Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mne na tomto Spielbergově dramatu o válce a dospívání zaujaly nejvíce jednotlivosti. Krásná, doslova božská hudba Johna Williamse. Davové scény a zmatek při japonském obsazování Šanghaje. Neúspěšné vzdávání se Jamieho pochodujícím Japoncům. Zabrzdění náklaďáku těsně před malým vylekaným Jamiem. Jeho okamžité shltání hrnku rýže. Tlučení hladových západních zajatců na prázdné ešusy. Jamieho dokazování mužnosti a přátelství plížením se za dráty za současných cynických sázek amerických zajatců o jeho přežití. Odlétání japonských kamikadze z letiště vedle tábora za doprovodu Jamieho zpěvu a útok spojeneckých letadel vzápětí. Celý stadion plný západních zbytečností. A nejlepší na konec: Dojemné shledání se zapomenutými rodiči po válce spojené s prohlížením a s osaháním matky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Wv9rirLk2kA ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Jaktože se o tomhle Spielbergově filmu vůbec nemluví?! Vždyť to je mistrovské dílo... Hudba, režie, střih, dialogy 'dnes jsem se naučil nové slovo. Atomová bomba. Bylo to jako bílé světlo na obloze. Jako když Bůh fotografuje...' a potom hlavně !dvanáctiletý! Christian Bale. Ten kluk mě dostal, jsem ráda, že to jako jeden z mála dětských herců někam dotáhnul. Dvě scény musím extrémně vyzdvihnout (Když Jim užasle pozoruje americká letadla při bombardování táboru a potom znovusetkání Jima a jeho rodičů). ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Poslední film Ralpha Michaela. (Kulmon)
  • Filmový debut Christiana Balea. (Kulmon)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama