

„Drahý Meky, tohle je hodně měkký“. Možná pro fanoušky, ale kdybychom se chtěli na tento životopis podívat jako na filmový útvar, tak hodně slabý podprůměr. Pan Žbirka si celý život jede svoji image obrýleného stydlína se suchým anglickým humorem a proto se není moc o co opřít…….jak se objeví nějaké citlivější téma, tak jenom naťuknout a honem pryč. Chronologicky taky nejde zrovna o učebnicovou práci a tak se víc, než na fakta hraje na pocity. Miro Žbirku uznávám…..nejsem fanoušek, ale uznávám…..a tak jestli mělo jít o hold jeho osobnosti…..já bych si představoval víc. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Slušný portrét jednoho skromného sympatického zpěváka, nedávno zesnulé legendy československé pop music. Z dokumentu číší pokora a úcta, uvidíme nejen úplné začátky z normalizačních dob, ale také vzpomínky na nahrávání v Anglii, nějaký ten náhled do soukromí, zpovědi různých chytrých hlav, zkrátka klasický dokument svého druhu. Pro fanoušky to jistě bude prima zážitek, já se však místy docela intenzivně nudil, nic moc nového jsem se nedozvěděl, občas mi to přišlo trochu jako kult osobnosti, na nějaké citlivější témata zde prakticky nedojde, což je na jednu stranu škoda, nicméně zvolený styl chápu, byť mi přijde hrozně průměrný. Na závěr bych chtěl pochválit výběr songů, některé hitovky jsou prostě nesmrtelné. 5/10. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Měl bych začít asi tím, že nejsem Mekyho fanoušek, neznám Mekyho život a téměř nenávidím slovenskou pop music :o). Ale odpuštěno. Po skouknutí tohodle dokumentu mu zkusím dát šanci a nějakou tu best offku si poslechnout. Páč tenhle chlapík to nebyl jen takovej "srágora" jako u nás Goťák a ostatní, tenhle si uměl vymejšlet vlastní songy, což bylo v tý době hodně nadčasový... Otázka je, esi ty písničky vydržím aspoň hodinu. Jasný, jeho největší hity zná uplně každej, sice nevím, co se tam zpívá, ale melodie je jasná. Svůj osobní názor na Mekyho se výrazně vylepšil, ale pochybuju, že se změní můj osobní na slovenskou music :o). RIP každopádně! ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Můžeme se přít o to, zda o tak nekonfliktní a slušné osobnosti se mají točit dokumenty. Já si osobně myslím, že ano, ovšem má to úskalí, že se moc není čeho chytit. Vždyť i ten Laco Lučenič, přestože je (asi právem) zatrpklý, nemůže tvrdit, že jeho nedocenění je primárně vinou Mira. Já jsem Mira vždycky měla ráda, pro jeho typický humor a aglický šmrnc a některé jeho písničky jsou opravdu krásné, v čemž mu hodně pomáhal Kamil Peteraj. Ten slovenský důraz na vlastní tvorbu byl hodně vidět v pořadu Hit storočia,, kde zaznělo tolik výborných písniček, kolik bychom v Čechách dohromady nedali. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Výborný hudební dokument evropského střihu, natočenej moderním stylem. Mám vlastně jen jednu výtku- režisér očividně cílil na svoje oblíbené osmdesátky a tím pádem i na "osmdesátkovýho, elektronikou ovlivněného Mekyho" (a já ho radši v tom beatlovském kabátku), tudíž období Žbirky let devadesátých (kdy sice přestal koncertovat, ale pořád točil desky, odstřihl se od Laca Lučeniče a rozjel svojí novou etapu) i prvních let nového století jen tak letem světem proletí. Jinak ale zajímavý dokument, který Mekyho ukáže v několika podobách (leckdy i nečekaných), sice spíš pocitovka než informacemi nabitý film, ale to je venkoncem jedno. Ty se dají dohledat jinde. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • „Snažili jsme se udělat filmový portrét, jaký tu není. Bez sentimentu a patosu, zato s humorem. Energický a podvratný. S hlasitou muzikou, a především pokud možno upřímný a emocionální, lidský,“ řekl režisér a scenárista dokumentu Šimon Šafránek. (SONY_)
  • Tvůrci se vědomě vyvarovali informaci o tom, že Miro Žbirka obdivuje The Beatles, protože ji považují za klišé. (Azurose)
  • Archivní záběry rozhovorů z koncertů, které jsou ve snímku užity, nejdou chronologicky. Tvůrci je dosazovali podle toho, jaký rozhovor se nejvíce hodí do kontextu. (Azurose)

Související novinky

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

10.11.2021

Dnes přišla velmi smutná zpráva pro českou a slovenskou hudební sféru, ve věku 69 let nás totiž opustil populární zpěvák a skladatel, bratislavský rodák a držitel Zlatého slavíka, Miro Žbirka. Zprávu… (více)

Reklama

Reklama